Vestea că un motociclist italian a fost omorât de un urs pe Transfăgărășan a reaprins fitilul unei dinamite ce explodează ciclic în spațiul public. Ori de câte ori un urs rănește sau omoară un om grabnicul verdict condamnă animalul. De prea puține ori în ecuație este introdus și comportamentul omului. Deocamdată, până la domesticire, urșii rămân animale sălbatice, pe care nu le poți folosi pe post de mascote pentru sesiuni de selfie sau companioni în plimbări montane. Episoadele de hrănire imortalizate cu aparatul foto al telefonului mobil au ajuns un act de vitejie și un motiv de etalare a relațiilor de pace, prietenie și bunăvecinătate cu ursul. Unii nu înțeleg că atunci când te întâlnești cu acesta e bine să nu te întinzi la vorbă cu el, să nu îl confunzi cu bișonul vecinei de la parter, căruia îi strecori între dințișori o bucățică de cașcaval. Nu, ursul e un animal sălbatic, cu reacții imprevizibile, oricât de prietenos ți s-a părut în filmulețele unor tembeli care îl hrăneau pe marginea drumului.
Dorința tâmpă de etalare cu orice preț a vitejiei pe rețelele de socializare îi împinge pe zmeii de ocazie între granițele riscului major, iar episodul tragic de miercuri confirmă acest lucru. Dacă cei ce îl confundă Moș Martin cu Grivei ar înțelege că atunci când vezi sălbăticiunea e cazul să-ți pui coada pe spinare, nu să te dedai la ședințe foto, poate că lista victimelor ar fi mai scurtă. Înainte de a condamna, țipând ca din gură de șarpe, reacțiile firești ale unui animal sălbatic, omul, ființă suspectată de capacități raționale, ar trebui să analizeze fiecare pas al unui astfel de incident. Nu de alta, dar când te mănâncă în dos să te tragi de șireturi cu un urs, s-ar putea să te scarpine cam neplăcut, pentru că – ce să vezi? – nu și-a îngrijit manichiura la salon. După riposta provocată, ursul e împușcat pentru că a reacționat natural într-un episod în care omul e mult prea intruziv.
Iar de aici se naște întrebarea: cine e, de fapt, victima? Nu cumva ursul al cărui teritoriu a fost încălcat de om? Nu cumva ursul care e zgândărit de iresponsabilitatea unor tembeli bipezi ce se cred îmblânzitori de fiare? În astfel de situații omul devine victima propriei prostii, animalul fiind doar un mic element natural ce reacționează într-un ecosistem invadat iresponsabil.