Tribuna
PNL
Din cazua celor cu "acum ce să-i faci", nu se poate face nimic
Dumitru CHISELIŢĂ
1199 vizualizari

Este o anume naţie de români care nu s-ar deranja pentru nimic în afară de "mie şi la familia mea", cum scriu când se mai roagă şi ei pe reţelele sociale, ca nu cumva să se afle că ei au făcut altceva decât rutina şi supuşenia zilnică. Pentru care totul este liniar, prestabilit, conform destinului, ca la grecii antici, că "aşa i-a fost scris" aşa că ce să se.mai bage, să se complice, să spună "Nu" când e de spus "Nu", "Da" când e de spus "Da", sau să spună tare şi în faţă ce e drept şi ce nu. Ei au fost naşii expresiei: "acum ce să-i faci", pe care o aud enervant de des la noi, românii. O expresie care are un singur merit: camuflează laşitatea şi dragul de inacţiune. Nu iei o iniţiativă, nu ai o părere mai contra curentului, ca nu cumva să "fii luat la ochi" şi să nu mai ai viaţa aia dulce de semiadormit fericit în văicărelile tale. Nu te implici în ceva, că nu se ştie cum va continua i cum se va termina, mai bine stai de o parte şi ori aplauzi când ţi se face semn, ori te faci că plouă, că "frunză verde foi de fag/Nu -mamestec nu mă bag".  Pentru că aşa ai impresia că ţi-e bine, chiar dacă ţi-e rău şi-ţi va fi şi mai rău. 

În nu mai ştiu care film cu voievozi care se comportau toţi ca Ceauşescu, era vorba de dezlegarea "tainei" care a făcut ca neamul românesc să supravieţuiască veacuri întregi, în ciuda vicisitudinilor istoriei. Păi o parte a tainei e asta: nu ne-am băgat. Care s-au băgat au fost excepţii demne de manualele de istorie dar care au avut existenţă limitată după care s-a revenit la normal. A doua parte a tainei e că ne-am dat cu toţi, dar nu din convingere, ci la fentă, fiind preocuopaţi tot de "mie şi la familia mea". Am fost slavoni, bizantini, turci, greci, austro-ungari sau doar ungari, francezi, puţin germani, apoi sovietici şi cumva falşi români pe vremea lui Ceauşescu. Acum suntem orice, fiind naţia care-şi uită cel mai rapid limba după cânteva luni în "Diaspora". Dar mai ales americani şi "europeni". Puţina snagă de eroi a pierit în marile bătălii, pe la Plevna, pe Carpaţi în 1916, pe la Mărăşeşti, la Stalingrad şi Cotul Donului, prin Trasilvania şi Slovacia sau prin iarna lui 1989. Restul, aşteaptă cu drag un nou dictator pe persoană fizică sau pe organizaţie care să "ne dea", să "ne scape de hoţi". Se plânge după Ţepeş, Cuza, Antoenscu şi Ceauşescu, se suspină în aşteptarea unui luminat care să ia de la care nu ne placeunii şi să ne dea nouă. În paralel, vezi furii (doar) online despre "ăştia" care fură, despre corpuţie-hoţie şi că aşa nu se mai poate. Te scoţi rapid, acum îi poţi face proşti pe toţi în postări şi commenturi aşa că te descarci şi îţi trece. Şi ajungi la concluzia că "acum ce să-i faci". Pentru că de fapt nu vrei să te bagi că ţi-e frică şi lene. Că mai bine te târăşti mult timp decât să stai drept mai scurt dar mai demn timp. Că să o facă altul şi apoi mai evdem, dar nu eu, că ştii...
"Acum ce să-i faci" este o definiţie a laşităţii personale. Din cauza celor cu "acum ce să-i faci", nu se poate face nimic în ţară. În comunism era rău, dar acum ce să-i faci, că mai ciordeai ceva de prin fabrică, mai dădeai o şpagă, te mai "descurcai". Cei care nu au mai răbdat au ieşit în stradă. Unii zic că au fost manipulaţi dar hai să o luăm aşa, oricâte conspiraţii ar fi fost, fără aceşti eroi care au ieşit la 1989, putea să scrie provocatorul ăla la infinit "Jos Ciaoşescu" (apoi să corecteze) pe toate blocurile din România, că degeaba. În anii 90 la fel, era rău, dar ce să-i faci, mai bişniţăreai ceva pe la turci şi unguri, la fabrică era naşpa dar nu spuenai nimic, că ce să-i faci, trebuia să ai un servici. Acum e brici adică tot rău, te pot călca toţi pe cap, nu mai ai pe cine să alegi, nu ma vezi o rezolvare că ce să-i faci, bine că mai poţi face o Bulgarie şi o Grecie, că poţi s-o mai arzi pe dincolo pe euroi ori la pădure la o ceafă pe grătar. Poate vine cineva de undeva şi rezolvă şi astea că noi nu ne băgăm. 

Aşa că să nu te mai miri că eşti cum am zis, călcat pe cap dacă tu oferi capul ăla să fie câlcat. Dacă nu spui GATA! NU!, STOP!, PÂNĂ AICI!, DESTUL! O poţi face, dar nu vrei. Ţi-e frică, nu cumva să păţeşti ceva, să se atenteze din cauza asta la starea ta de îmbuibare comodă.   
Da ştiu că în cele mai multe cazuri, chiar dacă faci ceva, e cam degeaba: Dar măcar ai avut curaj, deminitate şi asumare. Ai satisfacţia că eşti printre cei care au acţionat, au luat o atitudine pentru sau contra ceva. Că va veni ziua în care vei fiâîntrebat unde ai fost şi ce ai făcut şi de ce ai tăcut. Şi atunci ce spui? Că "ce era să fac, că m-am descurcat şi eu cum am putut"? 


comentarii
9 comentarii

Dovada clara ca aveti dreptate cu cele spuse in articol este lipsa comentariilor! "Ce să-i faci". Cineva, din mediul universitar clujean, sustine ca nu mai detinem fondul genetic pentru a fi altceva decat ceea ce suntem acum si ca aceasta stare de fapt a fost determinata de golirile demografice petrecute in timpul celor doua razboaie mondiale, continuate prin epurarile elitelor sociale si intelectuale intre 1948 si 1989 si finalizate cu migratia a cinci milioane de romani dupa 1989. Oarecum si articolul dumneavostra face referire la acest aspect. Trist!!!
Corny
18.09.2023 11:56
Mda...Eram o tara mica, cum sa fim invadatori? Și apoi de la Herodot știm că dacii erau cei mai viteji dintre traci, dar, păcat, că nu erau uniți...
18.09.2023 13:02
Caracter mizerabil ai fost si se vede ca tot asa ai ramas. Nu ai mai evoluat deloc. Tot cu porcariile scrise de progresisti te hranesti. Ce prostii indrugi acolo, ca "nu avem fondul genetic necesar"? Ce progresist ticalos a spus asta despre poporul roman? De ce nu dai nume si link la articol de unde ai cules aceste porcarii? USR-ul mamii voastre de lighioane spurcate. Numai cu abureli umblati.

Avem cele mai multe medalii de aur la olimpiadele de informatica, fizica si matematica. Ce spui de fondul asta genetic, domnule USRist? Avem copii deosebit de talentati in cele mai diverse domenii.
@ Corny
18.09.2023 16:11
1. Tarile Romane au fost singurele tari care nu au fost facute pasalac de catre Imperiul Otoman. Sub sabia musulmana au cazut grecii, bulgarii, sarbii, ungurii, doar de aici de langa noi. Ungaria a disparut de pe harta. Pur si simplu nu a mai existat ca stat dupa lupta de la Mohacs.

2. In timpul comunismului, romanii au opus cea mai indelungata rezistenta din lume si au avut cea mai numeroasa participare, ca procent din popu latie. Ultimul haiduc, luptator in munti cu arma in mana, impotriva comunismului, a fost capturat abia in 1976. Se estimeaza ca rezistenta romaneasca, in afara de zecile de mii de combatanti, a avut sustinerea a mai multor sute de mii de oameni implicati in reteaua de sprijin a luptei de rezistenta.

3. In pLandemie Romania a fost tara cu cel mai mic numar de vaccinati. Rezistenta impotriva sistemelor dictatoriale a functionat mereu. Nu sporadic. Cand a fost nevoie, mereu neamul romanesc s-a ridicat la inaltime si a luptat pentru libertate, spre disperarea progresistilor care ar vrea sa disparem ca tara si ca neam. Nu am mai fi existat in ziua de astazi daca nu am fi luptat mereu.
@ autor
18.09.2023 16:18
Fain articolul! Bine punctat ceea ce in sine recunoastem toți
Dan
18.09.2023 16:27
,,Tara frumoasa si bogatata dar pacat ca este locuita ,, Bai fratilor nu va-ati saturat de lozincile acelea din cartile de istorie comuniste cu vitejia poporului roman care dai si lupta si scapa tarile romane de romani sau turci ori unguri. A trebuit sa vina dinastia regilor germani sa obtina independenta tarilor romane in 1877 pe timpul Regelui Carol intai si apoi am avut marea bafta ca Imperiul Habzburgic a pierdut primul razboi mondial si cu ajutorul Reginei Maria, care prin ,, calitatile ,, ei i-a vrajit pe englezi si francezi si au acceptat formarea Romaniei Mari in anul 1918.
18.09.2023 18:35
@16.18
Nu e chiar asa cu Ungaria. Dupa infrangerea de la Mohacs otomanii nu au cucerit toata Ungaria. Vestul Ungariei ( cu o mare parte din Slovacia de azi) si Transilvania au ramas sub controlul regatului Ungariei (in Ungaria de Vest insa nu patrunsesera deloc turcii, spre deosebire de Transilvania), in timp ce centrul a devenit pasalac. Ungaria era monarhie electiva inca dinainte de Mohacs, adica parlamentul alegea regele. Parlamentul s-a rupt in doua dupa Mohacs, o parte din nobili (nobilimea mica) l-a ales ca rege al Ungariei pe Ioan Zapolia, voievodul Transilvaniei. Nobilimea mare si clerul catolic controlau Ungaria de Vest si l-au ales ca rege pe Ferdinand de Habsburg. A fost un mic razboi intre ei si Ioan Zapolia a cerut ajutorul turcilor, in schimbul vasalitatii. In 1570 fiul lui l-a recunoscut ca rege al Ungariei pe Maximilian al II-lea Habsburg, care domnea peste vestul Ungariei. In vestul Ungariei regatul Ungariei a avut continuitate neintrerupta.
ike
18.09.2023 22:05
Si cel mai mic procent de vaccinati din UE l-a avut Bulgaria, apoi noi. Si Ucraina din Europa.
ike
18.09.2023 22:08
Te faci ca nu ai priceput sensul comentariului si te legi de amanunte nesemnificative, sa zici si tu ceva, asa, de gigi contra. Ideea este ca datorita luptei noastre, nu am ajuns niciodata pasalac turcesc cum au ajuns altii care se dau mai mari si mai tari.

1. Faptul este ca in batalia de la Mohacs a murit regele Ungariei (nu in lupta, ci fugind, a cazut de pe cal si s-a inecat intr-un rau). In afara de rege au murit peste 1000 conducatori si nobili unguri. Buda, cetatea lor de scaun a fost jefuita de turci. In urma bataliei a ramas un vid de putere. Teritoriile au fost impartite intre Otomani si Casa de Habsburg, adica intre Austria si Imperiul Otoman. Adica nordul Ungariei a trebuit sa devina vasala casei de Habsburg pentru a nu fi ocupat de turci. L-au acceptat drept rege pe Ferdinand de Habsburg. Unde a mai fost atunci Ungaria? Toti istoricii sunt de acord ca batalia de la Mohacs a insemnat sfarsitul Ungariei ca stat independent.

Iar Ioan Zapolia a fost alungat de otomani si Principatului Transilvaniei i s-a recunoscut autonomia in timp ce partea Ungariei ocupata de turci a fost facuta pasalac. Atata le sucesti de pana la urma ii scoti pe unguri victoriosi.

2. Da Romania SI Bulgaria (tarile Ortodoxe) au avut cele mai mici procente la vaccinare. Asta spun cifrele oficiale. Insa aici, la fel, ideea este ca nu ne-am injectat ca spalatii pe creier din occident, din tarile "importante" care au cedat presiunilor si s-au otravit cu oxid de grafen la amenintarile Big Pharma.
Insa daca tu crezi ca procentul ala de 42% raportat de Romania a fost real, poti sa te uiti in continuare linistit la fake newsurile oficiale ale guWernului. In realitate nici 30% nu am avut. Undeva pe la 25% ar fi estimarile corecte.

Nu cred ca a fost necesar sa iti explic ideea din spatele comentariului de mai sus. Cred ca ai priceput tu bine, vrei doar sa faci pe desteptul legandu-te de amanunte. Vei fi si tu unul din aia cu propaganda anti-romaneasca...
@ ike
19.09.2023 07:33
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica