Din cazua celor cu "acum ce să-i faci", nu se poate face nimic

Este o anume naţie de români care nu s-ar deranja pentru nimic în afară de "mie şi la familia mea", cum scriu când se mai roagă şi ei pe reţelele sociale, ca nu cumva să se afle că ei au făcut altceva decât rutina şi supuşenia zilnică. Pentru care totul este liniar, prestabilit, conform destinului, ca la grecii antici, că "aşa i-a fost scris" aşa că ce să se.mai bage, să se complice, să spună "Nu" când e de spus "Nu", "Da" când e de spus "Da", sau să spună tare şi în faţă ce e drept şi ce nu. Ei au fost naşii expresiei: "acum ce să-i faci", pe care o aud enervant de des la noi, românii. O expresie care are un singur merit: camuflează laşitatea şi dragul de inacţiune. Nu iei o iniţiativă, nu ai o părere mai contra curentului, ca nu cumva să "fii luat la ochi" şi să nu mai ai viaţa aia dulce de semiadormit fericit în văicărelile tale. Nu te implici în ceva, că nu se ştie cum va continua i cum se va termina, mai bine stai de o parte şi ori aplauzi când ţi se face semn, ori te faci că plouă, că "frunză verde foi de fag/Nu -mamestec nu mă bag".  Pentru că aşa ai impresia că ţi-e bine, chiar dacă ţi-e rău şi-ţi va fi şi mai rău. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În nu mai ştiu care film cu voievozi care se comportau toţi ca Ceauşescu, era vorba de dezlegarea "tainei" care a făcut ca neamul românesc să supravieţuiască veacuri întregi, în ciuda vicisitudinilor istoriei. Păi o parte a tainei e asta: nu ne-am băgat. Care s-au băgat au fost excepţii demne de manualele de istorie dar care au avut existenţă limitată după care s-a revenit la normal. A doua parte a tainei e că ne-am dat cu toţi, dar nu din convingere, ci la fentă, fiind preocuopaţi tot de "mie şi la familia mea". Am fost slavoni, bizantini, turci, greci, austro-ungari sau doar ungari, francezi, puţin germani, apoi sovietici şi cumva falşi români pe vremea lui Ceauşescu. Acum suntem orice, fiind naţia care-şi uită cel mai rapid limba după cânteva luni în "Diaspora". Dar mai ales americani şi "europeni". Puţina snagă de eroi a pierit în marile bătălii, pe la Plevna, pe Carpaţi în 1916, pe la Mărăşeşti, la Stalingrad şi Cotul Donului, prin Trasilvania şi Slovacia sau prin iarna lui 1989. Restul, aşteaptă cu drag un nou dictator pe persoană fizică sau pe organizaţie care să "ne dea", să "ne scape de hoţi". Se plânge după Ţepeş, Cuza, Antoenscu şi Ceauşescu, se suspină în aşteptarea unui luminat care să ia de la care nu ne placeunii şi să ne dea nouă. În paralel, vezi furii (doar) online despre "ăştia" care fură, despre corpuţie-hoţie şi că aşa nu se mai poate. Te scoţi rapid, acum îi poţi face proşti pe toţi în postări şi commenturi aşa că te descarci şi îţi trece. Şi ajungi la concluzia că "acum ce să-i faci". Pentru că de fapt nu vrei să te bagi că ţi-e frică şi lene. Că mai bine te târăşti mult timp decât să stai drept mai scurt dar mai demn timp. Că să o facă altul şi apoi mai evdem, dar nu eu, că ştii…
"Acum ce să-i faci" este o definiţie a laşităţii personale. Din cauza celor cu "acum ce să-i faci", nu se poate face nimic în ţară. În comunism era rău, dar acum ce să-i faci, că mai ciordeai ceva de prin fabrică, mai dădeai o şpagă, te mai "descurcai". Cei care nu au mai răbdat au ieşit în stradă. Unii zic că au fost manipulaţi dar hai să o luăm aşa, oricâte conspiraţii ar fi fost, fără aceşti eroi care au ieşit la 1989, putea să scrie provocatorul ăla la infinit "Jos Ciaoşescu" (apoi să corecteze) pe toate blocurile din România, că degeaba. În anii 90 la fel, era rău, dar ce să-i faci, mai bişniţăreai ceva pe la turci şi unguri, la fabrică era naşpa dar nu spuenai nimic, că ce să-i faci, trebuia să ai un servici. Acum e brici adică tot rău, te pot călca toţi pe cap, nu mai ai pe cine să alegi, nu ma vezi o rezolvare că ce să-i faci, bine că mai poţi face o Bulgarie şi o Grecie, că poţi s-o mai arzi pe dincolo pe euroi ori la pădure la o ceafă pe grătar. Poate vine cineva de undeva şi rezolvă şi astea că noi nu ne băgăm. 

Aşa că să nu te mai miri că eşti cum am zis, călcat pe cap dacă tu oferi capul ăla să fie câlcat. Dacă nu spui GATA! NU!, STOP!, PÂNĂ AICI!, DESTUL! O poţi face, dar nu vrei. Ţi-e frică, nu cumva să păţeşti ceva, să se atenteze din cauza asta la starea ta de îmbuibare comodă.   
Da ştiu că în cele mai multe cazuri, chiar dacă faci ceva, e cam degeaba: Dar măcar ai avut curaj, deminitate şi asumare. Ai satisfacţia că eşti printre cei care au acţionat, au luat o atitudine pentru sau contra ceva. Că va veni ziua în care vei fiâîntrebat unde ai fost şi ce ai făcut şi de ce ai tăcut. Şi atunci ce spui? Că "ce era să fac, că m-am descurcat şi eu cum am putut"? 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
18 septembrie 2023 la 07:01
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum să nu îți placă saltelele cu ploșnițe și aleile cu dale lipsă?
Când te uiți la cozile de pe Podul Prieteniei, la coloanele de mașini ce pleacă din România spre...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Când e arșiță afară, nu te joci cu focul pe lângă baloții de paie
CCR pare să fi devenit instituția responsabilă cu uimitul românilor. După ce a dat o decizie prin care...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Oamenii fără de care viața noastră ar mirosi mai urât
Probabil că fiecare dintre noi a asistat la episoade în care cineva vorbea cu mult dispreț despre unele...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
De ce am plăti noi niște stricăciuni de pe Calea Dumbrăvii
Odată cu discuțiile despre tăierea unor sporuri aberante încasate de unii dintre bugetari au ieșit la iveală și...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Să nu-i uităm nici pe băieții din culise
Dacă tot s-a vorbit despre lecția primită de partidele tradiționale la ultimele alegeri și despre necesitatea unei reformări...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
De sub cupola de circ, sub cea de foc
Credeam că ne aflăm sub cupola unui circ dacă e să ne luăm după ciorovăielile politice din ultimul...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Pierdut funcție, recăpătat memorie
Politicienii capătă limbariță după ce sunt descălecați din funcțiile pentru care s-au făcut luntre și punte. Nu de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Vor fi vremuri grele, dar vom trăi prost
După „lupte seculare” care au durat o lună, iată-ne pricopsiți cu un Guvern. Unul în care găsim miniștri...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Nu e fală, poate boală. Că e artificială!
Plimbându-mă pe malul unui pârâu de munte, cu fundalul sonor asigurat de păsări și niște pale de vânt...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Oare cine ne dă nouă, lapte, brânză, unt și ouă?
Cum toate trec prin stomac, discuțiile despre ieftinirea alimentelor de bază au determinat multe ciuliri de urechi, făcând...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
20 de milioane de saci de box
Încetul cu încetul intrăm în logica puturoasă și clasică a politicii românești. Tărăgănări, încercări de impunere a unor...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine încălzește războiul rece dintre bugetari și mediul privat
De parcă ar purta pe umeri un blestem, românii se trezesc, ciclic, în mijlocul unor dihonii sociale. E...
Editorialul zilei
3 min de citit