FITS 2024
Tribuna
Expoziţia "O istorie a balului, cuprinsă în ordinele de dans", la Iaşi
Expoziţia

Muzeul Național Brukenthal din Sibiu alături de Complexul Muzeal Național "Moldova" din Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei și Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu" organizează, în perioada 10 mai – 31 august, expoziția "O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans".
Muzeul de Istorie "Casa Altemberger”, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans, realizate și folosite cu ocazia balurilor organizate din secolul al XIX-lea până la începutul secolului XX. O selecție de 45 piese, aparținând acestei colecții, va fi prezentată în premieră la Iași, ilustrând în special perioada când carnetele de bal devin foarte elaborate, încorporând catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, prețiozitatea imprimării și unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora. 
Conceptul expozițional cuprinde, de asemenea, informații despre organizarea balurilor în Sibiu și Iași, documentarea ținutei de seară cu ajutorul reproducerilor după lucrări din colecția de stampe a muzeului sibian, costume de epocă (secolele XIX- XX) din colecțiile muzeelor ieșene, reconstituiri ale costumelor în care au fost portretizați Sofia și Samuel von Brukenthal (1766).
Bunurile culturale selectate din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei și al Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” s-au păstrat de la unele dintre cele mai importante familii ieșene precum Ghica, Kogălniceanu și Costaki, ilustrând rafinamentul elitei din vechea capitală moldavă. Cu sprijinul Universității Naționale de Arte „George Enescu” și Ateneului Național din Iași, în cadrul expoziției se vor desfășura un concert de muzică clasică, susținut de Elena Daniela Corfu și Rebeca Pricopi, acompaniate la pian de conf. univ. dr. Brîndușa Tudor, și dansul de salon „Romana”, interpretat de ansamblul "Coconițe", coordonator Lavinia Răileanu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica