Tribuna
PNL
„Nu știam, nu bănuiam și amar mă necăjeam!”
Dragoş BAKO
575 vizualizari

Dacă străbați orașele și satele patriei, vei constata că ai toate motivele să fii fericit. Aa, nu pentru că drumurile ar fi asfaltate ca-n palmă, nu pentru că totul e rânduit ca la carte, ci pentru că vei avea revelația revărsării asupra ta a unor fluvii de bune intenții. Peste tot, de pe panouri viu colorate, te privesc cohorte de inși ce par să trăiască doar pentru tine, pentru bunăstarea ta. Zâmbitori, cu chipurile trecute prin instrumentele cosmetizării virtuale, îți promit o viață mai bună într-un oraș/sat mai bun, într-o lume mai bună. Te întrebi unde au fost până acum și de ce au dat iama, ca la un semn, în comunitățile de grija cărora, brusc, nu mai pot pune geană pe geană. Începi să îți faci reproșuri, să regreți că ai fost pesimist, nemulțumit de o lume pe care o credeai tot mai înrăită, tot mai nebună. Când colo, iată câți oameni minunați, empatici, altruiști, gata de sacrificiu sunt în jurul tău. Înduioșător. Și totuși, te înțeapă iar întrebarea de odinioară: unde au fost până acum? Apar o dată la patru ani, ca o molimă înșelătoare, într-o pandemie de promisiuni deșarte. Unii se simt de-a dreptul insultați când ridică ochii spre cer și privirea li se agață în panourile pe care tronează emisarii binelui iluzoriu. Toți pariază pe cinste, pe profesionalism, pe bunătate, vrând să te convingă că nu vor ciupi nicio fărâmă din buget în cazul în care vor fi votați, că nu își vor angaja neamurile și prietenii prin instituțiile statului sau că vor face nopți albe pentru ca ție, omul de rând, să îți fie bine. Repet: cum să nu fii fericit, luminat, optimist într-o astfel de lume a bunelor intenții, într-un spațiu în care îngerii păzitori așteaptă suspendați pe panouri publicitare închiderea urnelor, pentru a coborî printre oameni? O revenire cu picioarele pe pământ, ce va risipi aburii promisiunilor puse la fiert, aburii pe care mulți dintre candidați mizează că le vor paraliza simțurile celor ce își vâră nasul în fiertură. De la tradiții, la o modernitate ce devorează tot, propunerile – nadă ale celor înscriși în bătălia electorală încearcă să acopere toată plaja așteptărilor și sensibilităților românești. Lumea minunată falsă în care te trezești în această perioadă e o haină contrafăcută în care niște comercianți de abureli încearcă să îmbrace o realitate neprietenoasă.      






comentarii
6 comentarii

Câte lucruri se puteau face cu banii risipiti pe gramada de panouri aparute peste tot! Daca erau facute din banii celor din poze, nu comentam, dar sunt facute din banii nostri... De promisiunile mincinoase si de banii contribuabililor aruncati cu usurinta ne-am saturat saturat! Sper sa fie taxati la vot.
Sibian
18.04.2024 04:45
Pentru amicul @Sibian, votul este miracolul divin, salvatorul natiunii, prinosul credintei nezdruncinate într-o viatā ( pāmânteanā ) împlinitā....
Bietul de el, nu pricepe in ruptul calului cā, nu conteazā absolut deloc ce, cum si pe cine voteazā. Doctrinele nu existā, esicherul politic stâng-centru-dreapta e un onanism ideologic creat artificial, nu pricepe si pace cā îsi iroseste bunātate de viatā cu prostii fārā nici un rost, in loc sā se bucure " pā persoanā fizicā " de micile, dar atât de binevenitele bucurii.
Boss, eu nu merg la vot. N-am mai mers din epoca de aur ( când mergeam obligat) oricum stiam exit poll -ul asa cā tot o ipocrizie institutionalizatā era. Ca acuma!
Gogu
18.04.2024 07:53
„Oare ce-o mai fi făcând primarul PNL al comunei” m-am trezit întrebându-mă deunăzi.
Tocmai mi se agăţase privirea de bannerul pus la intrarea în localitatea mea natală!
Şi zău dacă nu mi-au ieşit ochii dincolo de lentila ochelarilor, nevenindu-le să creadă
cine cu cine erau în poză. „Ce să facă, domn’ primar, i-a trecut liberalismul, iar acum
candidează pentru un nou mandat, la aceeaşi primărie, dar din partea PSD”,
ar fi răspunsul corect pe care mi l-aş da singură la întrebarea de la care am pornit.
Ce să-i faci, încurcate-s căile politicii!
Serios.
Are cineva un contraceptiv pentru naivitate?
Ori mai degrabă pentru credulitatea care mă tot încearcă, deşi vârsta nu mă mai
recomandă pentru aşa slăbiciune. Naivitatea de a (mai) crede în doctrine politice,
în principii doctrinare, în viziuni de stânga şi de dreapta.
Aiurea!

Între noi fie vorba, nu mi-a fost niciodată prea clar care-i stânga şi unde-i dreapta, iar când vine vorba de orientare roza vânturilor mi se învârte în minte ca o morişcă. Şi totuşi, nu încetez să mă minunez de „transferurile” politice care se fac în preajma alegerilor şi nu numai. În cazul de mai sus, de la PNL la PSD. Dar se poate şi invers!
Anca M.
18.04.2024 08:22
Gogule poate nu reusesti sa intelegi faptul ca nu sunt singurul sibian de pe forum. Sunt mai multi sibieni care, uite, isi pun speranta in votul pentru schimbare. Sibianul de la 04:45 nu sunt eu, cel care iti spune verde-n fata ce idei de securist bolsevic si criminal ai acumulat in timpul cand trimiteai oameni nevinovati la Canal.

Un lucru este sigur. Te cam contrazici in pareri. Ori avem democratie cum spui tu si omul e liber ca pasarea cerului, si atunci de ce mai comenteza unii ca nu exista libertate in minunata UE, ori votul nu conteaza si suntem intr-o UE care tinde spre comunism ca pe vremea tatucului Stalin si atunci ar trebui sa recunosti ca libertatile in UE sunt pe cale de disparitie si urmeaza sa se instaleze ciuma rosie in tot UE-ul.

Tie ti-ar conveni ca lumea sa nu mearga la vot, pentru a lasa votul doar pe seama clientelei politice a ciumelor PSD-PNL. Asta v-ar da legitimitate sa spuneti: n-au votat prea multi oameni, dar cine a votat a votat cu noi.
Lasa oamenii sa mearga la vot. Cei ce vor merge, sigur vor vota schimbarea. Prea mult va uraste lumea. Rezultatele vor arata cum si ce ati furat. Nu veti avea nici o legitimitate.
Eu, sibianul
18.04.2024 10:03
Mergeti la vot ! Iar daca nimeni nu va multumeste ,votati cu un anonim de pe lista ,care oricum n-are sanse. Va va fi recunoscator, se va fali in fata rudelor ! Ceea ce inseamna ca ia-ti facut un pustiu de bine...
Piperoxan
18.04.2024 14:23
iar ai vint de la bacău prin "orașele și satele patriei", orbanistule? Di ce nu rămâi acolo? Acolo nu dă putler?
Erlkoenig
21.04.2024 00:23
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica