Tribuna
PNL
Performanță cu recidivă! Voleibalistele sibience de la CSȘ, pentru al doilea an consecutiv campioane naționale
Ovidiu BOICA
988 vizualizari
Performanță cu recidivă! Voleibalistele sibience de la CSȘ, pentru al doilea an consecutiv campioane naționale
Sportivele pregătite de prof. Emil Ciufudean și-au păstrat titlul național la nivelul grupei de perspectivă la U17. În plus, trei dintre componentele echipei CSȘ Sibiu au obținut premii individuale la turneul final găzduit de Oradea, turneu la care sibiencele au câștigat toate cele cinci meciuri, patru dintre ele cu 3-0, iar în cel cu gazdele au revenit de la 0-2 pe seturi.

 

O performanță de... perspectivă, nota TRIBUNA, în urmă cu un an, după ce echipa Clubului Sportiv Școlar Sibiu devenea campioană națională la nivelul grupei de perspectivă, la junioare II (U17), după turneul final pe care l-a găzduit în Sala de Sporturi din Piața Teatrului.

Perspectiva s-a transformat în certitudine, la finul sezonului 2023/2024, sportivele pregătite de prof. Emil Ciufudean apărându-și cu succes titlul, iar dacă vor continua progresul, la anul ar trebui să vorbim, dacă nu de un nou titlu național, cel puțin de o clasare pe podium la elite. Federația Română de Volei a adoptat un sistem competițional la nivelul juniorilor, atât la masculin, cât și la feminin, cu o primă fază a grupelor preliminare, iar în funcție de locul ocupat la finalul acesteia, echipele sunt împărțite practic în două campionate distincte, Elită și Perspectivă.

”La U17, am terminat grupa pe locul al cincilea, cu trei victorii și patru înfrângeri, astfel că am continuat în campionatul de perspectivă. Anul trecut am fost pe locul al șaselea, deci am făcut un mic progres în prima fază a sezonului. Au fost 7 grupe preliminare la U17, iar din fiecare grupă primele patru au continuat în clasamentul elitelor, iar cele de la locul al cincilea în jos, la Perspectivă”, susține prof. Ciufudean.

În Faza I, CSȘ Sibiu a fost repartizată în Seria F, alături de CSȘ Bega Timișoara, ACS Super Volei 2017 Oradea, CSȘ Lugoj, CNNT Craiova, CSȘ Tg. Jiu, CS Provolei Arad și CSȘ Caransebeș. Jucătoarele lui Emil Ciufudean au câștigat cu Provolei Arad (3-1), CSȘ Tg. Jiu (3-0) și Caransebeșul (3-0), toate trei în deplasare, pierzând la Lugoj (3-1) și acasă cu Super Volei Oradea (3-0), CSȘ Bega (3-1) și CNNT Craiova (3-1), clasându-se pe locul al cincilea.

În Faza I, în grupă nu se joacă tur/retur, ci fiecare echipă joacă o singură dată cu celelalte din grupă. Așa că, depinde mult și de norocul pe care-l ai la tragerea la sorți. Dacă ai sorții de partea ta, joci acasă cu echipele mai bune și te deplasezi pe terenul celor mai slab cotate. Noi am ajuns în grupă cu Bega Timișoara, vicecampioana de anul trecut și care avea să ia ”bronzul”, anul acesta, la Elită, cu Lugojul și Craiova, care au ajuns și anul acesta, la fel ca în 2023, la turneul semifinal de Elită, la fel ca Super Volei Oradea, anul acesta, deci am avut o grupă chiar dificilă”, a adăugat Ciufudean.

În faza a II-a, la Perspectivă, CSȘ Sibiu a fost repartizată în Seria B, alături de CSȘ Unirea Iași, CS Năvodari și CSȘ 1 Top Volei Constanța. Echipa prof. Ciufudean a câștigat toate cel șase meciuri (s-a jucat tur/retur) cu 3-0, calificându-se de pe primul loc la turneul semifinal.

În penultimul act, CSȘ-ul a fost repartizat tot în Seria B, alături de CS Westar Arad, CSM Rm. Sărat și CSȘ 1 Top Volei 05 Constanța. Turneul semifinal a avut loc la Sibiu, iar sportivele pregătite de prof. Emil Ciufudean au câștigat toate cele trei meciuri cu 3-0, calificându-se la turneul final de pe primul loc, alături de arădence.

Turneul final a fost găzduit de Oradea, iar la acesta, alături de CSȘ Sibiu și Westar Arad, s-au mai calificat LPS Bihorul din localitate, CS Năvodari, ACS Lumina Wolves Sport București și CS Chitila.

Voleibalistele sibience au început turneul desfășurat în perioada 8-12 mai cu o victorie cu 3-0 în fața echipei din Capitală, iar în următoarele două s-au impus cu același scor în fața celor din Chitila și Năvodari.

A urmat marea confruntare cu gazdele. ”Ne-au pus probleme în primele două seturi, pe ambele câștigându-le cu 25-22. După aceea, fetele noastre și-au dat drumul la joc, cum se spune, restabilind egalitatea după 25-10 în setul al treilea și 25-17 în următorul, pentru ca, în setul decisiv, să câștigăm meciul după ce l-am luat cu 15-4”, mai spune prof. Ciufudean.

În ultima zi, o nouă victorie cu 3-0, în fața arădencelor și CSȘ Sibiu și-apăstrat titlul național.

 

Ciufudean: ”Doar Oradea ne-a luat un set; de fapt, chiar două. În rest, 3-0 pe linie”

 

Antrenorul echipei sibiene a remarcat faptul că, după ce aceasta a fost repartizată într-o grupă de Perspectivă, a cedat un set într-un singur meci, la turneul final, în fața gazdelor de la Oraea, în fața cărora s-a impus după setul decisiv cu 3-2. În rest, au fost numai victorii în trei seturi.

”Am început foarte bine campionatele, câștigând câte două meciuri la ambele categorii de vârstă, U17 și U19, însă ulterior am pierdut împotriva a trei echipe de turneu semifinal de Elită și o medaliată cu bronz la turneul final de Elită.

Consider că am avut cea mai grea grupă la U17 în prima fază, atât din punct de vedere al echipelor, cât și a numărului de jocuri. Au fost trei grupe de câte 6 echipe , două grupe de 7 și două grupe de 8 echipe. Noi am fost repartizați într-o grupă de 8 echipe, așa că am jucat șapte meciuri, ori luptând pe două fronturi la început, majoritatea fetelor de la U17 jucândși în echipa de U19, vă dați seama. Azi jucam în vestul țării, a doua zi trebuia să fim în teren la Brașov

Din nefericire, a fost foarte greu pentru fetele de U17 să joace un campionat întreg la ambele categorii de vârstă, la U19 lotul fiind completat doar de patru, Cătălina Crețu, Cosmina Stuparu, Carla Popa și Giulia Iusco. Însă, cele mici s-au motivat mult mai tare jucând alături de cele patru de 19 ani și am reușit să ajungem până la faza semifinală la Elită cu U19.

Încărcate cu experiență de la jocurile din campionatul de U19, jucătoarele noastre n-au avut niciun fel de probleme la turneul semifinal al categoriei U17 Perspectivă. A fost un turneu fără emoții, jucând acasă și cu publicul de partea noastră. Am câștigat fiecare din cele trei meciuri cu scorul de 3-0. Ajungând la turneul final, la Oradea, în primele trei meciuri am jucat impecabil, câștigând de fiecare dată cu 3-0. În al patrulea meci, nu știu de ce, fetele noastre am intrat un pic timorate, jucând împotriva echipei gazdă, LPS Oradea, care ne-a pus probleme în primele două seturi. Am revenit, am egalat, iar în decisiv ne-am impus cu 15-4.

Ultimul meci, l-am câștigat cu scorul de 3-0, ieșind în al doilea an consecutiv campioni naționali la categoria Perspectivă.

Nu știu dacă ați remarcat, dar singurul meci pe care nu l-am câștigat în minim de seturi de când am intrat la categoria Perspectivă a fost cel cu LPS Oradea. În rest, celelalte meciuri le-am câștigat cu scorul de 3-0”, rememorează prof. Emil Ciufudean.

”Vreau să le mulțumesc părinților, care au avut și au în continuare încredere în mine, sponsorilor Craiss Logistik, Covtex și Adami”, a adăugat acesta.

 

Trei premii individuale pentru sibience

 

Pe lângă titlul de campioane naționale și medaliile de aur, trei voleibaliste de la CSȘ Sibiu U17 au obținut distincții individuale. 

Vivien Matei a fost desemnată ”Cea mai bună ridicătoare”. Sofia Florea, ”Cea mai bună extremă”, iar Cristiana Crețu, ”Jucătoarea cu cea mai bună apărare”.

Toate cele trei au fost premiate și anul trecut, astfel că, la fel ca întreaga echipă, nu ar mai fi vorba de perspective, ci de certitudini.

Echipa de U17 a CSȘ Sibiu, campioană națională la categoria Perspectivă pentru al doilea an consecutiv, este alcătuită din Sofia Barna (#1), Ana Comănici (#2), Vivien Matei (#3), Alexia Savu (#4), Carmen Pop (#5), Cristiana Crețu (#6), Sofia Florea (#7), Claudia Lup (#10), Sefora Brezai (#11), Diana Pop (#12) și Cristina Bulie (#13).

 

Anul și performanța pentru Emil Ciufudean

 

Tânărul antrenor, originar din Blaj, a reușit și alte performanțe în ultimii ani, în afara celor cu echipa de U17 a clubului sibian. Acesta și-a început activitatea chiar la clubul din localitatea sa natală, club al cărei echipă a dominat voleiul românesc destui ani. Din 2022 s-a transferat la Clubul Sportiv Școlar Sibiu și, în scurt timp, echipele pe care le pregătește aici au obținut rezultate notabile.

În primul an ca antrenor, am calificat echipa de la C Blaj la turneul semifinal, însă Campionatul Național a fost întrerupt din cauza pandemiei de Covid-19, așa că n-am putut să ne ducem munca până la capăt.

În al doilea an, am ajuns la echipa CSM Volei Alba Blaj în calitate de antrenor secund, cu care am câștigat Cupa României, am devenit vicecampion național și vicecampion european în Cupa Challenge.

În al treilea an de antrenorat, am ajuns la turneul final cu echipa de la ACS Alpha Sibiu, iar în următorul, cu echipa CSȘ-ului din Sibiu, am luat titlul de campion național la categoria U17 Perspectivă.

Anul acesta, am ajuns la turneul semifinal cu echipa de U19, din lotul căreia majoritatea fetelor erau de la U17, apărându-ne totodată titlul național la U17 Perspectivă. Consider căformăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului, performanțele o demonstrează, iar pentru la anul ar trebui să ne propunem un obiectiv mai îndrăzneț”, a mai spus prof. Emil Ciufudean.

 

 

 

 

 comentarii
1 comentarii

Felicitări antrenorului și fetelor pentru frumoasele ore petrecute cu emoții și bucirii la campionat!
Didi
16.05.2024 15:05
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica