FITS 2022
Tribuna
Pieton în Sibiu, o ocupaţie care te costă mai nou viaţa
Dumitru CHISELIŢĂ
3424 vizualizari

Cunosc foarte bine dispreţul unora aflaţi pe diferite roţi (2, 4, etc.) faţă de specia aceea inferioară care încă îşi mai foloseşte picioarele pentru deplasare. Dacă mergi pe jos, deci eşti pieton, automat eşti un sărăntoc care e vai de viaţa lui care este, un prăpăditu' lumii care nici măcar nu are maşina lui "propietate". Dacă eşti pieton, nu salvezi nici natura când te dai ciumete pe bicicleta sau trotineta neapărat "verde", deci nu eşti conform cerinţelor Lumii Noi şi Smart. Dacă eşti pieton, încurci trotuarul pe care, normal şi logic, ori se parchează maşina, ori se face raliu cu bicicleta şi trotineta, ori iar se parchează maşina, dar pe avarii că s-a dus posesorul să stea la o cafea de fiţă la cafeneaua de fiţă. Paradoxal, toţi aceştia, cu roţile lor cu tot, cer "drepturi şi respect în trafic, dar o calcă şi o încalcă ori de câte ori au ocazia. 

Nu zic, nici pietonii nu sunt o culme a perfecţiunii în deplasare, Sau o culme a respectării legii. Ca pieton (cum a zis ăla la comment că eu nu am maşină şi, vai de steaua mea, merg pe jos sau mai rău, cu autobuzul) văd şi eu cum se comportă pietonii. Văd cum nea/tanti trece pe unde un om care ţine la viaţa lui nici nu s-ar gândi cu gândul să o facă, mai ales că "zebra" aia este la 15 metri mai încolo. Unii dintre ăştia poartă şi mască pe gură-nas, semn că totuşi ţin la viaţa aia a lor. Sau poate de aia trec, că masca salvează vieţi şi nu păţeşti nimic nici dacă se izbeşte o coloană de blindate de tine. Văd şi din cei care îşi amintesc în ultima secundă să treacă, în fugă, pe zebră, exact când e oră de vârf. Sau cum trec ei, aşa, de parcă ar trece strada cu barca, tot câte unul, de zici că s-a spart conducta, de se face coadă până la giratoriul unde e altă coadă. 
Dar ideea este că atunci când dai peste un pieton, cel care se strică este pietonul. Şi în ultima vreme, am impresia că s-a dat liber la prigoana împotriva celor fără maşini sau alte roţi sub fund. Adică la Sibiu, dacă eşti pieton, ai pus-o. Cum şi de ce? Uite cum şi de ce.

Am înţeles că cel puţin seara, viteza maximă în trafic pe Mihai Viteazu, Victoriei, Dumbrăvii şi alte artere consistente, devine viteza minimă. Viteza maximă devine cât ai tu chef. Asta de câţiva ani buni, semn că cine trebuie să ia măsuri prin zonă are alte treburi mai importante de făcut. Evident că la vitezele alea, la care mai adaugi muzica de muzică de să-ţi sară portierele de la başi, nasul în smartfon să vezi ce ţi-a mai textat Yuby, ţi se rupe ţie în 14 şi te doare la 5 metri de, dacă dai de vreunul pe zebră. Ce mă-sa caută şi ăla pe acolo la ora asta, când băeţii face legea în trafic, nestingheriţi de cine ar trebui să-i stingherească?  Maşini în viteză. Motoare fără număr (de înmatriculare) în viteză. Camere în trafic doar ca să se arate prostimii că avem Big Brother şi e cu ochii pe noi, nu că ar mai face ordine pe stradă.
Da, ştiu locul pietonului e pe trotuare. Pe CARE trotuare? Acelea pe care se dau puberii şi alţii cu trotineta la viteza maximă, folsind ca semnal de avertizare Aia cu "fă bă loc în p*** mea!!!!".  Pe trotuarul unde ţi-ai parcat maşina? Pe trotuarul pe care, mai nou, se dau şi bicicletele acelea cu "(hashtag)SibiulPedalează"? Pe trotuarul pe care poţi fi lovit de o maşină, şi să mori, cum a păţit omul cela, tată a doi copii, izbit mortal de un automobil de teren vizavi de dispensarul Cedonia? Pentru că un pieton e mai puţin valoros decât o maşină nu? De trecerea de pietoni nu mai pomenesc, acolo cică e obligatoriu să bagi viteză în loc să reduci iar dacă aş scrie despre câţi au fost omorâţi sau nenorociţi fizic pe trecerile din Sibiu, ar ieşi ceva mai lung decât serialele acelea indiene de pe Naţional TV. 
Interesant este un alt aspect. Nu se mai văd frecnvent maşini de poliţie în trafic. Nu mai e nevoie, totul e perfect la Hermannstadt-Sibiu, a, da, mai mor nişte fraieri prin accidente, nu-i nimic, mai citeşte bugetarul nişte ştiri senzaţionale la birou. Iar a fi pieton în Sibiu, devine o ocupaţie care te poate costa din ce în ce mai des viaţa. 

comentarii
9 comentarii

- ROMÂNIA și MOLDOVA FURATE pentru UCRAINA (și) de punctele de la Eurovision. Basarabenii de la Zdob și Zdub urmau să primească punctajul maxim de la București, pentru piesa lor unionistă. TVR protestează oficial. Se cere anchetă europeană
Finala Eurovision de sâmbătă seara, câștigată de reprezentanții Ucrainei, este umbrită de un scandal privind voturile. TVR reclamă că votul juriului României a fost modificat, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei, transmite ȘtiripeSurse. Astfel, basarabenii Zdub și Zdub & Frații Advahov, care veniseră cu un mesaj unionist, au fost furați pentru formația ucraineană cu nume din Pocuția, Kalush/Kaluș.
Înainte de anunțarea votului, EBU a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de "modele de vot neregulate", fără însă să nominalizeze țările transmite tvr.ro.
Când a venit momentul anunțului votului din partea României, reprezentanta țării noastre Eda Marcus nu a mai apărut pe ecran, iar anunțul a fost făcut de un reprezentant Eurovision aflat la Torino.
"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre.
Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.

- SCANDALUL EUROVISION. Furați de voturi pe banii noștri - circa 200.000 de euro a costat taxa de participare. Reacția jurnalistul Paul Gabriel Andrei: „Ce mizerie. Iată cum a câștigat Ucraina Eurovisionul”

- Ce „surpriză”: oirovizionul fu câștigat pă valoare! Nu înțeleg de ce TVR mai bagă bani publici în porcăria aia de "concurs”. E mai fals decât raportările de recoltă la ha și de capete de vite furajate ale lui Ceaușescu și decât statistica avioanelor de luptă doborâte cu borcanul de murături sau cu fantoma. (Gheorghe Piperea)
Alte stiri
16.05.2022 11:49
Grija mare, dle Chiselita! Si matale ai profesia de pieton, pe langa cea de jurnalist!
16.05.2022 12:31
Dupa cum a spus si autorul, principala cauza a accidentelor este LIPSA MASINILOR DE POLITIE IN TRAFIC si EDUCATIA RUTIERA (si nu numai) DEFICITARA A TUTUROR PARTICIPANTILOR LA TRAFIC. Sunt zeci de masini de politie trase "pe dreapta" in fata sediului politiei Sibiu. Ar avea un efect si daca le-ar "planta" in intersectii, goale, fara politisti; ca sa nu mai zic cati bani s-ar aduna tot la bugetul lor, din amenzi. Sistemul "big brother" ar trebui sa produca si ala bani (amenzi trimise direct acasa). Dar, na, prefera sa dea vina pe lipsa de personal, nu pe lene si incompetenta.
sandokan reloaded
16.05.2022 12:56
Bunișor articolul. Dar cei "cu roți" sunt băgați toți în aceiași găleată. Foarte mulți bicicliști (inclusiv cei încurajați de primărie prin serviciul de închiriere) și automobiliști circulă corect. Eu personal fac parte din toate cele 3 categorii (pietoni, bicicliști și automobiliști) care circulă corect. Și m-am simțit atacat ca biciclist și automobilist.
Dumitru
16.05.2022 14:58
Vorbiti cumva de politistii de la rutiera, aia care au umplut sala tribunalului? De mai ramasese doar unul in libertate... Sa nu mai zicem de origini comune cu cei care fac/faceau drifturi in giratorii la miezul noptii, fara a fi deranjati de organe... Care giratorii? Alea dotate cu camere de supraveghere de la summit, super-performante, la care se uita doar cand au chef "politistii" (aia slabanogi de la Locala...)
@sandokan
16.05.2022 21:15
De data asta sunt total de acord cu tot ce ați scris în articol.Felicitari!
kokos
17.05.2022 08:04
Auziti domnule Chiselita! Felicitari ca ati ajuns sa scrieti in asa fel incat marele anonim progresit "kokos" sa fie de acord. Ma apuca rasul. Parca ar fi Barna. Astia toti vorbesc la fel, in sloganele si dupa instructiunile partidului.
Se comporta precum kgb-istii care cenzurau pe vremea PCR-ului: felicitari ca partidul este de acord cu tot ce ati scris :))
Cata aroganta pe nenorocitii astia...
kgbismul - progresismul
17.05.2022 11:52
@kgbismul-progredismul
Ce te f..e grija prietene? Te bagi și tu în seama ca musca la c...t. Vezi-ti de treaba ta!
kokos
18.05.2022 08:18
@ kokos

1. Nu ma lua cu "prietene" ca eu nu sunt prieten cu secursitii si progresistii usereului.
2. Ca esti un cacat, stiu. Puti de cum deschizi gura pe oriunde scrii. Numai mizerabila propaganda progresista iese din tine.
3. Stai linistit, ca nu ma ating de tine. Prefer sa te scuip de la distanta, nu ma apropiu de mizeriile tale.
kgbismul - progresismul
18.05.2022 10:36
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA