Chiftele de post
Ingrediente: cartofi, o legătură de pătrunjel, praf sare, ulei, praf boia, două cepe, piper, ciuperci, două linguri de orez, trei linguri de făină.
Mod de preparare: Cartofii pentru aceste chiftele de post se curăţă şi se pun la fiert. Separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată se căleşte puţin. Cartofii fierţi se scurg, se pasează şi se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, patrunjelul tocat şi ciupercile date prin maşina de tocat. Se pune boia, sare şi piper. Din compozitia rezultată se fac chifteluţe care se dau prin făină şi se prajesc în ulei incins. Aceste chiftele de post se servesc calde.
Hummus cu sfeclă roşie coaptă
Ingrediente: două bucăţi de sfeclă medii, 400 g năut fiert, 1/2 linguriţă sare, trei linguri tahini, usturoi, două linguri zeamă de lămâie, două linguri de apă, două linguri ulei de măsline, două linguri rozmarin sau chimion (opţional).
Mod de preparare: Spală sfecla bine şi pune-o la copt (acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminiu) timp de 45 de minute. Dacă atunci când o înţepi cu o scobitoare aceasta intră uşor, înseamnă că e gata. Scoate din cuptor şi lasă la răcit 5-10 minute. În timp ce aceasta se răceşte, prepară hummus-ul. Combină toate ingredientele într-un blender (în afară de uleiul de măsline, pe care îl adaugi abia la final, treptat). Când s-a răcit sfecla, curăţ-o, taie-o bucăţi mici şi paseaz-o într-un blender, până e moale de tot. Adaug-o peste hummus-ul făcut mai devreme.
Caponata alla siciliana-ghivecide legume sicilian
Ingrediente: un kg de vinete, 500 g tulpini de ţelină, 300 g roşii, 300 g ceapă, 230 g măsline, 170 g capere, scurse bine, cinci linguri seminţe de pin, 80 ml oţet, două linguri zahăr, 240 ml sos de roşii (opţional), frunze de busuioc proaspăt, pentru decorat (opţional), sare după gust
Mod de preparare: Pune cozile de ţelină în apă uşor sărată, timp de 5 minute. Toacă-le şi sotează-le în puţin ulei, câteva minute. Crestează un X pe fundul fiecărei roşii şi aruncă-le în apă clocotită timp de 30 de secunde (ca să îţi fie mai uşor să le dai coaja jos). Îndepărtează coaja şi toacă roşiile. Căleşte ceapa tocată timp de
5 minute. Când a devenit translucidă, adaugă caperele, seminţele de pin şi roşiile. Lasă totul la făcut, amestecând din când în când, timp de 15 minute. Se ia de pe foc. Între timp, toacă vinetele şi căleşte-le într-un alt vas (în tranşe, dacă nu ai o tigaie în care să îţi încapă toate). Când ultima tranşă e gata, pune roşiile la loc pe foc, toarnă peste vinetele şi ţelina.Toarnă şi sosul de roşii (dacă alegi să îl pui). Apoi oţetul şi zahărul. Când se evaporă oţetul, ia vasul de pe foc şi lasă la răcit puţin. Serveşte la temperatura camerei, cu extra busuioc deasupra.
Salată hidratantă
Ingrediente: un castravete mare,
250 g boabe de fasole roşie, 200 g boabe de porumb, un ardei, trei roşii mari (sau 180 g roşii cherry), o legătură de coriandru proaspăt, un lime/lămâie, un avocado, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: procedura e banală, ca la toate salatele: se spală legumele şi se taie (cubuleţe, de preferat), în afară de lime/lămâie. Se toacă şi coriandrul, se pun toate legumele într-un bol mare. Se stoarce lime-ul peste, se amestecă. Se adaugă bucata de avocado tăiată cubuleţe. Se asezonează cu sare şi piper şi se serveşte.
Pateu cu ciuperci şi caju
Ingrediente: 250 g ciuperci (de preferabil champignon), 50 g caju, o ceapă mică, două linguri ulei de cocos, pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: Căleşte caju-ul în-tr-o tigaie la foc mediu până se rumenesc uşor. (Sau în cuptor, dacă ţi-e mai uşor aşa). Toacă ceapa mărunt şi căleşte-o în uleiul de cocos, la foc mediu, până devine transparentă.Scoate ceapa şi pune ciupercile în tigaie, lăsându-le până se rumenesc. (le vrei prăjite nu călite, aşa că nu le îngrămădi).Cu ajutorul unui robot de bucătărie, mărunţeşte caju-ul până devine fin. Adaugă restul de ingrediente (ciupercile, ceapa, pătrunjelul tocat în prealabil, sarea şi piperul) până obţii o pastă mătăsoasă.
Vinete pane
Începe prin a spăla vinetele şi taie-le rondele (nu foarte groase).Într-un bol combină pesmetul cu pudra de usturoi (în cantităţile dorite de tine) şi cu restul de mirodenii pe care le preferi (ceapă pudră, oregano, busuioc, turmeric, boia, etc). Dă feliile de vinete prin combinaţia de mai sus şi pune-le, pe rând, într-o tigaie în care ai încins ulei în prealabil. După ce ai trecut vinetele prin compoziţia de mai sus, dacă nu vrei să le prăjeşti în ulei, le poţi pune şi la cuptor, într-o tavă, pentru douăzeci-treizeci de minute.
Foto: Elena SONYC
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |