Tribuna
În țara lui ”fierbe gem” toată lumea se bronzează pe plaje pustii
Dragoş BAKO
1367 vizualizari

Cu siguranță ați auzit, cu precădere în sezonul estival, turiști entuziasmați de plajele pustii pe care le-au descoperit. Nu știu cum se face dar majoritatea dau, așa, din întâmplare, peste locuri necălcate se semeni, cu peisaje sălbatice. Cum or mai fi pustii plajele alea din moment ce le descoperă grupuri, grupulețe care aduc alți și alți prieteni acolo, nu pricep. Mă rog, e și asta o modă, să deschizi drumul către colțuri de natură superbe și neumblate. Stereotipie a ajuns și migrația inversă față de acum câteva decenii, de la oraș la sat. Sunt tot mai multe poveștile despre oameni care lucrau în multinaționale unde câștigau bine și au abandonat aglomerația urbană pentru liniștea rurală. Unde se îndeletnicesc, invariabil, cu grădinăritul de subzistență. Bineînțeles, legumele și fructele sunt bio, energia folosită e naturală, ce mai, armonia între om și natură e într-o continuă sărbătoare. Ajungi să ți se pară ciudat că unii se încăpățânează să rămână în oraș. Cred că am auzit sute de astfel de povești în ultima vreme și simt că se conturează un curent. Bineînțeles, fiecare e liber să trăiască unde poftește, să mănânce doar verdețuri și fructe, să meargă la veceu în fundul curții ori în baia din casă, totul ține de opțiuni ce trebuie respectate. Mi-a încolțit -însă- în minte o întrebare, pe când ascultam ultima astfel de poveste ”uluitoare”, zilele trecute: o familie cu patru copii a lăsat baltă apartamentul din oraș, locurile de muncă ce asigurau venitul necesar traiului zilnic și s-a mutat la țară. Unde, ați ghicit, cultivă legume și fac dulceață din fructe -bineînțeles- bio. Mândră din cale afară, femeia îi povestea reporterului că adună nucile verzi de pe marginea drumului pentru dulceață, că atunci când vreun vecin nu își culege fructele din grădină face ea acest lucru pentru a le transforma în gem, că valorifică orice ocazie de acest fel pentru a mai fierbe ceva în ceaun. Am putea spune că oamenii sunt descurcăreți, că au spirit antreprenorial sau că ne trimit cu gândul la tiparul unui personaj legendar, botezat generic ”atârnache”. Întrebarea despre care spuneam că mi-a încolțit în minte e următoarea: ”Sunt acestea niște modele de largă inspirație?”. Ne transformăm într-o societate în care toată lumea fierbe dulceață bio pentru a-și asigura traiul de zi cu zi și udă roșiile, spanacul și castraveții pentru masa cotidiană? Până acum ceva vreme toată lumea fugea de la sat la oraș, iar acum mulți fac cale întoarsă. Ajungem la un amestec de orășeni și țărani pârâți, ceea ce colorează și mai mult tabloul unei societăți debusolate. Repet, fiecare e liber să-și aleagă modul de viață, să mănânce, să bea, să facă ce îi place. Ceea ce nu înțeleg este frenezia cu care sunt promovate aceste povești pe care creșterea numerică le banalizează și transformarea lor în modele de viață demne de urmat. 


comentarii
8 comentarii

Domnule Bako aici nu prea ai dreptate-- La sat sau mutat oameni care lucreaza de acasa-- prin internet -- iar in timpul liber gradinareste --altii cu animale -- linistea si mancarea naturala ajuta la longevitate -- Dupa cum spun stiristii 90/100 romania importa mancarea - -- nesanatoasa-- As dorii ca mai multi sa se mute la tara unde oamenii sau rarit , campuri nelucrate septelul aproape zero--- Doresc o -pasare Pheonix sa se repete si in Romania
25.11.2022 02:00
Stimate domnule Bako, pentru subiectul de astazi ar trebui sa priviti putin imaginea de ansamblu a sociatatii si directia in care se indreapta aceasta societate. Daca veti face acest lucru, nu va veti mai mira atat de mult de fuga oamenilor de la oras la sat.

Putem observa cu totii ca multinationalele sunt varful de lance ale noii ordini mondiale, ale globalismului care se instaureaza in lume tot mai mult pe zi ce trece. Intelegand faptul ca acestea au fortat angajatii sa se injecteze (de exemplu) sau ca presiunile corporatiilor asupra angajatilor devin din ce in ce mai puternice, nu considerati ca este normal ca omul sa isi doreasca mai multa liniste? Mai multa independenta?

Ganditi-va doar la perioada pLandemiei, cand oamenii au realizat cat de usor isi pot pierde dreptul de a iesi pe strada, sau libertatea de a merge la cumparaturi, cand au vazut cat de usor pot fi obligati sa moara de foame intre patru pereti daca nu se injecteaza.

Va mirati ca oamenii cauta solutii normale la aceasta societate anormala pe care progresistii ne-o pregatesc? Va mirati ca oamenii fug de dictatura neo-marxista care se instaureaza cu ajutorul "alesilor" cocotati la putere? Va mirati ca oamenii prefera un trai mai simplu decat sa fie nevoiti sa ramana sclavi intr-un sistem demonic?

Cautati pe net "Indemn la simplitate" de Erners Bernea. Cititi textul. Inca se mai gaseste. Nu este lunga lectura, dar este edificatoare. Veti intelege atunci de ce omul mai degraba alege o viata mai simpla decat una mai complicata, cu toate zorzoanele vietii de la oras.
Sibian
25.11.2022 09:08
Una e sa mergi la tara sa -ti cultivi gradina, alta e sa aduni nuci de pe marginea drumului si din gradinile vecinilor.
25.11.2022 10:21
Domnule Bako- incep si eu ca demiurgii comentariilor pertinente, concludente si utile- vezi cā mergi pe contrasensul " trendului"( orice dracu'ar insemna asta) . Si tii pedala de acceleratie la podea....
Nu e bine! Nu-e-bi-ne! Matale zici liber ce crezi, ce vezi, ce intelegi si, desi subliniezi cā respecti libertatea celorlalti, aprioric sacrā, ei bine ceilalti ( Fierbātori de gem, facatori de zacuscā, peizanizati in cuget si simtiri, ecologisti nativ, Feng Shui -isti pânā in retinā sau gaura.....urechii, sau doar simpatizanti ai celor enumerati) in fine, ceilalti, care merg evident in directia corectā, considerā cā LIBERTATEA matale nu e bunā, e un fel de afront al libertātii lor, este, in cel mai bun caz o libertate mai micā, de mâna a doua. Eu zic sā ai grijā cum iti afirmi si sustii libertarea de opinie si egalitatea valoricā a opiniilor, pentru cā, pute locul , pardon, este plin de deontologi grabnic vārsātori de sânge , fie el si doar scris intru apārarea dreptātii supreme, care apartine lor fiind mai multi decât matale.....
Matale scrii bine, da' rāu. De rāu.
Repet, nu faci bine. Nu faci bine deloc !
Ai grijā cā multi simt si cred MAI EGAL si MAI LIBER decât matale ...
Gogu
25.11.2022 14:53
" facatori de zacuscā, peizanizati in cuget si simtiri, ecologisti nativ, Feng Shui -isti pânā in retinā sau gaura.....urechii "

Si da-i si lupta cu taranii, cu dusmanii de clasa. Ca au si de ce au. Ca lucra si de ce lucra. Ca le place in libertate si de ce nu le place in dictatura. Isi procura singuri hrana fara sa ceara voie de la stapani. Ba mai mult, au tupeul sa fie credinciosi, sa mearga la biserica, sa se roage. Ei, asta este prea de tot. Si tarani si credinciosi. Asta trebuie sa inceteze cu orice pret. Marea problema a comunistilor vechi si noi: distrugerea taranimii.

Ei nu l-au citit pe Blaga. Nici pe Goga. Nici pe Cosbuc sau Eminescu. Doar pe Marx si pe Engels. Eventual si pe Lenin. Iar Marx si Engels au scris ca taranimea este rea. Nu e buna pentru partid.

Dupa ce a fost saracit de tot, dupa ce i-au luat pamanturile cu japca, dupa ce l-au dus cu forta la oras, sclavete intr-o fabrica mizerabila, printre fiare si uleiuri, taranul s-a obisnuit lenes, in aprtament, la oras. Daca nu el, copiii si nepotii lui cu siguranta. Iar dupa aceasta realizare epocala, dupa distrugerea taranimii romane, cum de se mai gandeste cineva sa se mute inapoi la tara? Cum este posibil asa ceva? Cum de renunta oamenii la bucuriile si frumusetile vietii de la oras pentru saracia si nevoile vietii la tara?

Chiar asa. Cuvintele sunt de prisos. Unii nu vor pricepe asta niciodata. Asa au fost educati, asa au crescut, in sistem. Le este imposibil sa isi imagineze macar, alta bucurie decat mersul la scarbici 8 ore pe zi si butonatul la telecomanda tolaniti pe o canapea in restul zilei. Stau si se mira cand altii nu fac la fel ca ei. De ce nu fac toti la fel? Daca ii intrebi de ce se mira, daca le spui ca este normal ca oamenii sa refuze raiul sclavagist al sistemului, ca este normal sa vrea sa evadeze, zbiara si dau din toate membrele in semn de protest: le-ai interzis dreptul la opinie :)
Facatorii de zacusca, "peizanizatii" nu accepta diversitatea in gandire :)

Nu v-a luat nimeni nici un drept. Stati linistiti in fata televizorului. Devorati seminte si barfiti in continuare cu vecina de pe scara blocului. Iar daca va mirati, si nu doriti sa va dumiriti, ramaneti asa mirati cum sunteti. Era doar o informatie care ar fi putut sa va fie necesara. Dar poate, totusi, ca nu. Nimeni nu va duce cu forta la tara. Nimeni nu va ia tembelizorul. Nimeni nu va interzice sa batjocoriti in continuare taranul de pe urma caruia manca o europa intreaga, inainte sa il duceti voi in sclavie si sa ii furati pamantul. Ramaneti asa cum sunteti, filfizoni cu fite de apartament.
Sibian
25.11.2022 19:26
@ Sibian.
M-ai convins! Ai dreptate! M-ai pus la punct si mi-ai dat o lectie valoroasā! Multumesc!
Ce nu inteleg incā pe deplin este de ce nu mā simt egalul matale in privinta libertātii conceptuale . Io cred, liber, cā e mult mai bine sā stai la juma' de kilometru de Spital, de Teatru, de Scoalā, mā rog de chestiile astea " made in town" sā zbor cu avionul devorator de strat de ozon, sā conduc o masinā care o aduce pe Greta Thunberg in pragul infarctului, sā manânc la McDonald's si sā lucrez la stāpânii corporatisti, sā mā inchin la Bitcoin in loc de Preacurata trāind in absolutā armonie cu cei enumerati, definiti si reiterati mai sus, sub acelasi cer, pe acelasi pāmânt si -ironic, nu ? - mergând la vot cu aceeasi stampilā .....
O sā vinā ea vremea când mā voi cāi amarnic pentru tupeul de a avea o opinie trufas egalā cu cei care incā de pe acum au inteles rolul siropului de petunie in reglarea tranzitului intestinal si al cântecului mierlei pitice in cetrdacul hogeacului.....
Vai mie!
Gogu
25.11.2022 21:23
Scrii foarte bine!chiar mai bine decat Bako! Stiu unde bati si tu si Bako! Dar nu merge cu curul in doua luntri. Nu merge sa salivezi la fonduri europene, la securitate euroatlantica , la modul de viata dulce european si in acelasi timp sa fii de capul tau fara sa asculti de stapanii tai din vest. Acuma cu ocazia razboiului ne vindem bine suntem si noi folositori , intram in Schemgen ii mai prostim pe astia cu una cu alta si in timpul asta ne rontaim linistiti cascavalul. Dar dupa ce se termina razboiul ce mai oferim vestului in afara de forta de munca in treninguri si piata de consum cu standarde siriene. Nimic ! Atunci vom trebuii sa lasam capul in jos sa mergem cu bicicletele , ne producem legumele , sa zburam mai putin , sa calatorim mai putin, sa renuntam la masini , sa consumam mai putin. Sau vrei sa reiei modelul ceausist cu socialismul cu caracteristici natioanale.
@Gogu
26.11.2022 11:58
@@ gogu-- Am trait putin in epoca comunista a fost rau?? bine ?? ( a fost rau pentru majoritatea oamenilor dar bine pentru maharii iepocii care minteau pe sefu iar sefu vazand productii mari zicea sa fie dat la export mai mult-)- oricum satele munceau pamantul septelul era mare -- exportul la fel mare datorita mincinosilor comunisti -- Nicu sa opus cand era in Sibiu la exportul masiv de la Scandia-- Da-- situatia era cam grava dar azi cum e??? CRED ca e de 10 ori mai grava -- atunci toti munceau exceptie faceau soptitorii infecti si cei de langa el care la-u si omarat pe seful lor-- Romania atunci datorii ZERO -- azi vanduta datoare pana in gat-- Ceva se va intampla ce?? nu stiu depinde de popor------- Sunt plecat din tara inainte de rev-- Aici am casa pamant si cresc animale ,gaini si agricultura-- La inceput cineva a zis ce ma se merita ?? acum vine la mine cumpara miei, gaini si oua-- nu fac multi bani din agricultura dar munca de la job si cea de acasa ma tine in forma God bless Romania!!!!!!!!!!!!!
eu
27.11.2022 03:24
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA