Tribuna
Reţete de post delicioase, simple şi rapide (II)
Liuba STARII
877 vizualizari
Reţete de post delicioase, simple şi rapide (II)
© Elena SONYC
Continuăm să diversificăm meniul de post şi să demonstrăm că bucatele şi fără carne pot fi delicioase şi savuroase. Avem nevoie de câteva minute libere, de produse simple şi de "imaginaţie gastronomică"! Poftă bună şi spor la gătit, dragi cititoare!

Năut cu sos

Ingrediente: 300 g de năut, o conservă mică de roşii în bulion, o ceapă, o lingură de ulei.
Mod de preparare: Cu o seară înainte de pregătire, se pune năutul la înmuiat în apă călduţă. A doua zi se scurge, se trece sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Într-o cratiţă se pune uleiul şi se căleşte ceapa tăiată mărunt. Se pun usturoiul feliat şi năutul, se acoperă cu apă şi se lasă la fiert 30 de minute. După acest timp, se pun roşiile tăiate mărunt, se potriveşte gustul de sare şi se mai lasă la fiert zece minute. Se poate consuma atât cald, cât şi la temperatura camerei.

Ciorbă rusească

Ingrediente: o lingură de ulei, trei linguri de pastă de roşii, un litru  de zeamă de castraveţi, o gulie, un morcov, cinci castraveţi acri, 150 g de cereale de orz, câteva frunze de leuştean.
Mod de preparare: gulia se curăţă, se taie cuburi şi se pune la fiert împreună cu morcovul tăiat cubuleţe. Se lasă 20 de minute. Între timp, se fierb cerealele separat şi apoi se lasă la scurs. Se adaugă castraveţii feliaţi peste gulie şi morcov şi se lasă la fiert 15 minute. După acest timp, se pune întâi jumătate din cantitatea de zeamă de castraveţi, uleiul şi pasta de roşii. Se lasă să dea un clocot, se gustă şi apoi se adaugă cerealele în ciorba rusească. Se mai lasă un clocot împreună, se mai drege gustul de acru şi se aduce la masă cu leuştean deasupra.

Orez cu dovlecei

Ingrediente: 250 g de orez, o ceapă mare, 150 ml de suc de roşii, 200 ml de supă din concentrat de vită, dovlecei, patru linguri de pesmet fin, ulei.
Mod de preparare: Orezul se pune într-o cratiţă, se spală, se scurge şi se toarnă peste el supă din concentrat. Se fierbe timp de 15 minute. Se taie ceapa mărunt şi se pune la călit în două linguri de ulei, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie, să devină translucidă. Se toarnă sucul de roşii peste ceapă şi se lasă pe foc înca cinci minute, amestecând cu o lingură de lemn. Dovleceii se spală, se şterg cu un prosop absorbant de bucătarie, apoi se taie rondele de aproximativ un cm grosime şi se pun într-o tavă. Se toarnă ulei şi se amestecă cu mâinile pentru ca toate rondelele să fie atinse de ulei. În forme individuale unse cu un pic de ulei şi tapetate cu pesmet se aşază un prim strat de dovlecei, apoi orez, o lingură de sos de roşii cu ceapă, apoi un rând de dovlecei urmat de orez, dovlecei şi sos de roşii. Formele astfel umplute se dau la cuptor pe un grătar aşezat pe şina din mijloc, pentru 20 de minute, până se rumenesc frumos deasupra. Se lasă un pic să se răcorească şi se scot prin răsturnare cu ajutorul unei farfurii.

Ciuperci umplute

Ingrediente: 16 ciuperci, 100 g de muguri de pin, opt felii pâine de o zi, cinci căţei de usturoi, două linguri de ulei, câteva fire de pătrunjel, sare şi piper.
Mod de preparare: Ciupercilor li se taie picioruşele care se vor folosi la altceva sau se pot toca şi amesteca în umplutură. Pâinea se curăţă de coajă, se fărâmiţeaza şi se amestecă cu usturoiul pisat, mugurii de pin uşor mărunţiţi, sare, piper şi ulei. Se amestecă bine şi cu această compoziţie se umplu pălăriile ciupercilor. Se aşază într-o tavă unsă cu puţin ulei, se badijonează şi ele cu un pic de ulei şi se dau la cuptor pentru 30 de minute. Se servesc calde sau reci, presărate cu pătrunjel.

Musaca de cartofi cu soia

Ingrediente: două cepe,  100 g de orez, trei linguri de ulei, patru cartofi, sare şi piper, 200 g de soia granule.
Mod de preparare: Granulele de soia se pun la fiert în apă şi se lasă 30 de minute, apoi se lasă la scurs. În alt vas se pun la fiert cartofii pentru 15 minute. În două linguri de ulei încins se pun la călit ceapa mărunt tăiată şi soia. Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se adaugă orezul. Se toarnă 100 ml apă şi se lasă la fiert până ce apa se evaporă. Într-un vas de cuptor se pune o lingură de ulei şi se aşază straturi de cartofi şi amestec de orez, ceapă, soia. Se dă tava la cuptor pentru              15 minute. Se aduce la masă alături de murături.

Chiftele de dovlecei

Ingrediente: un kg de dovlecei, trei - patru linguriţe ulei de măsline, castraveţi, o legătură de mărar, 250 ml de iaurt de soia, 100 g de pesmet, ulei pentru prăjit, 100 g de caşcaval de post, piper, sare, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar, o legătură de usturoi, două legături de ceapă verde, trei-patru căţei de usturoi.
Mod de preparare: Se spală ceapa, usturoiul şi dovleceii. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt, iar dovleceii se dau pe răzătoarea mare. Se pun în sită şi se scurg uşor prin presare. Verdeaţa se spală, se toacă mărunt şi se amestecă cu celelalte ingrediente împreună cu caşcavalul ras în prealabil şi cu pesmetul. Dacă nu se leagă compoziţia, puneţi 1-2 linguriţe de ulei. Se condimentează cu sare şi piper. Se modelează chifteluţele, se trec prin pesmet şi se prăjesc la foc potrivit, în uleiul încins. Separat, se prepară sosul. Se amestecă iaurtul de soia cu uleiul de măsline, cu usturoiul pisat mărunt şi cu castraveţii tocaţi fin. Se adaugă mărar şi sare.

Ardei picanţi umpluţi cu salată de varză

Ingrediente: o varză mică sau o jumătate de varză mare, două linguri de sare, două linguriţe de zahăr, o  linguriţă de chimen, şase-opt ardei capia, două-trei frunze de dafin, ardei iuţi, 0.5 litri de apă, 100 ml de oţet, două linguriţe de zahăr, o linguriţă de sare, piper boabe.
Mod de preparare: Într-o cratiţă mică se amestecă apa cu oţetul, sarea, zahărul şi boabele de piper. Se pune la foc mic, se lasă să dea câteva clocote, apoi se acoperă şi se lasă să se răcească. Varza se spală, se desface în foi, se curăţă de cotoare şi se toacă mărunt. Se pune într-un castron şi se condimentează cu sare, zahăr şi chimen, apoi se lasă deoparte 30 de minute.Se spală ardeii, se taie cotorul şi se curăţă de seminţe. Se umplu apoi cu varza preparată şi se pun în borcane. Se toarnă amestecul de oţet, iar la sfârşit se pun deasupra frunzele de dafin şi ardeiul iute tocat mărunt. Se închid borcanele ermetic şi se sterilizează 30-35 de minute.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia