FITS 2022
Tribuna
Cum şi-a luat România ţeapă la Festivalul Cântecului Politic pentru Europeni
Dumitru CHISELIŢĂ
651 vizualizari

România ca ţară şi mai ales românii ca români se numără printre cei care au ajutat cel mai mult, asta concret, nu cu cartonaşe desenate pe reţele şi lălăieli declarative cum ochii umflaţi d elacrimi artificiale, pe ucrainienii fugiţi din calea unui război idiot şi crud. Noi am fost în prima linie de fugă a refugiaţilor. Une au fugit prima oară înainte de a ajunge unde doreau să ajungă? La noi, în România. Unde au primit mâncare, adăpost, sprijin, orice aveau nevoie şi orice cereau? La noi. Cine au format, pe reţele, grupuri de ajutor unde oricine putea cer eorice şi, interesant, primea? Românii. Veţi spune că o dau la întors, că uite bă ce ai spus când ai spus de jipanele şi supermaşinile ucrainienilor iaar acum te dai cu ei. Nu. Părerea mea despre maşinile de lux e tot aia, cea veche. Dar aici vorbim de altceva. Deci noi românii, popor necăjit din naştere, am ajutat cum am putut (şi am putut), fără a primi ordine, ordonanţe, dispoziţii sau indicaţii de la forurile superioare. Un popor necăjit a ajutat alţi necăjiţi. Am citit mesajele ucrainienilor simpli pentru românii simpli. Cred ca au fost şi sunt cele mai frumoase cuvinte dedicate nouă ca oameni şi ca naţiune. Şi nu erau minciuni, nici făţărnicie. Deci nu cred că vreo structură supranaţională, continentală sau globală, e în măsură să ne facă agende ori să ne judece pe tema asta, a ajutorării ucrainienilor şi a Ucrainei. 

Drept pentru care, Eurovision, devenit din festival de muzică bună un fel de Festivalul Cântecului Politic pentru Europeni, ne-a tras-o. Am spus aşa, cu cântecul politic (era în vremea lui Ceauşescu un fel de fake-festival, cu muzică fake-pentru tineri despre şantiere, uteceuri, partid, comunism, alea-alea, care dădea impresia că noie ram nişte îndoctrinaţi politic şi cântam sau dansam tâmpenii), pentru că acolo am impresia (şi nu doar eu am) că numai despre calitatea muzicii nu mai e vorba. Ci de pură propagandă. 
Anul acesta au câştigat ucrainienii. Era normal asta, ar fi fost culmea să nu câştige. Mă mir cum de nu s-a stabilict ca guvernul Ucrainei să stabileasca direct câştigătorii, fără atâta jurizare internaţională. Sau să câştige Ucraina chiar fără să participe. Sau să participe doar formaţii din Ucraina, ca să se evite problemele şi situaţiile neaşteptate. 
Am zis jurizare. Păi uite aici, la jurizare, România, cea care şi-a rupt de la gură să ajute ucraineni, şi-a luat ţeapă. Pentru ucraineni, de la europeni. Juriul României a votat pentru fraţii noştri de la Moldova, Zdob şi Zdub, cu excelenta şi patriotica (dacă tot facem politică la Eurovision) piesă "Trenuleţul". European Broadcasting Union, adică EBU, a decis însă că românii au votat cu cine nu trebuie aşa că a scos din concurs juriul nostru pe motive pe care le consider umoristice. La fel şi alte jurii. Voturile noastre pentru Zdob şi Ydub au fost retrimise la ucraineni. Asta fără ca oficial România să fie informată ci, pe rapid, ca la Partid. Deci România a votat într-un fel, dar Eurovisionul a decis ce a avut chef cu voturile românilor. Fără a da explicaţii la acel moment. O adevărată mostră de democraţie şi respect al libertăţilor de opinie şi opţiune, ce să spun...
Deci, ţeapă România! Piesa reprezentantului ţării noastre (una mai degrabă de club decât de Eurovision) nu a ajuns printre primele. Normal, nu mă miră, suntem decalaţi cu vreo 10 ani, muzical vorbind, faţă de curentul actual eurovizionesc. În plus, ne e o jenă de a cânta în româneşte, o ardem ba pe engleză, ba pe spaniolă, nu cumva să spunem ceva pe graiul nostru că nu e cool. Dar asta e treaba noastră şi acelor care aleg piesele la preselecţie. Dar nu aici a fost ţeapa, că în cazul ăsta de "a couple of" decenii ne-o tragem singuri. Ci la faza asta cu votul. Acum problema EBU e să gestioneze părerile sincere ale românilor despre festivalul lor, pe pagina "European Broadcasting Union – EBU" de pe facebook. La fel, pe plan internaţional, pe grupul Eurovision, oamenii au taxat politizarea concursului (scuzaţi expresia "concurs") 
Îmi amintesc când, pe vremuri, transmisia Eurovision bloca orice activitate casnică. Acum aud că ce bine s-a dormit în timpul transmisiei şi despre argumentele de a nu te mai uita la aşa ceva. Ce-i drept, am renunţat şi eu să mai vizionez aşa ceva, asta de câţiva ani buni, de când muzica nu a mai contat, ci curentul politic şi social. Prefer cântecele despre partid şi colectivizare. Sunt mai directe. 
Paradoxal, acum 40-50 de ani chiar se cânta muzică la Eurovision. Dar lumea era mai proastă şi mai înapoiată, ce-i drept.  Apropo, ştiaţi că Iagupov de la Zdob şi Zdub e rus? 

comentarii
8 comentarii

Immer mehr Menschen verlassen die Ukraine.

Die meisten fliehen über die polnische Grenze.
scena9
17.05.2022 07:56
Kontroverse um das Finale des Musikwettbewerbs „Eurovision" vom Samstagabend in Turin, Italien: „Wegen Unregelmäßigkeiten" sind die Jurys von sechs Ländern, darunter Rumänien, disqualifiziert und ihre Stimmen durch die von einem Generator erzeugten Punktzahlen ersetzt worden, teilt der Veranstalter, die Europäische Rundfunkunion (EBU), mit.

Das öffentliche rumänische Fernsehen TVR wirft EBU vor, die maximale Punktzahl der rumänischen Jury der Ukraine zugewiesen zu haben, obwohl Rumänien alle 12 Punkte an die Interpreten der Republik Moldau vergeben hatte.
Dagegen gab die Jury aus der Republik Moldau dem Vertreter Rumäniens keinen einzigen Punkt, obwohl das moldauische Publikum Rumänien 10 Punkte angeboten hatte.
adz
17.05.2022 07:58
Cine sau ce e "şi-a luat România ţeapă" ?!?
Puiule de CeTePe care te pricepi (tu - sic) la toate, de la trotinete la stații de autobuz și afișaj stradal până la Eurovision, de asta ai fost cu clasa pe dealurile patriei la cules de sfeclă și-ai trecut ani de zile podul Gării pe jos ? Pentru a eșua într -un soi de pamfletar nehotărât și care mai mereu confundă Feisbucu' cu un cotidian sibian ?
Ie Greu
17.05.2022 11:57
Judging only by the information we have, I can not draw any other conclusion than the one in the article. However, Eurovision has long proved to be just a political masquerade. So through this prism I can only see what happened as another political maneuver of the lowest magnitude. But it may turn out that the votes did not reach their destination due to an attack by Russian hackers, who knows ... (BTW: @redactie: your spam check sucks big time)
2cents
17.05.2022 13:29
Sâmbătă, la orele serii, două evenimente aveau să se producă şi să ne dea, de atunci încoace, subiecte de interpretări, comentarii şi speculaţii: Festivalul-concurs Eurovision şi meciul FCSB de la Voluntari! Deşi întâmplările au avut loc la distanţă enormă una de cealaltă, totuşi ceva le leagă: cuvântul "fraudă" care totuşi, contextual, are semnificaţii diferite de la un loc la celălalt. La Torino, conform ştirilor năucitoare de la absolut toate televiziunile care ne-au informat asupra acestui caz, am furat... sau am fost furaţi! Sau... şi, şi!!! Adică mai întâi am furat sau mai întâi am fost furați. Însă după...? Dacă nu aveţi încredere în ce spun eu aici, n-aveţi decât să accesaţi net-ul şi să vedeţi ce înţelegeţi dintr-o ştire care începe cu "România furată la vot...", pentru că spre final să se spună că organizatorii au detectat o tentativă de fraudă la juriul românesc şi tocmai de aceea ni s-a anulat votul, care a fost înlocuit cu o bazaconie (ceva cu algoritm, voturi similare, din anii anteriori - ce mai, o îmbârligătura ca pentru fraierii ca noi, numai ca noi!). Azi, la 3 zile după, habar n-avem ce a fost, cum a fost, dacă şi cine pe cine a furat. Şi nici n-o să ştim vreodată!

Dincolo, la Voluntari, domnul preşedinte-antrenor-stăpân de sclavi Gigi Becali a fost furat de toată lumea: de arbitri, de jucătorii săi, de VAR-ul inexistent, de finu' Pandele! Ciudat e că în loc să înjure (pardon: să afurisească!) brigada de arbitri care i-a furat cele două puncte care teoretic îi puteau aduce titlul, dl Becali s-a pus cu armamentul din dotare pe... primarul Pandele, finul său, care cică ar fi luat bani de la Cluj ca să-l încurce pe el, Naşul Becali! Culmea e că dl Becali a plecat la bulău în cazul "Valiza" pentru bani duşi... invers!, adică la Cluj!

Sigur e că Eurovision-ul a fost câştigat, oarecum fraudulos, de Ucraina, iar titlul de campioană la fotbal în România, tot cam fraudulos, de CFR Cluj. Deci: la aceleaşi ore se fură şi pe gazon, şi la Eurovision. Dacă nu există, România trebuia inventată. De ce? Ca să nu mai fie tristeţe pe lume!
Doru
17.05.2022 14:05
Toate se castiga "corect politic", nu dupa merite, de la Eurovision la Premiul Nobel pt. literatura!
17.05.2022 16:59
Dupa ce s-a demonstrat ca GLOBALISTII ieuropeni fura precum furau si tatucii lor comunistii, au sarit progresistii useristi in apararea ieuropei. Nici nu sunt in stare sa mai scrie romaneste lichelele de progresisti.

Ca cica "frauda la vot" adica Romania si inca vreo 6 tari nu au votat cu cine trebuia. Ce sa facem daca acest concurs al femeilor cu barba, al elgebetimii si progresimii ieuropene trebuia sa fie castigat de riepublica progresista Ucraina?

Pai cel mai simplu ar fi ca Romania sa nu mai participe la acest concurs elgebetist nenorocit, pe BANII PUBLICI. Cu 200.000 euro se puteau face alte lucruri decat sa fim batjocoriti de niste trepadusi bolnavi la cap.

Mai trist este ca jigodiile useriste sar la gatul ziaristilor care au curajul sa prezinte publicului cum au fost furati pe banii lor. De aia nu le place progresistilor si tatucilor lor comunisti, libertatea de exprimare si se straduisc sa CENZUREZE uneori cu forta, prin lege, orice opinie contrara. Si nu se vor opri la cenzurat, vor ajunge si la pedepsit "orice opinie contrara" precum au invatat de la tatucii lor comunisti.
Ieuropa progresista MINTE SI FURA
17.05.2022 19:06
Ucraina a câștigat o flegmă între ochi. La fel cum armata lor eliberează zeci de localități și la fel cum echipa de fotbal a Ucrainei va fi trimisa așa , pe degeaba la mondiale. Multe alte va cîștiga Ucraina - poate chiar alte teritorii din scumpă țară România.
Romanul pare că sa atașat cu trup și suflet de " iuropa" ce care promovează diavolul și femeie cu barbă . Papa de la Roma întrebă catolicii daca " Isus chiar a Înviat?".
Vă dați seama unde se îndreaptă CeApeul iuropean.
Doamne ajuta!
17.05.2022 21:45
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA