Tribuna
PNL
Vioara Stradivarius a cântat din nou la Sibiu
Vioara Stradivarius a cântat din nou la Sibiu
© Muzeul National Brukenthal
Şi anul acesta, Turneul internațional Stradivarius s-a oprit la Sibiu, joi, 10 septembrie, în curtea Muzeului Naţional Brukenthal. Respectând condițiile impuse de organziarea evenimentelor în pandemie, melomanii din Sibiu şi cei veniți din Brasov, Târgu Mureș, Craiova și Deva au ascultat, timp de peste o oră şi 30 de minute, vibrațiile viorii Stradivarius Elder Voicu și a bandeneonului solistului argentinian Omar Massa.

Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național Brukenthal a declarat ”Suntem bucuroși și onorați că iată în acest an s-a putut organzia acest turneu. Alexandru Tomescu și echipa proiectului sunt buni prieteni, și din acest motiv am dorit ca și acum Muzeul Național Brukenthal să găzduiască aesct extraordinar concert care se bucură de un public numeros și interesat. În momentul de față, sfera culturii și a lucrătorilor în cultură este sub asediul epidemiei. Întreaga industrie culturală, la nivel mondial, trece printr-o perioadă complicată, artiștii traversează situații extrem de dificile, pentru că foarte multe evenimente culturale au fost reprogramate și chiar anulate. Alte sectoare ale economiei sunt și ele grav afectate, dar diferența esențială este că în toate celelalte sectoare activitatea economică are o dimensiune clară de utilitate imediată, în timp ce sistemul cultural este un domeniu al aspirației, al emoțiilor și simbolurilor, al creării unui orizont de așteptare de care mai mult ca oricând avem nevoie în aceste timpuri.
În acest moment ne bucurăm că a crescut consumul cultural, iar filmele, cărțile, muzica de operă, clasică sau orice fel, a crescut, vizitele virtuale în muzeele lumii au fost o călătorie culturală consitentă, i-au ajutat pe oameni să reziste, să le dea sens, să le ofere povești, să rămână împreună în lipsa contactului fizic, să se distanțeze social, dar să se apropie prin cultură. Turneul Stradivarius 2020 își propune să meargă mai departe, iar muzica este cea pentru care acum avem, în fine, suficient timp, capacitate de apreciere și multă nevoie.  Muzica înseamnă conexiune chiar în contextual distanțării".

Programul din acest an s-a numit “Piazzolla 99” și a conţinut lucrări de Astor Piazzolla: "Bruno y Sarah", "Calambre", "Night Club 1960", "Oblivion", "Libertang" şi compoziţii de  Haendel, Bach, Beethoven, Massenet, Kreisler, Porumbescu şi Omar Massa - Avincis Tango. A Cry For Solitude a fost o lucrare muzicală în prima audiție și este compusă special pentru acest turneu, de către compozitorul  Dan Popescu.

“Piesa "A Cry for Solitude", inițial un duo pentru vioară și pian, inspirată de dialogul cu maestrul Alexandru Tomescu și compusă în perioada pandemiei, este prezentată în primă audiție în cadrul Turneului Stradivarius din Septembrie 2020, într-un aranjament pentru vioară și bandoneon realizat de către Omar Massa. Strigătul și plânsul izolării se combină cu momente de reverență și de speranță datorate celor din prima linie care, în ciuda provocărilor, cu stoicism și curaj, ne arată ca avem puterea de a răzbate, fără însă a îi uita pe cei loviți de această pandemie dramatică. Muzica unește oamenii și ne dă speranța de a continua”- a declarat compozitorul Dan Popescu

“2020 ar fi trebuit să fie anul Beethoven…Nici nu pot să-mi imaginez cum va rămâne în istorie acest an, din păcate, cred că prea puțin va avea legătură cu muzica. Și, totuși, Turneul Stradivarius, în care pornim cu maximă prudență dar și cu multă îndrăzneală în același timp, vine să reamintească publicului despre frumusețea uitată a vieții noastre. Deși concertele nu se vor auzi în catedrale, așa cum plănuisem, se desfășoară în aer liber, sunt sigur că în inimile fiecăruia dintre noi, bandoneonul lui Omar Massa și vioara Stradivarius Elder-Voicu vor reverba nu doar căteva secunde, ci multă vreme după încheierea concertului.  Cred că o dată în plus, puterea muzicii este pusă la încercare. Va reuși ea să înalțe sufletele oamenilor, să ne facă mai buni, mai grijulii, mai recunoscători? Este pariul pe care îl punem în această ediție a Turneului Stradivarius. Efortul din acest an pentru a continua Turneul Stradivarius a fost unul foarte greu, mai greu ca niciodată. În mod special, doresc să Multumesc partenerilor, sponsorilor și tuturor celor care, prin puterea și încrederea lor,  proiectul este posibil în acest an. Turneul Stradivarius “Piazzolla 99” îl dedicăm tuturor celor care sunt acolo, în prima linie, în lupta cu acest virus perfid -Covid-19, de la cadrele medicale, curieri, șoferi de taxi, ambulanță, funcționari, artiști și, nu în cele din urmă, fiecăruia dintre noi, care, știut sau neștiut, putem ajunge în linia întâi. Gândurile noastre bune și muzica se îndreaptă, în egală măsură, către toți cei care au trecut prin această boală sau care au trăit această experiență lângă persoane dragi. Muzica ne poate reda speranța! Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanțării și merge mai departe, cu fiecare dintre noi.” a declarat violonistul Alexandru Tomescu. (D.C.)







comentarii
1 comentarii

A fost superb! Felicitări Alexandru Tomescu, felicitări Muzeul Brukenthal!
Anca
11.09.2020 20:55
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA