FITS 2024
Tribuna
Despre niște oameni minunați, o bază sportivă în care ne-am simțit foarte bine și copii care sunt dornici de performanță. Eco Sport Dome, casa viitorilor campioni de la ACS Champions, gazda ”Cupei Expert Energy” la Beach Volley
Ovidiu BOICA
1314 vizualizari
Despre niște oameni minunați, o bază sportivă în care ne-am simțit foarte bine și copii care sunt dornici de performanță. Eco Sport Dome, casa viitorilor campioni de la ACS Champions, gazda ”Cupei Expert Energy” la Beach Volley
© Vali MACREA

 

Cei mai puțin familiarizați cu voleiul pe plajă, dar care totuși s-au intersectat cu el fie și doar din pură întâmplare, în concediu, pe plajă, la mare, ori în jurnalele de știri de la TV, în vreo postare pe rețelele de socializare sau - ce-i drept, mai puțin - în vreun colț al ziarelor, pentru că trebuie să recunoaștem că fotbalul continuă să fie marele răsfățat al rubricilor cu știri sportive, când sunt întrebați dacă au habar unde poate fi practicat sau urmărit în Sibiu, răspunsul vine necontenit și fără prea mult timp de gândire: în Piața Mică, la ”Sibiu Sands”.

.
© Vali MACREA

Așa credeam și noi până în weekend, când am fost invitați la ”Cupa Expert Energy”. Un turneu la care au participat echipe alcătuite din tinerele voleibalistele de la ACS Champions, un club care mai are puțin până să împlinească un deceniu de la înființare, în fond un bun prilej pentru cei din ”familia” clubului, de la copii la cei mai mari susținători, părinții, frații și surorile, mai mari sau mai mici, de a socializa încă o dată, la sfârșit de săptămână, pe marginea și chiar pe nisipul confortabil la tălpi și destul de bine încălzit de soarele de mai.

.
© Vali MACREA

Un turneu la care voleibalistele și-au făcut încălzirea pentru marile provocări din această vară, iar când spunem asta, ne referim la turneele finale ale Campionatului Național, la care vor fi prezente, chiar dacă este de-abia al treilea an de când echipele clubului au intrat în competiții.

.
© Vali MACREA

Turneul s-a născut mai degrabă din dorința, cum spuneam și mai devreme, de a se regăsi cu toții la o sărbătoare de primăvară spre vară, iar ca să existe totuși o motivație în plus, pe lângă plăcerea de a juca sportul atât de mult îndrăgit, unul din cei din ”familia” Champions a pus la bătaie câteva premii. De asta i s-a și spus ”Cupa Expert Energy”, firma de instalatii electrice, panouri fotovoltaice și solare fiind alături de tânărul club și de sportivii acestuia încă de la înființare.

 

Cum să ajungi la Eco Sport Dome

 

Din start ni se spune că Eco Sport Dome este o bază sportivă situată pe malul lacului lui Binder, așa că ne gândim s-o apucăm pe strada Țiglarilor, înspre cartierul Tineretului, dar în mesajul primit din partea organizatorilor scrie că ne vedem pe strada Tractorului, la numărul 14.

.
© Vali MACREA

Așa că punem pe GPS și ne trezim de cealaltă parte a lacului decât unde credeam că ar fi trebuit să ajungem, cu intrarea de pe Țiglarilor.

Dăm să ne îndreptăm în direcția de unde ni se pare că se aude un fluier ca cel folosit la meciurile de care or fi ele, fotbal, baschet, handbal, nu în ultimul rând volei.

.
© Vali MACREA

Surpriză! E sens unic! Lăsăm mașina, o luăm la pas, ajungem la una dintre intrările în Complexul Sportiv ”Lacul lui Binder”, întrebăm despre ”competiția de volei pe plajă” și o doamnă amabilă ne arată direcția, cu mâna. ”Acolo trebuie să ajungeți!”.

Impresionați de căldura cu care suntem îndrumați pe drumul cel bun, încercăm o glumă: ”O putem lua direct prin lac, înot?”. Doamna intră în jocul nostru: ”Da, se poate, numai că pe cealaltă parte trebuie să săriți un gard!”.

.
© Vali MACREA

Ne recuperăm mașina, facem cale-ntoarsă pe Tractorului, înspre strada Magheranului și chiar înainte de trecerea peste calea ferată intrăm într-o curte, la stânga.

Țiuitul scos de fluierul pe care-l percepuserăm de la distanță se amplifică, e clar că suntem pe drumul cel bun și, în cele din urmă, în fața ochilor ne apar două terenuri de volei pe un covor de nisip, iar în jurul acestora, cum am mai spus, mămici, tătici, frați, frățiori, surori mai mici sau mai mari. O mare ”familie”. Familia Champions!

 

”Familia” Champions

 

De parcă ne-am cunoaște de când lumea, suntem imediat adoptați de cei de-aici, tratați cu familiaritate, salutați și bătuți prietenește pe umăr. ”Ce mai faceți?” Ne revenim repede din uimire, dar pentru că am făcut și noi sport, ne readucem aminte că fair-play-ul este cuvântul cel mai des întâlnit în preajma terenurilor, indiferent de care sunt ele.

.
© Vali MACREA

Încet-încet aflăm că fetele de pe nisip, sau cele care-și așteaptă rândul să intre pe teren, sunt componente ale echipelor de U17, U15 sau ale grupelor de For Fun ale clubului Champions.

Dar nu numai ele așteaptă cu nerăbdare să intre la joc, ci și părinții, care au propriul turneu. Ni se explică: ”Suntem ca o familie. Cu toții mergem în deplasări, când au copiii turnee. Ne cunoaștem atât de bine, am devenit chiar cu toții prieteni...”

.
© Vali MACREA

Un părinte care are ambele fete înscrise la ACS Champions ne arată o sportivă, sau alta. ”Ea e Cătălina Vasilescu, vicecampioană națională la U15. (...) Cele două de-acolo, cele în echipament de culoare neagră, sunt Bianca Văcar și Sonia Rusu, s-au clasat pe locul 5 la nivel național”.

.
© Vali MACREA

Prezentările de la distanță continuă, în vreme ce suntem atenți la feluritele informații care ni se prezintă despre cei 8 ani trecuți de la înființarea clubului, despre rezultatele din cele trei sezoane, din 2021 încoace, de când echipele ACS Champions participă în Campionatul Național. Despre numărul impresionant de sportivi legitimați în club: ”Sunt aproape 400 de copii, iar de la anul vrem să participăm și în competișiile masculine...”

.
© Vali MACREA

Așa aflăm că Sabin Sopa și Andrei Banciu, cei doi antrenori de la grupele feminine ale clubului, sunt extrem de apreciați, unul dintre ei fiind chiar în atenția federației pentru a pregăti una dintre echipele de juniori...

Nu sunt singurii, mai sunt fostele voleibaliste Sorina Marianm Sanda Lupu și Anca Șarlea, binecunoscute iubitorilor acestui sport trecuți de 35-40 de ani, care au avut ocazia de a le aplauda pe când erau jucătoare și îmbrăcau echipamentul echipei din Sibiu.

.
© Vali MACREA

Tot acum ni se reamintește că deja o sportivă de la Champions a ajuns la o echipă de tradiție din România, încă de anul trecut, lucru cu care se mândresc cei de aici. E Daria Ocenic, legitimată acum la Volei Alba Blaj, cu care a debutat în Champions League la numai 14 ani...

 

Volei, mult volei și mai ales voie bună

 

Deși a început încă de la primele ore ale dimineții, turneul de la Baza Sportivă Eco Sport Dome s-a prelungit până târziu, la orele serii. Iar voia bună, și mai mult de-atât! E clar că oamenii ăștia nu se plictisesc unul de altul, de sportul cu mingea la fileu și că se bucură unul de altul. Și împreună cu copiii lor, care practică acest sport, voleiul, fie el și voleiul pe plajă, ca în cazul turneului cu ocazia căruia s-au reîntâlnit acum.

.
© Vali MACREA

Plăcerea a fost atât de mare încât nu mai contează cine a ocupat primele locuri sau cine a prins o zi mai puțin inspirată. Cu toții au avut de câștigat! De la puștiul de 4-5 anișori care se juca în nisipul de pe marginea terenului, la fetele care au schimbat mingi la fileu, plonjând cu ardoare pentru a salva fiecare punct, la părinții care urmăreau cu un ochi meciurile încinse, de pe margine, iar cu altul erau atenți la cei cu care socializau.

.
© Vali MACREA

Câteva concluzii! În primul rând, am descoperit un loc, o bază sportivă despre care - spre rușinea noastră - nu aveam habar. Un mediu familiar, în care ne-am simțit atât de bine și promitem c-o să revenim.

Apoi, dacă mai era cazul, ne-am convins că voleiul sibian are viitor, iar împreună cu echipa CSȘ-ului, pentru al doilea an consecutiv campioană la Perspectivă, la U17, sunt atât de multe fete care ar merita efortul tuturor, de la autorități locale, la cei din fenomen, oameni de sport, oameni cu bani, care își doresc să facă ceva pentru acești copii talentați, pentru a avea cât mai curând o echipă la seniori, care să le ajute să continue acasă, nu să fie nevoite să plece departe de cei dragi, de Sibiu, când ajung la seniorat sau, pur și simplu, să se lase...

.
© Vali MACREA

În al treilea rând... Este vorba despre prietenie, fair-play, un mediu plăcut și sănătos, prietenos, care te îmbie să-ți îndemni copiii să facă sport, dacă nu practică unul deja...

Gândindu-ne că cei care sunt în măsură s-o facă, să se îngrijească să aibă acești copii suficiente locuri decente în care să practice sportul, fie el fotbalul, voleiul, baschetul, handbalul sau vreun sport individual, ar trebui să se implice mai mult, așa cum o fac părinții celor de la Champions...

.
© Vali MACREA

Despre performanțele fetelor și băieților de la ACS Champions, promitem să revenim, la fel cum la fel de mult promitem să revenim la Eco Sport Dome, pentru că e un loc care ne place.

Și unde, cât de curând, ne dorim să se se câmy ”We are the... Champions!”...

.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA
.
© Vali MACREA

 

 

.
© Vali MACREA

 


comentarii
1 comentarii

Foarte frumos articolul! Felicitari jurnalistului! Toata stima si la cat mai multe astfel de articole!
Un iubitor de sport
19.05.2024 14:48
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica