Tribuna
PNL
Se reia Liga a IV-a Sibiu! Noul sistem competițional va fi hotărât luni! Campioana județeană, stabilită până în 8 mai!!!
Ovidiu BOICA
3581 vizualizari
Se reia Liga a IV-a Sibiu! Noul sistem competițional va fi hotărât luni! Campioana județeană, stabilită până în 8 mai!!!
Cu o întârziere de 10 luni, fotbalul județean se poate relua și în Sibiu. Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a anunţat, săptămâna trecută, că testele rapide Covid-19 vor putea fi folosite de sportivi în competiţiile interne, lucru care va permite astfel reluarea concursurilor de amatori ca urmare a cheltuielilor scăzute, competiții printre care se numără și Liga a IV-a. După ce informase Asociațiile Județene de Fotbal că barajele pentru promovare pot fi susținute în luna iulie, președintele Federației Române de Fotbal s-a sucit și a informat că până la data de 8 mai trebuie cunoscute campioanele județene.

 

Fotbalul județean se poate relua, în urma unei decizii a Ministerului Tineretului și Sportului de săptămâna trecută prin care a fost aprobată folosirea testelor rapide Covid-19 pentru testarea sportivilor. Vestea a stârnit bucurie în rândul celor implicați în fotbalul mic care au avut de așteptat atâtea luni pentru reluarea competițiilor.

Până în prezent, competiţiile de pe plan intern se puteau desfăşura doar cu obligativitatea folosirii testelor PCR. Cheltuielile mari pe care le implică testele PCR au împiedicat astfel unele cluburi şi federaţii să organizeze competiţii de amatori sau juniori.

 

Demersuri pentru reluarea Ligii a IV-a

 

În urma unei teleconferințe prin care a avut loc ședința Comitetului Executiv al Asociației Județene de Fotbal din 8 aprilie, cluburile din județul Sibiu au fost invitate să se înscrie pentru noul sezon al Ligii a IV-a până luni, 12 ianuarie, dată la care va fi stability și noul sistem competițional, în cadrul unei noi ședințe de Comitet Executiv.

”Aprobă organizarea campionatului Liga 4, ediția 2020/2021 la care pot participa toate structurile sportive afiliate la AJF Sibiu. Toate cluburile/asociațiile sportive care vor să participe în campionatul Liga 4, ediția 2020/2021 trebuie să trimită o cerere de înscriere până luni, 12.04.2021, ora 11:00. Aprobă reluarea competițiilor cu folosirea altor teste aprobate de Ministerul Sănătății în afara celor RT-PCR cu explicația că trebuie repetate la un interval de 7 zile conform ordinului Ministrului Tineretului și Sportului nr.197 din 02.04.2021. Restul prevederilor privind măsurile de prevenire și combatere a pandemiei de Covid-19 privind antrenamentele și accesul în baza sportivă rămân aceleași și în cadrul prezentului ordin. (…) Aprobă desfășurarea următoarei ședințe de Comitet Executiv în data de 12.04.2021, ora 11:00, pentru stabilirea formatului de desfășurare a campionatului Liga 4, ediția 2020/2021 în funcție de numărul de echipe înscrise”, a fost anunțul făcut de Asociația Județeană de Fotbal Sibiu.

 

Misiune imposibilă? Campioana județeană, decisă până pe 8 mai!

 

Nemulțumirile în rândul mai multor asociații județene de fotbal nu au întârziat să apară după ce președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a schimbat data la care fiecare județ ar trebui să comunice numele echipoei pe care o trimite în barajul pentru promovarea în Liga 3. Conform liga2.prosport.ro, noul termen este 8 mai, adică fiecare asociație județeană de fotbal are la dispoziție mai puțin de o lună pentru a-și desemna campioana. Asta în condițiile în care, cu ceva timp în urmă, Burleanu ar fi spus că este timp în luna iulie pentru baraje.

La începutul anului, Răzvan Burleanu declarase că este nevoie de minim 8 echipe în campionatele județene pentru a fi recunoscută campioana, dar între timp numărul echipelor participante s-au înjumătățit. Practic, doar 4 echipe sunt suficiente pentru a avea un campionat județean recunoscut, iar campioaana acestuia să poată promova în Liga 3.

În cazul Sibiului, orice echipă care a jucat în sezonul 2019/2020 în Liga a V-a s-ar putea trezi, din 2021, în cel de-al treilea eșalon național.

În lupta pentru titlul de campioană județeană se va înscrie și FC Inter, grupare nou-înființată, care nu a disputant până acum niciun joc oficial.

 

 Cadou pentru echipele din Liga 3: nu retrogradează nimeni direct!

 

Răzvan Burleanu a venit, în schimb, cu o veste bună pentru echipele din Liga 3. La finalul actualului sezon nicio formație nu va retrograda direct, iar asta este posibil în urma modificării sistemului competițional pentru ediția de campionat 2021/2022.

Înaintea debutului actulului sezon al Ligii 3 s-a luat decizia ca ultimele două clasate din fiecare serie (ocupantele locurilor 9 și 10 din cele 10 serii), împreună cu echipa de pe locul 8 cu cea mai slabă linie de clasament să retrogradeze direct.

FRF a modificat sistemul competițional cu doar 4 etape înaintea finalului sezonului regular. Federația va organiza baraje de menținere/promovare în Liga 3 cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii 4, anunță acum FRF.

”În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de Urgenţă compus din Răzvan Burleanu - preşedinte FRF, Gino Iorgulescu - prim-vicepreşedinte FRF, Octavian GOGA - vicepreşedinte FRF:

Având în vedere necesitatea respectării principiului de promovare/retrogradare pentru echipele participante la campionatele naționale Liga a 4-a și Liga a 3-a,

Având în vedere situația excepțională încă existentă care a determinat imposibilitatea organizării și desfășurării competițiilor la nivelul AJF/AMFB, inclusiv Liga a 4-a,

Luând în considerare principiul sustenabilității cluburilor participante în competițiile FRF

Aprobă modificarea sistemului competitional al Ligii a 3-a, sezonul 2020/2021, astfel cum a fost acesta stabilit prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din 18.08.2020, în sensul modificării sistemului de retrogradare astfel:

Nicio echipă nu retrogradează direct.

Echipele clasate pe locurile 9 și 10 din cele 10 serii, precum și echipa de pe locul 8 cel mai slab clasată vor disputa jocuri de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga a 3-a cu echipele câștigătoare ale jocurilor de baraj între câștigătoarele Ligii a 4-a.

Stabilirea echipei/echipelor cele mai slabe (de ex. Echipa de pe locul 8 sau echipa/echipele de pe locul 9 sau 10, după caz) se va efectua pe baza unui clasament calculat doar prin raportare la rezultatele cu echipele din seria Ligii a 3-a mai bine clasate decât echipa în cauză.

În situația în care numărul echipelor din Liga a 4-a care se vor regăsi în situația de a disputa baraj de menținere/promovare în Liga a 3-a va fi mai mic de 21, atunci numărul de echipe din Liga a 3-a care participă la baraj se va reduce în mod corespunzător”, a fost anunțul făcut de Federația Română de Fotbal.

Practic, din Liga 3 mai pică doar cine se desființează și cine nu mai vrea să joace în această competiție!

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica