Tribuna
Fiecare încasează ceva: unii dobânzi, alții japca
Dragoş BAKO
1319 vizualizari

Sunt momente în care, auzind ce spun unii pe la televizor, simți că te apropii periculos de un accident vascular cerebral. Ieri, o prompteristă ne spunea, repetând zicerile guvernatorului BNR, că românii ar trebui să se obișnuiască cu ideea că nu vor mai avea acces la dobânzi bancare mici, ca în trecut. Care trecut, nene? De ani buni ne uităm neputincioși la graficele de rambursare ale occidentalilor, care au contractat împrumuturi la bănci comerciale și observăm că, pentru un produs bancar similar, dobânda plătită de români e mult mai mare. Pentru că nu vorbesc din povești, voi exemplifica folosindu-mă de cifre pe care le cunosc. Dintr-o rată lunară de 350 de euro, după patru ani și jumătate de la contractare, plătești 225 euro dobândă și doar 125 euro restituirea. Fac mențiunea că vorbim despre un credit luat în euro, nu în lei, unde groaznicul ROBOR seamănă moarte în bugetul familial. Li se pare celor de la BNR că 225 de euro din 350 reprezintă o dobândă mică? Bun, să spunem că a crescut rata, dar și la început dobânda se situa în jurul valorii de 200 de euro, iar restituirea în preajma celei de 100. Era mică și acea dobândă? La ce se raportează oamenii aceștia când emană mostrele de tupeu care uimesc o țară întreagă? Ani de zile s-a discutat despre faptul că băncile comerciale cu capital străin practicau în România dobânzi care împovărau clienții, incomparabil cu situația unor vestici care luau bani cu împrumut pentru a-și cumpăra o casă ori o mașină. Când vorbești despre dobânzile mici din trecut, trebuie să te raportezi la realitatea acelor vremuri, nu la nivelul de trai din Elveția sau țările nordice. Uneori, cei ce jonglează cu politicile monetare dau senzația că trăiesc într-o bulă și că nu au coborât vreodată în lumea celor ce cuvântă despre tratamente inegale. Ne țin lecții, ca niște capitaliști intransigenți, considerându-ne vinovați că vrem să trăim decent, să ieșim din peșteri și să coborâm din căruțe. Vrei un credit? Ți se dă de înțeles că nu e pentru oricine, că s-ar putea să trebuiască, la un moment dat să-ți vinzi un rinichi, un deget, că așa e domnule, capitalismul feroce. Și uite așa ajungem din nou la problema în care ne împotmolim ori de câte ori abordăm astfel de subiecte: genul acesta de oameni continuă să se manifeste sfidător, disprețuitor, iar noi rămânem mai departe clienții tupeului lor inimaginabil. 





comentarii
14 comentarii

Cine e de vina?? pai nu semna ca prostul fara sa rumegi ce faci -- ceva de o dobanda fixa?? sau nu te intinde mai mult decat e patura de lunga --- altfel ingheti-- vina ?? invatamantul de 30 de ani sa scoata pe banda prosti cu diplome-- ca acum 200 de ani saclavi pe mosia dasteptilor-- I-mi pare --rau dar cine-i prost sa stea deoparte
20.01.2023 01:46
Aloo , d-nu Bako , românii au o vorba care se potrivește perfect aici : nu-i prost cine cere , prost e cine da! Oare banca a pus cuiva pistolul la tâmplă ca să semneze un contract de credit? Nu omul s-a dus la banca singur și nesilit de nimeni? Sau cine e de vina că n-a citit contractul înainte sa semneze ca primarul? Banca? Pe bune???
kokos
20.01.2023 08:10
Banu-i ochiul........!
Bāncile nu sunt vinovate, atâta timp cât demonstreaza cā toate clauzele contractuale
au fost respectate in ceea ce le priveste. Pânā la urmā, banca a dat niste bani, concreti, numārabili, in schimbul unor posibilitāti de rambursare viitoare.
Gogu
20.01.2023 09:03
Dle Bako, de ce nu va informati pana la capat despre cum sta treaba asta? Parca ati vorbi de la rtv sau antena 3, gunoaiele presei romanesti.
Nivelul dobanzilor la credite, indiferent de tara, este legat de nivelul dobanzilor la depozite. Pt ca atunci cand te angajezi sa platesti omului care a depus banii in depozit o anumita dobanda, suma aia trebuie sa i-o poti asigura de undeva, nu creste singura in banca. Fondurile de investitii sunt altceva, pana la urma banca nu face lucru voluntar, trebuie sa castige de undeva.
Doar am completat ceea ce au zis cei dinaintea mea.
alesb
20.01.2023 09:51
@toti cei dinainte !
Ori sunteti prosti , ori sunteti...prosti !
xyz
20.01.2023 11:07
Inflatia a fost tot timpul mai mare in Romania decat in vestul Europei, asa ca nu au cum sa fie dobanzile ca acolo sau mai mici, daca nu vrei sa creasca preturile mai mult.
Si trebuie si deponentii rasplatiti pe masura, daca sunt dobanzile prea mici la credite, se descurajeaza economisirea. Fara destule depozite creditele devin mai putin accesibile, inclusiv pentru stat. Politica monetara are ca scop obtinerea echilibrului fragil intre a nu stimula cresterea preturilor si a nu infrana cresterea economica.
Fata de locul din care am plecat in anii 90 , acum am ajuns abia in punctul asta, la un moment dat poate o sa ajungem si la dobanzi mai mici decat minimul care a fost acum cativa ani.
20.01.2023 11:18
De acord cu xyz!
Corny
20.01.2023 12:00
@corny
Asa-i cand n-ai argumente, ii faci prosti pe altii :)
20.01.2023 14:30
Ce interesant cum toti progresistii apara si lauda tot ce este antiromanesc. Toata jigodimea este de parere cum ca romanul dupa ce este furat de stat si vandut bancilor straine, tot el este de vina saracul.
Bancile te fura cu contractul in fata. Dau tepe dupa tepe, legal, cu ingaduire de la stapanirea tradatoare.
Cine sa se puna cu ele? A mai incercat unu' sa coboare ROBORUL, dar l-au bagat iute la puscarie.

Si imbecilii aplauda ca focile si mai tin si morala: daca nu citesc contractul, cine-i de vina? Pai de vina este legea care permite astfel de contracte, boule. Legea care permite unei banci sa isi bata joc de oameni si prin cresterea dobanzilor sa il jupoaie de vii. Azi platesti 100 maine platesti 500 ca a crescut roborul.
Dar la curent si la gaz ati citit contractele, fraierii pamantului? Si daca le-ati citit la ce v-a folosit? Nu ati fost furati tot asa? Nu tot asa ati platit dublu sau triplu? Pe energia noastra, a tarii, pe care strainii v-o dau la pret de 10 ori mai mare?
Iar contractele sunt scrise ambiguu, neclar si in termeni generali. Special pentru a nu stii omul ce semneaza. Iar functionarii sunt pusi acolo sa asigure prostimea ca totul va fi bine. Cati dintre clienti citesc 30 de pagini de contract in scris minuscul, atunci cand li se pune in fata teacul de hartii? Vorbiti sa va aflati intreaba. Smecheri de carton, calarind o trotineta.
Eu
20.01.2023 18:07
EU te forteaza cineva sa iscalesti ceva ce nu intelegi?? daca nu prea pricepi atunci ia pe cineva care se pricepe sau nu semna- stai in banca ta - ma e o cale de rezolvat incearca la neamuri , colegi -- Nu pricep cu roborul ala si nici bagatul nasului statului in problema bancilor-- ia sa nu mai imprumutati si o sa vedeti cum bancile scad dobanzile( in acelasi timp si beneficiile celor ce au depuneri --) ---- Tocami pentru faptul ca atentionam pe oameni sa fie atenti suntem mai pro ROMANESC -- asa ca lasa garda jos si nu improsca cu rahat -- chestia cu vandutul tarii nu e vinovat poporul de rand ci jigodiile din varful piramidei -- asa ca la astia sa trimiti sageti otravitoare nu omului de rand-- care trebuie invatat sa fie mai prudent nici decum prost--
@EU
20.01.2023 19:29
@Eu
Pe cine faci progresisti? E cel mai capitalist lucru sa ceri dobanda, voi pareti cam marxisti cand va plangeti de piata libera a banilor. Ala e pretul banilor, daca nu stii ce inseamna variabil, cauta in dictionar
La gaze si curent e cu totul altceva, acolo trebuie tinute in frau lucrurile ca sa functioneze tara. In schimb, la dobanzi un nivel prea mic al lor, in anumite conditii, ar duce la excese si ar crea inflatie si bule speculative.
ike
21.01.2023 00:01
@ ike
O fi capitalist sa ceri dobanda in sistemul bancar, dar asta doar intr-o economie de piata libera. Cand statul favorizeaza bancile straine pentru a face monopol pe piata, nu se mai cheama piata libera. Se cheama ca statul favorizeaza infractorii. In capitalism sunt legi anti-trust, si anti monopoliare. Progresismul sprijina tot ce este stain, tot ce este adus din afara. Orice, doar romanesc sa nu fie. Statul in loc sa sprijine cetateanul roman, sprijina bancile de afara si le permite sa practice dobanzi care NU SUNT PERMISE in occident. Dar voi, astia, desteptii pamantului, ca sa va dati in petec cat de inteligenti sunteti ca ati invatat sa cititi, aruncati cu mizerii tot in romanul de rand care este jecmanit. Nu v-ar fi rusine, ticalosilor. Ce folos ca stiti sa cititi un contract daca nu ati priceput nimic din politica monetara mondiala si fenomenele care se intampla la noi in tara, trotinetistilor?
Si la fel ca in sistemul bancar se intampla in toate domeniile. Aceleasi produse din supermaket la noi sunt mai proaste si mai scumpe decat in Germania, de exemplu. In Austria nu se poate obtine aprobare pentru a taia UN COPAC, iar la noi se defriseaza munti intregi. Poate daca cititi contractele de la Kronospan veti spune la fel, scrie in contract ca este legal sa ne fure aia padurile si sa ne cheleasca muntii. Atat pricepeti voi, din ce se intampla in lume. Atat va duce capul ala de destepti progresisti, sclavetii care respecta orice lege oricat de proasta si executa intocmai, fara sa isi puna intrebari daca este buna legea sau corecta. Asa v-a format sistemul, asa v-a spalat pe creieri si acum sunteti niste sclaveti.
Eu
21.01.2023 10:43
Pretul real al banilor este ZERO. Este hartie colorata. nici de sters la fund nu este buna. Si de fapt, nici macar atat. Sunt zerouri intr-un calculator, ca masa monetara reala este mult sub 10% din banii inregistrati in banci. Ala este pretul banilor. Zero barat. Banii nu mai au acoperire in aur nicaieri in lume. Si sa vedeti ce urmeaza cu digitalizarea. Control total. Dictatura. Ai strigat jos Iohannis, iti blocheaza contul, data viitoare sa fii mai atent.Daca esti trecut la dusman al noii ordini mondiale, mananci din gunoi de pe strada, cu toate conturile pline.Buni bancherii astia, minunati. Pentru binele nostru, desigur. Totul pentru binele nostru.
@ ike
21.01.2023 16:10
Bako, nu-ți mai poți plăti ratele, de te oftici?
Erlkoenig
23.01.2023 03:42
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA