Tribuna
PNL
Ceremonie militară de schimbare a comenzii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, la Sibiu
Adrian POPESCU
1273 vizualizari
Ceremonie militară de schimbare a comenzii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est, la Sibiu

 

           Luni, 28 februarie, în garnizoana Sibiu a avut loc ceremonia militară organizată cu ocazia schimbării comenzii Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE).

           Generalul-locotenent Tomiţă-Cătălin Tomescu, aflat la conducerea HQ MNC-SE de la înfiinţarea acestuia în luna iulie a anului 2020, a predat comanda corpului multinaţional generalului-maior Dragoş Iacob.

           În cadrul activităţii de la Sibiu a avut loc şi ceremonia de trecere în rezervă a generalului-locotenent Tomiţă-Cătălin Tomescu, la finalul unei prestigioase cariere militare de peste 40 de ani în serviciul ţării. Decretul de trecere în rezervă, la împlinirea vârstei standard de pensionare, a fost semnat de Preşedintele României. Cu acest prilej, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în structurile Armatei României şi ale NATO, generalului-locotenent Tomiţă-Cătălin Tomescu i-a fost conferită Emblema de Merit În Serviciul Armatei României, clasa I.

           Ceremonia de la Sibiu s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a locţiitorului comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite Aliate de la Napoli, generalul-locotenent Jocelyn Paul, a comandantului Comandamentului Forţelor Terestre Aliate (LANDCOM), generalul-locotenent Roger J. Cloutier, a comandanţilor din structura de forţe a NATO, precum şi a reprezentanţilor autorităţilor publice şi structurilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

          HQ MNC-SE asigură coordonarea forţelor din cadrul prezenţei NATO din regiune, coerenţa operaţională între planurile naţionale de apărare şi cele aliate, precum şi o mai bună integrare operaţională cu forţele aliaţilor, în sprijinul consolidării arhitecturii de securitate pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. 

 Cine este Dragoş-Dumitru Iacob

Proaspătul Comandant al Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) s-a născut la data de 23 iunie 1972, în localitatea Paşcani, judeţul Iaşi şi este absolvent al Liceului militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în anul 1990. De asemenea, este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Tancuri „Mihai Viteazul”, Piteşti, în anul 1993, fiind şef de promoţie. În paralel cu îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care a fost încadrat după absolvire, a parcurs diferite forme de pregătire (cursuri de carieră şi de specializare în ţară şi străinătate). În anul 2006 a absolvit cursurile interarme ale Facultăţii de comandă i stat major ca şef de promovare, în anul 2011, cursul postuniversitar de conducere,forţe terestre, ambele din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, iar în anul 2012 - cursurile Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Londra. Are un master în domeniul securităţii şi strategiilor internaţionale, obţinut în anul 2012, la King’s College University of London şi doctoratul în ştiinţe şi informaţii militare, obţinut în 2014. De-a lungul carierei sale, generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob a ocupat diferite funcţii în unităţi din cadrul forţelor terestre, astfel: comandant pluton tancuri, comandant company tancuri, ofiţer de stat major brigadă tancuri, ofiţer de stat major divizie infanterie, comandant batalion tancuri, şef secţie Instrucţie divizie de infanterie, locţiitor şef Instrucţie şi doctrină la Statul Major al Forţelor Terestre, comandant al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, şi precum în cadrul Statului Major al Apărării, ca şef al Direcţiei Instrucţie şi Doctrină. A preluat comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” deschis cu date de 21 februarie 2020. Generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob a executat două misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan şi, de-a lungul carierei, a primit mai multe distincţii şi titluri de onoare, printre care: Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului. General Major, Emblema de Onoare a Armatei României şi Medalia NATO non-Article 5, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari. Este căsătorit şi are doi copii.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica