Tribuna
Astrid Fodor răspunde atacurilor PSD: Sibiul alocă sume duble față de Ministerul Culturii pentru FITS. Trif ar trebui să se ocupe de turism, nu de declarații politice
Astrid Fodor răspunde atacurilor PSD: Sibiul alocă sume duble față de Ministerul Culturii pentru FITS. Trif ar trebui să se ocupe de turism, nu de declarații politice

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis marți o poziție publică referitoare la atacurile miniștrilor Turismului și Culturii, care au declarat recent că Sibiul ar trebui să aloce mai mulți bani pentru Festivalul Internațional de Teatru și pentru alte manifestări de amploare.

Astrid Fodor le răspunde punctual celor doi miniștri, publicând sumele alocate de Sibiu pentru dezvoltarea culturii:

„Primăria Municipiului Sibiu investește consistent și continuu în cultură din 2007, de când cultura a devenit un motor de dezvoltare a orașului.

Sumele alocate pentru cultură (funcționarea și dezvoltarea instituțiilor culturale din subordine și finanțarea agendei culturale și agendei comunității) din bugetul local în ultimii cinci ani:

 

2015 = 29.813.213 lei

2016 = 34.802.195 lei 

2017 = 41.792.960 lei

2018 = 46.645.763 lei

2019 = 51.140.120 lei, reprezentând peste 14% din veniturile proprii ale Municipiului Sibiu.”


Astrid Fodor face referire și la faptul că declarațiile miniștrilor PSD coincid cu campania electorală.

„Desigur că atât autoritățile locale din Sibiu, cât și instituțiile și operatorii culturali sibieni ar aprecia o implicare financiară mai mare din partea celor două ministere, Sibiul fiind un oraș fanion în promovarea culturii. Dar deocamdată avem doar o serie de promisiuni într-o perioadă electorală, astfel că așteptăm cu interes materializarea lor.

În egală măsură Sibiul investește constant, în limita prevederilor legale, în promovarea destinației turistice Sibiu. Ne promovăm orașul prin materiale scrise, foto și video, prin participarea la târgurile de profil din țară și străinătate și prin acțiuni de marketing în fața delegațiilor care vizitează Sibiul. Clipul video produs de Ministerul Turismului a inclus Sibiul pe bună dreptate, pentru că Sibiul, alături de alte orașe dezvoltate din acest punct de vedere, trebuie să fie vârful de lance în promovarea României, o țară extrem de frumoasă, dar puțin promovată de autoritățile naționale competente. Prin urmare nu este o favoare, ci o decizie corectă de a include și Sibiul în clipul de promovare a țării, pentru că orașul are în continuare potențial de creștere”, a transmis primarul Sibiului.

 

 

Sibiul alocă dublu față de Minister pentru FITS

 

În urma declarațiilor Ministrului Culturii și Identității Naționale, Daniel Breaz, cu privire la finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, primarul Sibiului spune, „pentru corecta informare a sibienilor și a domnului Ministru Breaz” că Primăria Sibiu alocă anual fonduri substanțiale pentru funcționarea Teatrului Național Radu Stanca, inclusiv  pentru desfășurarea Festivalului Internațional de Teatru.

Astrid Fodor a publicat și o comparativă cu sumele alocate de Primăria Sibiu pentru Festivalului Internațional de Teatru și cele alocate de Ministerul Culturii pentru acest eveniment:

Anul

Buget alocat Teatrului Național Radu Stanca de către Primăria Sibiu

Din care, bugetul alocat de Primăria Sibiu pentru Festivalul Internațional de Teatru

Finanțări

Ministerul Culturii pentru Festivalul Internațional de Teatru

2015

16.518.000 lei

6.700.000 lei

1.600.000 lei

2016

17.603.830 lei

6.700.000 lei

2.450.000 lei

2017

23.034.440 lei

7.000.000 lei

3.000 000 lei

2018

22.300.000 lei

7.400.000 lei

4.000.000 lei

2019

24.482.000 lei

7.400.000 lei

(contractul de finanțare încă  nu a fost încheiat)

„Declarațiile lui Trif pot păta reputația Sibiului”

 

Primarul Sibiului îi răspunde și ministrului Turismului, Bogdan Trif, care a vorbit despre o presupusă implicare a politicului în contractele atribuite de Municipiu:

„Subliniez faptul că Primăria Municipiului Sibiu nu face politică, ci administrație și consider că și domnul Ministru al Turismului trebuie să se concentreze mai mult pe problemele cu care se confruntă turismul românesc și mai puțin pe declarații politice care au potențialul să păteze reputația unei destinații turistice și culturale fanion a României.

Îl informez pe domnul Ministru că procedurile de achiziție sunt organizate de Primăria Sibiu în conformitate cu legislația în vigoare, iar contractele sunt atribuite ofertanților care îndeplinesc condițiile legale și criteriile de selecție stabilite pentru respectiva achiziție. Apartenența la un partid politic sau altul nu este un factor de selecție, noi nu cerem fotografii prin care ofertanții să își demonstreze participarea la mișcarea #Rezist, ci respectăm doar metodologia legală.

Similar, finanțarea pe agenda culturală, sport și a comunității se acordă în baza unor sesiuni de depunere de proiecte, în conformitate cu prevederile legislației naționale. Proiectele depuse sunt analizate de o comisie specializată, iar criteriile de selecție NU SUNT politice, ci țin de potențialul proiectului pentru comunitate, de valoarea acestuia pentru viața culturală a Sibiului. Aceste acuzații sunt nefondate și aduc atingere imaginii unei administrații locale care ar trebui sprijinită în demersurile sale.

Închei cu convingerea că domnii miniștrii  vor concretiza promisiunile făcute sibienilor în această acțiune electorală și că în viitoarele declarații vor avea în vedere informarea corectă a cetățenilor și nu doar punctaje de partid”, a mai transmis Astrid Fodor.

 

 

 

 

comentarii
11 comentarii

Demisiaaaa Fodor!!!!
21.05.2019 15:38
Este penibila
Sile
21.05.2019 17:26
Tanti fodorita, te justifici cam mult, nu e in tegula. De ce un primar vorbeste despre #rezist?!?!? Vorbeste lumea ca licitatiile sunt cam, hmmmmm... cu multa obedienta!
Tanti fodorita, esti incompatibila, da-ti demisia!!!!
21.05.2019 17:50
Puie MSD !!!!
Pesedistilor
21.05.2019 19:57
legea e numai pt unii asta am inteles. in privinta contractelor sunt cam aceiasi castigatori ai casei. dar trecem cu vederea ca d-na primar e in tratament prin austria.
rezist langa cosul de gunoi
21.05.2019 22:51
CIFRELE NU MINT !

si, cum psd nu are cum sa combata realitatea, face ce face tot timpul: insulta, minte, dezinformeaza arunca cu noroi in jur !!!

dar de la un partid de infractori la ce sa te astepti ?
iar s-a trezit asistatul psd
21.05.2019 23:05
Chiar nici dupa o decizie de instanta nu o da nimeni jos ?Ce rol mai au sentintele? Is numa' pt rumani ? Foarte rau ca ai dat la FITS pt.niste mascarii cand se putea face o scoala,un spital.FITS ul sa faca singur bani din vanzarea biletelor ca n-au salarii de platit ,lucreaza cu voluntari.
22.05.2019 07:26
Ce legatură are cultura cu FITS??
FITS este un eviniment inventat să producă bani pe seama snobilor și inculților care nu deosebesc cultura de pseudocultură.
Împăratul este gol!
Un cititor
23.05.2019 08:19
Mai oameni buni voi sunteti toti psd-isti cei care comentati aici ?....Doamna asta chiar are dreptate cand spune ca dl ministru al turismului ar trebui sa-si vada de turism si nu de declaratii politice ofensatoare aduse la adreSA Sibiului mai ales ca el este sibian . Nu inteleg de ce nu puteti vedea ca turismul in Romania este zero . Ce a facut dl asta ministru pentru turismul din Sibiu s-au pentru turismul din tara in general ....voi credeti ca daca a fost la 2 -3 inaugurari si a facut tam tam e cel mai bun?...nu ...toti sunt la fel ...dar macar sa taca naibi din gura si sa faca ca de-asta a fost ales.
ka
24.05.2019 16:28
Doamna asta a ta,e o nenoro...care nu respecta legile si isi bate joc de sibieni.Ne imparte biciclete si ne obliga sa renuntam la masini ca aglomereaza orasul fara a dezvolta infrastructura incat sa faca fata noului flux de masini.Nu zice nimeni sa nu faca blocuri,faceti fratilor,dar faceti-le in limitele legii si asigurati-ne si infrastructura aferenta! Si acum gata,noi sa tacem din gura?Anu asta veti fi umpluti de amenzi, indiferent de ce fel, ca pe constructii,ca pe ape cu caca deversate, ca dati cu bormasinile la ore de liniste ca ne-ati facut casa un vesnic santier plin de zgomote si praf, ca pe ridicari de masini parcate unde nu trebuie,ca aruncati gunoi pe jos, ,indiferent, veti platii si voi!
NinoNino
25.05.2019 12:41
Majoritatea fondurilor alocate pe agenda culturală și sportivă sunt destinate abonatilor, câteva asociații și fundații și ce se mai scurge da și la restul! Femeia asta e penibila
Aburita
25.05.2019 17:19
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia