Dar noi ce cumpărăm de 100 de lei? Depinde din câte sute de lei ne e salariul

A făcut ture prin presă răspunsul premierului Ciolacu la acea întrebare cum că ce face el cu 100 de lei. Acum, mă rog, puteau fi întrebări mult mai inteligente, ca de exemplu de ce avem o atitudine de veşnice slugi în relaţia cu Europa, cât câştigă România de pe urma exploatărillor de petrol şi gaze de pe teritoriul ei, despre scopul real al certificatului verde sau despre ce măsuri CONCRETE de protecţie vor avea agricultorii români faţă de avalanşa cerealelor ucrainene. Dar presa reeducată nu întreabă din astea. Ea a întrebat ce face el, premierul Marcel Ciolacu, cu 100 de lei. Bine şi aşa, întrebare cu tâlc, face likeuri şi vizualizări. De eram eu, le răspundeam că fac ce am chef şi că ce iî aşa grija de banii mei. Şi se termina povestea şi mai urcam şi în sondaje. Dar nu. Domnul premier a răspuns punctual că nu înţelege întrebarea. Deşi era clară: ce cumpără cu 100 de lei. Apoi a revenit şi a spus că îşi face "cumpărături consistente" ca de exemplu ce are nevoie, adică "pâine, ce am nevoie, zahăr". Chiar dacă nu a fost clar contextul în care s-a abordat subiectul, totuşi e clar că e vorba de ceva scumpiri cotidiene versus plafonarea preţurilor la  alimentele DE BAZĂ. Subliniez "de bază" pentru că la restul nu e plafonat nimic.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Da, cu 100 de lei poţi face cumpărături consistente dacă iei, de exemplu, chibrituri. Poţi lua zece-cinşpe cărţi vechi dintr-un anticariat online sau o carte şi-un sfert dintr-o librărie cu nume, auci, am uitat că aici am trecul la "deluxe", nu la coşul zilnic. Ce faci cu 100 de lei în sueprmarket? Îţi poţi lua cumpărături în aşa fel încât să te compătimească cei care cumpără de 200 de lei şi să se uite la tine ca la un pârlit. Pâine? Cu 100 de lei poţi lua 10 pâini de la noi din piaţă, pâine bună, nu umplută cu aer, ca pâinea "ţărănească" şi "tradiţională" de la fabrica de pâine. Cu 100 de lei poţi lua 100 de ardei iuţi tot de la noi din piaţă. Sau plus/minus zece kile de roşii. Cu 100 de lei poţi lua 16 beri din magazin sau să bei şapte beri la o terasă de pe Bălcescu. Poţi lua două kile de vodcă. Poţi lua chiar şi produsele acelea plafonate "de bază". Poţi să-i dai la lăutari, ca să te compătimească şi ei că uite şi la săracu ăla băăăăăi săracule! Poţi lua orice ai chef, face ce ai chef depinde din câte sute ai de spart. 

Ideea nu e asta. Ideea e nu ce face Ciolacu cu suta aia, ci ce facem noi cu suta noastră. Ideea mai e că orice ţi-ai lua acum de 100 de lei, îţi puteai lua înainte cu 50 de lei. Pentru că, paradoxal, deşi creşterile de preţ la carburanţi sau energie nu sunt aşa de dese (totuşi!) scumpirile sunt continue. Adică se scumpeşte de dragul de a scumpi, pentru că e o politică clară de sărăcire sau menţinere a stării de sărăcie a populaţiei şi asta nu doar în România, dar în România se vede mai clar, că 100 de lei nu e 100 de euro, că de aia pleacă oamenii de la 2000 de lei ca să lucreze pentru 2.000 de euro, că nu e tot aia. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Vorbim aici despre fentarea adevăratei probleme. Adevărata problemă este scumpirea NON-STOP şi cauzele ei şi cei care o provoacă şi o întreţin. Cei care scumpesc sunt marea problemă, acolo trebuie umblat. DE CE azi e scump iar mâine e şi mai scump? CINE generează asta pe lanţul producător-raft? Falsa problemă este ceea ce-şi ia Ciolacu personal de suta aia a lui. Adevărata problemă este cât valorează suta aia acum şi graţie cui e aşa de praf, ea, suta. Poate şi nişte verificări pe la cei care justifică scumpirile lor de cele ala altora, pentru a vedea cât de reală e afirmaţia.  

Nu îmi pasă dacă Ciolacu îşi ia de 100 de lei pâine, zahăr, topuri de A3 sau altele sau ce-o face cu ei. Îmi pasă ce NU-şi mai poate lua omul simplu de suta aia. Că ştiţi, el are mai puţine sute pentru cumpărături, consistente sau subţirele. Până atunci, creşte TVA-ul, vor şi creşte accizele decă măsurile "sociale" vor fi cam fix pix. Şi ne vom cumpăra şi mai puţine de suta aia. Că nu suta contează ci din câte sute e compăus salariul tău, băi contribuabilule!

20 septembrie 2023 la 08:01
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum să nu îți placă saltelele cu ploșnițe și aleile cu dale lipsă?
Când te uiți la cozile de pe Podul Prieteniei, la coloanele de mașini ce pleacă din România spre...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Când e arșiță afară, nu te joci cu focul pe lângă baloții de paie
CCR pare să fi devenit instituția responsabilă cu uimitul românilor. După ce a dat o decizie prin care...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Oamenii fără de care viața noastră ar mirosi mai urât
Probabil că fiecare dintre noi a asistat la episoade în care cineva vorbea cu mult dispreț despre unele...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
De ce am plăti noi niște stricăciuni de pe Calea Dumbrăvii
Odată cu discuțiile despre tăierea unor sporuri aberante încasate de unii dintre bugetari au ieșit la iveală și...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Să nu-i uităm nici pe băieții din culise
Dacă tot s-a vorbit despre lecția primită de partidele tradiționale la ultimele alegeri și despre necesitatea unei reformări...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
De sub cupola de circ, sub cea de foc
Credeam că ne aflăm sub cupola unui circ dacă e să ne luăm după ciorovăielile politice din ultimul...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Pierdut funcție, recăpătat memorie
Politicienii capătă limbariță după ce sunt descălecați din funcțiile pentru care s-au făcut luntre și punte. Nu de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Vor fi vremuri grele, dar vom trăi prost
După „lupte seculare” care au durat o lună, iată-ne pricopsiți cu un Guvern. Unul în care găsim miniștri...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Nu e fală, poate boală. Că e artificială!
Plimbându-mă pe malul unui pârâu de munte, cu fundalul sonor asigurat de păsări și niște pale de vânt...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Oare cine ne dă nouă, lapte, brânză, unt și ouă?
Cum toate trec prin stomac, discuțiile despre ieftinirea alimentelor de bază au determinat multe ciuliri de urechi, făcând...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
20 de milioane de saci de box
Încetul cu încetul intrăm în logica puturoasă și clasică a politicii românești. Tărăgănări, încercări de impunere a unor...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine încălzește războiul rece dintre bugetari și mediul privat
De parcă ar purta pe umeri un blestem, românii se trezesc, ciclic, în mijlocul unor dihonii sociale. E...
Editorialul zilei
3 min de citit