Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 2 morcovi mari, 2 cartofi, o ceapă mică, smântână vegetală, sare şi piper după gust, pătrunjel, pentru décor.
Mod de preparare: Toci ceapa şi o pui la călit într-o oală cu puţin ulei, la foc mic.Când ceapa devine translucidă, adaugi morcovii şi cartofii decojiţi şi tăiaţi în bucăţi mici. Acoperi bine cu apă şi laşi la fiert.Când legumele s-au fiert, le strecori, dar păstrezi apa într-un castron.Faci un piure fin din legume, apoi adaugi apă treptat, până ajungi la consistenţa dorită. Potriveşti gustul cu sare şi piper. Adaugi smântâna vegetală şi amesteci bine. Poţi păstra puţină şi pentru decor. Împarţi în boluri şi decorezi cu pătrunjel.Supa cremă de morcovi se consumă cu crutoane sau pâine prăjită.
Supă cremă de dovleac şi crutoane cu usturoi copt
Ingrediente: un dovleac de aproximativ 1,5-2 kg, şase fire de ceapă verde sau o ceapă albă mare; 2 morcovi,sare şi piper, după gust, două căpăţâni de usturoi, câteva felii de pâine (preferabil ciabatta),ulei de măsline
Mod de preparare:Se curăţă dovleacul de coajă şi se taie cubuleţe de aproximativ 2 cm. Morcovii se curăţă şi se taie felii groase, iar ceapa verde (sau albă) se taie în bucăţi mai mici.Se pun toate legumele într-o oală, se acoperă din belşug cu apă şi se fierb aproximativ 20-30 minute sau până când dovleacul devine moale.În timp ce fierb legumele, se taie în jumătăţi cele două căpăţâni de usturoi, se presară cu ulei de măsline şi se pun la copt (la 170 grade C) pe o tavă acoperită cu folie de aluminiu. După 15 minute se adaugă şi feliile de pâine şi se mai lasă 10 minute sau până când pâinea este rumenită. Se freacă feliile de pâine calde cu câţiva căţei de usturoi copt şi se presară cu sare.Când legumele sunt fierte, se scot din supă şi se pasează cu ajutorul unui blender, adăugând supă până când se obţine consistenţa dorită. Se adaugă sare şi piper după gust.Supa se poate servi într-un bol făcut dintr-un dovleac Hokkaido copt. Se taie un capac şi se curăţă cu o lingură interiorul dovleacului. Se unge dovleacul cu ulei de măsline atât la interior cât şi la exterior şi se pune la copt, la 170 grade C, pe o tavă acoperită cu folie de aluminiu pentru aproximativ
45 minute. După aceea, se scoate, se aşază pe o farfurie şi se umple cu supă de dovleac. Se serveşte împreună cu crutoanele cu usturoi copt.
Chifteluţe de dovlecei şi porumb
Ingrediente: 2 dovlecei medii, daţi pe răzătoarea mare, 400 gr boabe de porumb dulce din conservă, 60 gr făină integral, 2 ouă bătute spumă, un pumn de mărar proaspăt, tocat, sare şi piper după gust, 125 ml ulei de cocos.
Mod de preparare:Într-un bol, amestecă dovlecelul ras cu sare. Lasă-l aşa 10 minute, apoi pune-l într-un şervet de bucătărie şi stoarce-l de suc. Între timp, amestecă boabele de porumb cu făina, ouăle bătute spumă, sarea şi piperul. Adaugă dovlecelul ras şi amestecă bine compoziţia, până se omogenizează. Încălzeşte la foc mediu, în tigaie, uleiul de cocos. Cu o lingură, ia bucăţi din aluat şi pune-le la prăjit (câte trei-patru minute pe fiecare parte).Odată făcute pe ambele părţi, scoate chifteluţele pe o farfurie acoperită cu şervet de hârtie, care să absorbă uleiul în exces.
Roşii umplute cu cuşcuş
Ingrediente: patru roşii mari, 100 g cuşcuş, 125 ml stoc de legume,o mână frunze de coriandru, tocate, o mână frunze de mentă, tocate fin,trei fire ceapă verde, tăiate mărunt, 30 g seminţe de pin, 30 g stafide, o priză fire de şofran, zeama de la 1/2 lămâie, două-trei linguri ulei măsline, sare, piper măcinat.
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 200 de grade C şi pune cuşcuşul într-un bol termorezistent împreună cu şofranul, un praf de sare şi unul de piper. Toarnă deasupra stocul de legume fierbinte, acoperă bolul şi lasă 5 minute, până când se absoarbe tot lichidul. Taie un capac fiecărei roşii şi pune-le deoparte. Scobeşte roşiile şi scoate seminţele. Pune seminţele de la roşii într-un alt vas şi scobeşte-le cu ajutorul unei linguriţe, lăsând o margine de 1 cm, apoi toacă mărunt pulpa. Pune pulpa tocată peste seminţe împreună cu verdeţurile, ceapa verde, zeama de lămâie, seminţele de pin prăjite, stafidele şi uleiul de măsline. Amestecă bine şi asezonează cu sare şi piper după gust. Afânează cuşcuşul cu o furculiţă şi toarnă deasupra amestecul de roşii şi ceapă verde, apoi amestecă. Umple fiecare roşie cu acest amestec şi pune deasupra căpăcelele tăiate. Aşează roşiile într-o tavă unsă cu uşor cu ulei şi lasă-le la copt timp de 20 de minute. Serveşte-le călduţe.
Pizza vegetariană cu blat de cartofi
Ingrediente: trei cartofi (500 g), o lingură griş (15 g), 2 linguri făină (30 g), o lingură cu vârf de unt sau margarină (30 g), o lingură pesmet (15 g), un ardei capia,
1/2 ceapă galbenă, 2-3 ciuperci proaspete, 2 linguri de porumb dulce,100 gr sos de roşii, un căţel de usturoi (opţional), sare, piper, oregano, o mână de pătrunjel proaspăt, câteva fâşii de mozzarella.
Mod de preparare:Se decojesc cartofii, se taie în cubuleţe mici, apoi se pun la fiert în apă cu sare. Se zbrobesc bine, ca pentru piure. Se adaugă jumătate din cantitatea de unt/margarină, grişul şi făina şi se amestecă.Se pisează usturoiul şi se combină într-un bol mic cu sosul de roşii.Se unge o tavă de pizza cu restul de unt/margarină, se tapetează cu pesmet, apoi se toarnă piureul şi se întinde uniform, pentru a forma blatul. Se unge cu grijă cu sosul de roşii, apoi se presară sare, piper şi oregano.Se pun pe blat topping-urile, după ce ardeiul, ceapa şi ciupercile au fost tăiate în bucăţele. Se presară pătrunjel, apoi se adaugă mozzarella.Se dă pizza la cuptor pentru 30 de minute, apoi se taie în felii şi se serveşte caldă.
Sarmale vegane, umplute cu quinoa
Ingrediente: 200 gr Quinoa Solaris,
900 ml supă de legume (obţinută din Belşug de legume cu verdeaţă Solaris), o căpăţână varză, 2 căţei de usturoi, 300 gr morcovi,2 cepe,trei linguri bulion de ardei, 60 gr stafide, patru linguri de ulei,
2 linguriţe Turmeric Solaris,100 ml lapte de soia.
Mod de preparare:
Se aşază boabele de quinoa într-o strecurătoare şi se trec prin jet de apă clocotită. Se pun la fiert în 500 ml supă şi se lasă să fiarbă la foc moale circa 20 de minute. Se închide focul şi se lasă să se umfle boabele în zeama în care au fiert, cam cinci minute. Se desprind opt frunze de varză şi se scufundă în apă clocotită un minut. Se trec imediat prin jet de apă rece. Se tamponează apoi cu prosoape de hârtie. Restul de varză se toacă. Se toacă şi usturoiul, iar morcovul se taie în felii de 1 cm grosime. Se toacă ceapa. Boabele de quinoa se amestecă împreună cu bulionul de ardei şi stafidele. Se umplu cu acest amestec foile de varză.Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie şi se prăjesc pacheţelele, apoi se scot.Se mai toarnă în vas 2 linguri de ulei, în care se călesc ceapa, morcovii şi usturoiul cam 1 minut. Se adaugă varza tocată, restul de 400 ml de supă fierbinte şi cele 2 linguriţe de turmeric. Se aranjează sărmăluţele pe acest pat şi se acoperă vasul cu un capac. Se lasă să fiarbă la foc moale 10 minute, întorcându-se în acest timp o singură dată. Se scot sărmăluţele din sos şi se păstrează la cald. În sosul lor clocotit se adaugă laptele de soia şi se lasă să fiarbă la foc moderat un minut. Se sărează după gust. Sărmăluţele se servesc cu sos şi legume. (sursa: eucuisine.ro)
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |