Tribuna
Dar noi ce cumpărăm de 100 de lei? Depinde din câte sute de lei ne e salariul

A făcut ture prin presă răspunsul premierului Ciolacu la acea întrebare cum că ce face el cu 100 de lei. Acum, mă rog, puteau fi întrebări mult mai inteligente, ca de exemplu de ce avem o atitudine de veşnice slugi în relaţia cu Europa, cât câştigă România de pe urma exploatărillor de petrol şi gaze de pe teritoriul ei, despre scopul real al certificatului verde sau despre ce măsuri CONCRETE de protecţie vor avea agricultorii români faţă de avalanşa cerealelor ucrainene. Dar presa reeducată nu întreabă din astea. Ea a întrebat ce face el, premierul Marcel Ciolacu, cu 100 de lei. Bine şi aşa, întrebare cu tâlc, face likeuri şi vizualizări. De eram eu, le răspundeam că fac ce am chef şi că ce iî aşa grija de banii mei. Şi se termina povestea şi mai urcam şi în sondaje. Dar nu. Domnul premier a răspuns punctual că nu înţelege întrebarea. Deşi era clară: ce cumpără cu 100 de lei. Apoi a revenit şi a spus că îşi face "cumpărături consistente" ca de exemplu ce are nevoie, adică "pâine, ce am nevoie, zahăr". Chiar dacă nu a fost clar contextul în care s-a abordat subiectul, totuşi e clar că e vorba de ceva scumpiri cotidiene versus plafonarea preţurilor la  alimentele DE BAZĂ. Subliniez "de bază" pentru că la restul nu e plafonat nimic.

Da, cu 100 de lei poţi face cumpărături consistente dacă iei, de exemplu, chibrituri. Poţi lua zece-cinşpe cărţi vechi dintr-un anticariat online sau o carte şi-un sfert dintr-o librărie cu nume, auci, am uitat că aici am trecul la "deluxe", nu la coşul zilnic. Ce faci cu 100 de lei în sueprmarket? Îţi poţi lua cumpărături în aşa fel încât să te compătimească cei care cumpără de 200 de lei şi să se uite la tine ca la un pârlit. Pâine? Cu 100 de lei poţi lua 10 pâini de la noi din piaţă, pâine bună, nu umplută cu aer, ca pâinea "ţărănească" şi "tradiţională" de la fabrica de pâine. Cu 100 de lei poţi lua 100 de ardei iuţi tot de la noi din piaţă. Sau plus/minus zece kile de roşii. Cu 100 de lei poţi lua 16 beri din magazin sau să bei şapte beri la o terasă de pe Bălcescu. Poţi lua două kile de vodcă. Poţi lua chiar şi produsele acelea plafonate "de bază". Poţi să-i dai la lăutari, ca să te compătimească şi ei că uite şi la săracu ăla băăăăăi săracule! Poţi lua orice ai chef, face ce ai chef depinde din câte sute ai de spart. 

Ideea nu e asta. Ideea e nu ce face Ciolacu cu suta aia, ci ce facem noi cu suta noastră. Ideea mai e că orice ţi-ai lua acum de 100 de lei, îţi puteai lua înainte cu 50 de lei. Pentru că, paradoxal, deşi creşterile de preţ la carburanţi sau energie nu sunt aşa de dese (totuşi!) scumpirile sunt continue. Adică se scumpeşte de dragul de a scumpi, pentru că e o politică clară de sărăcire sau menţinere a stării de sărăcie a populaţiei şi asta nu doar în România, dar în România se vede mai clar, că 100 de lei nu e 100 de euro, că de aia pleacă oamenii de la 2000 de lei ca să lucreze pentru 2.000 de euro, că nu e tot aia. 

Vorbim aici despre fentarea adevăratei probleme. Adevărata problemă este scumpirea NON-STOP şi cauzele ei şi cei care o provoacă şi o întreţin. Cei care scumpesc sunt marea problemă, acolo trebuie umblat. DE CE azi e scump iar mâine e şi mai scump? CINE generează asta pe lanţul producător-raft? Falsa problemă este ceea ce-şi ia Ciolacu personal de suta aia a lui. Adevărata problemă este cât valorează suta aia acum şi graţie cui e aşa de praf, ea, suta. Poate şi nişte verificări pe la cei care justifică scumpirile lor de cele ala altora, pentru a vedea cât de reală e afirmaţia.  

Nu îmi pasă dacă Ciolacu îşi ia de 100 de lei pâine, zahăr, topuri de A3 sau altele sau ce-o face cu ei. Îmi pasă ce NU-şi mai poate lua omul simplu de suta aia. Că ştiţi, el are mai puţine sute pentru cumpărături, consistente sau subţirele. Până atunci, creşte TVA-ul, vor şi creşte accizele decă măsurile "sociale" vor fi cam fix pix. Şi ne vom cumpăra şi mai puţine de suta aia. Că nu suta contează ci din câte sute e compăus salariul tău, băi contribuabilule!






comentarii
4 comentarii

Ciolacu își ia în portofel că ținea banii în buzunar, n-avea portofel. Cred că doar atât îi dădea nevasta.
20.09.2023 11:59
Voiam să scriu că Ciolacu își cumpără un portofel de 100 de lei pt. că ținea banii în buzunar. Niste bancnote cat îi dădea nevasta-sa. Autocorectorul face numai prostii.
20.09.2023 17:17
Guvernul României ar putea vota astăzi „recunoașterea parțială” a căsătoriilor între persoane de același sex

Pe ordinea de zi a Guvernului României ar putea intra proiectul de lege care modifică regimul străinilor în România. Astfel, certificatul de căsătorie dintre persoane de același sex încheiat într-un stat din UE să fie recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.

Al treilea proiect normativ care se află pe lista celor care ar putea fi incluse în şedinţa Guvernului României din 20.09.2023, ora 18:30 este Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România.

În luna iulie, MAI a anunțat că „modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”.

O reacție virulentă a venit din partea lui Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, la scurt timp după ce au fost propuse modificările. Reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor a anunțat că, în cazul în care proiectul nu va fi retras, se va organiza un nou Referendum pentru Familie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a respins, de asemenea, impunerea de către Uniunea Europeană a recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex în România.

Detalii pe R3Media.ro
Alte stiri
20.09.2023 20:53
guWernul de homalai
21.09.2023 07:53
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA