Tribuna
PNL
Expoziţie foto - documentară istorică, în Avrig!
Marius HALMAGHI
1048 vizualizari
Expoziţie foto - documentară istorică, în Avrig!

Expoziţia foto-documentară permanentă dedicată oamenilor de ieri şi de azi ai Avrigului cuprinde documente selectate din marea varietate a fondurilor şi colecţiilor aflate în depozitele Serviciului Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale. Cronologic, facsimilele expuse sunt datate, începând cu secolul al XIV-lea - cele mai vechi din 1 noiembrie 1387 - ultimul este din 17 iulie 1919.
Documentele sunt redactate în paleografie latină, pentru cele din secolul al XIV-lea, cu caractere gotice pentru secolele XVI-XVII şi respectiv în limba română cele din secolele XIX-XX.  Ele reflectă aspecte ale vieţii religioase, administrative, economice şi juridice din viaţa comunităţii avrigene a perioadei amintite. Astfel, în ceea ce priveşte latura eclesiastică sunt interesante documentele în care, episcopul de Strigoniu îl confirmă pe Nicolae, parohul Avrigului, în funcţia de decan al Capitlului Sibiu, decanul de Sibiu, Ioan Frederic de Zelyndek, solicită tuturor parohiilor să plătească o taxă într-o  zi de marţi din octavele Sărbătorii Bobotezei, o cercetare pentru a afla numărul locuitorilor ortodocşi şi greco-catolici, distrugerea unei cruci din Avrig. şi o evidenţă a sabatarienilor din Scaunul Sibiului.
Importante sunt şi documentele care fac referire la viaţa administrativă. În acest sens sunt de menţionat cele în care Magistratul oraşului Sibiu se pronunţă în cazul neînţelegerii dintre localităţile Affrica şi  Zakadat, referitor la unele pământuri, ape şi heleştee şi recunoaşte hotărnicirea făcută de delegaţii acestor localităţi şi în care acelaşi demnitar  stabileşte printr-un statut regulile de convieţuire pentru românii şi saşii din Avrig. La acestea se adaugă cererile adresate Prefecturii Sibiului pentru eliberarea de paşapoarte pentru doi locuitori ai Avrigului: Stefan Singel (pentru Cehoslovacia şi Austria) şi Adalbert Sugar şi Biletul de liberă circulaţie eliberat de Consiliul Dirigent lui Stefan Singel din Avrig.
Nu mai puţin expresive sunt documentele care relevă aspecte din viaţa economică a Avrigului de altădată. Amintim aici Memoriul referitor la Fabrica de sticlă din Avrig, un registru privind răscumpărarea snopilor în Scaunul Sibiu, un tabel de impozite sau mărturiile cu privire la un locuitor din Răşinari, Dol Ioan, care plăteşte vama pentru piei şi animale în Sibiu. Aspecte din viaţa juridică a Avrigului sunt evidente în documentele procesului dintre Hieronimus Schulder şi Ioan Rozoye, pentru incendiere şi în cele trei testamente ale unor avrigeni: Popa Toma, Popa Nicula şi Ştefan Lăzăroiu.
Realizată cu sprijinul Consiliului Local Avrig, Primăria Oraşului Avrig, Biblioteca Oraşului Avrig, Arhivele Naţionale Sibiu şi Asociaţia Ecomuzeul Regional Sibiu, expoziţia se doreşte un scurt excurs în viaţa şi istoria Avrigului şi a locuitorilor săi, începând cu ultimele decenii ale secolului al XIV-lea pînă la Marea Unire.
Alexiu Tatu
*
Proiectul „Patrimoniul cultural local în slujba comunităţii”, demarat în primii ani ai mileniului III, susţine - cu sprijinul comunităţilor locale - câte două expoziţii documentare anuale, fiind deja organizat în multe localităţi ale judeţului Sibiu. În acest an, marcat de criza sanitară, cele două expoziţii planificate - în oraşul Avrig şi comuna Şura Mică – se vor vernisa online, urmând ca vernisajul propriu zis să fie organizat respectându-se prevederile legale în vigoare. Patrimoniul cultural este foarte variat, el incluzând şi arhivele. Documentele reprezintă mărturii istorice inestimabile ale procesului construcţiei societăţii noastre, dezvăluind diverse aspecte ale vieţii social-economice, dar şi modul de construcţie de identităţi culturale locale! Avrigul a împlinit abia trei decenii de viaţă orăşenească (în 2019), cele peste şase secole de convieţuire multietnică (de la atestarea documentară, în 1364), fiind greu de descifrat, în lipsa unor lucrări monografice locale.
Iar documentele expuse reprezintă invitaţii spre descoperirea unor repere din istoria frământată a comunităţii, aflată vremelnic sub diverse stăpâniri.
Sărbători fericite tuturor locuitorilor oraşului Avrig!






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica