FITS 2024
Tribuna
Când nu-ţi mai ajunge biserica de la atâta nuntă
Dumitru CHISELIŢĂ
2520 vizualizari

Ştiu că va supăra pe mulţi, dar asta e. Nu pricep ce nevoie este să transformi biserica în kitsch nupţial doar pentru că vii tu să te cununi acolo. Nu-ţi ajunge biserica, aşa cum e ea? Mai trebuie neapărat să o suplimentezi tu cu tot felul de adaosuri cel puţin comice doar pentru că aproximativ (nu mai ştiu cât durează) o oră şi ceva eşti prezent acolo?

Înţeleg ideea de nuntă, de a lega destinele a doi oameni, atât în faţa lui Dumnezeu, care astfel binecuvântează această uniune dintre El şi Ea, cât şi în faţa statului, adică la primar/ofiţerul stării civile, care astfel te ia în evidenţă ca familie. Înţeleg că e un moment aparte (era să scriu unic dar, na, sunt cazuri în care "unic"-ul ăla se mai repetă), care trebuie "marcat" cum se cuvine, care nu e voie să-l fuşereşti, să-l faci de cacao. Este vorba aia, un eveniment public ce te are pe tine în centru. Unul dintre puţinele evenimente publice ale vieţii, deci e de înţeles dorinţa de a da bine, de a face totul ca să fie nemaivăzut, de a-i face pe dujmani să se sufoce de ciudă, de a mulţumi pe toţi, de a face bani, de a rupe gura târgului. Aşa e de pe vremea moşilor şi strămoşilor. Adică dădeai lumescului ce e al lumescului şi lumii ce e al ei. Dar tot luxul ăsta se oprea la intrarea în biserică. Acolo nu mai era lumesc, nu conta câţi nuntaşi ai, cum sunt îmbrăcaţi, câţi porci sau viţei sau găini au fost jertfite sau câte butoaie de vin sau răchie au fost puse la goleală pentru ospăţul acela generat de fericitul eveniment. Nici chiar ce avere are ginerele şi cu câtă zestre vine nora, nici cine sunt naşii şi nici cât se pune pe masă. Biserica era, este şi va fi Casa Domnului, iar tinerii miri vin acolo pentru ca El să îi unească în Sfânta Taină a Căsătoriei. În biserică nu tu comanzi. Biserica este aşa cum e ea, că aşa este bine şi aşa este corect şi drept. Biserica are de toate pentru o nuntă, din start. Nu trebuie să fie adaptată, modificată, să i se aducă chestii în pluc, chiar provizorii. În biserică efectiv nu contează ce valoare au hainele mirilor, ceasurile şi bijuteriile nuntaşilor sau dacă s-a venit acolo coborând din autobuz sau din Rolls, chiar dacă toţi au impresia asta. Acolo valorile sunt altele şi după alte "baremuri". Adică, mă înţelegi, poţi veni singur, pe jos, în haine de lucru, preotul săvârşeşte aceeasi slujbă. Deci morala e că biserica E OK aşa cum e. Te poate cununa fără să fie modificată după cum ai tu chef sau după ce fantezii au cei care se ocupă de evenimente din astea. 
Spun asta pentru că de ceva vreme văd că unora nu le mai ajunge biserica aşa cum e. Nu mai sunt mulţumiţi de aspectul ei. Nu se mai ridică la pretenţiile lor. Poate fi biserică de cartier sau catedrală, ea nu mai ajunge, nu mai face faţă la ce doresc Maiestăţile Lor miri, naşi şi nuntaţi, şi are nevoie de ceva în plus. Covor roşu ca atunci când a inaugurat Iohannis statuia aia a lui Brukenthal. Coloane din alea de studio foto, cu sau fără flori pe ele. Copaci artificiali, cutii în formă de inimă, scaune ca să nu se obosească nuntaşii, glastre gigante sau mai mici, voaluri şi văluri, petale de trandafiri pe jos ca la slăvitul sultan, baloane, panglici, porumbei albi chiar.   
Mu ajunge că sărmana biserică e nevoită să suporte cameramani şi pozari care să imortalizele evenimentul de zici că e debarcarea din Normandia; toalete care sunt valabile oriunde, mai puţin în biserică, unde sfinţii pictaţi pe pereţi nu sunt deloc impresionaţi de cîte kile de pulpă sau spată scoate la iveală doamna x prin despicăturile şi decupajele rochiei, ce adânceme are decolteul lu naşa, cîte kile de fard fac faţă renspiraţiei, câte milioane s-au aruncat la herstailist, cât aer pun în mişcare genele false, ce aifon are domnişorul de onoiare, ce ceas zuuper are cuscrul. 
Nu zic, OK, vă place să epataţi, să arătaţi cine sunteţi, cum şi cât vă permiteţi, cît de sexy sunteţi stând sau în deplasare, ce supersmartfoane aveţi, ce nuntă de vis aveţi, la câte de la patru în sus stele de restaurant e masa şi dansul şi darul, nicio problemă, e dreptul vostru. Dar lăsaţi biserica în pace, nu o mai pociţi după cum aveţi chef pentru că, o dată nu e nevoie, apoi, e fără gust chiar dacă place. Da, ştiu aţi dat bani la popa, iar dacă aţi marcat banul, totul e permis. Chiar sunt curios ce părere au preoţii despre cum Casa Domnului e modiificată după fiţele oricui, doar aşa, că are nuntă. Biserica are cumva nevoie de îmbunătăţiri pentru că un cutare îi calcă pragul şi apoi revine la versiuena pentru prăpădiţii de simpli credincioşi, fără coloane, colonete petale, floricele, balonaşe, capiteluri?
Măcar dacă cei care comit din acestea asupra bisericilor pe la nunţi nu ar mai înjura după aia că "popii" nuştiuce. După ce, culmea, li s-a pus o biserică la dispoziţia lor.  

comentarii
10 comentarii

Se creează o impresie falsă, repet FALSĂ, că totul e ok, că un om strâmb nu e de fapt strâmb,
că unul prost nu e de fapt prost, că pantalonii tăi nu sunt rupţi în fund. Şi astfel toată această
falsitate se transferă în chiar gândirea intrinsecă a individului, modificându-l întru totul pe
interior, transformându-l într-unul fals, şi nu oricum, ci faţă de el însuşi. Omul strâmb, prost,
fals şi cu pantalonii rupţi se va privi în oglindă şi va spune:
„Ce frumos şi deştept şi bine îmbrăcat sunt!
Dacă lumea nu îmi spune nimic, înseamnă că sunt frumos şi deştept...”
Transilvania
19.09.2023 07:41
Nu este normal, sa dai vina doar pe mirii, parintii, nasii si invitatii care participa la acest eveniment ce tie nu-ti place.
Biserica noastra ortodoxa ar trebui sa aiba niste norme decente care sa fie respectate te toti cei ce vin la biserica , asa cum au celelalte religii : catolicii , musulmanii, evanghelicii, evreii s.a .
Jean
19.09.2023 10:55
Sa nu iti uiti baticul cand te duci la biserica si sa lasi telefonul acasa. Pacat ca primiti salarii pentru asemenea postari.
Mai bine daca tot ai atins subiectul si traiesti in aceeasi lume moderna ca noi toti de altfel, atingeai evaziunea fiscala din biserici. Sibiul este un oras norocos la capitolul acesta, nu sunt preturi fixe la biserica, dar de chitante sau bonuri nici vorba.
Sunt convins ca Dumnezeu, daca este asa cum zice biserica, nu e deranjat ca la un botez sau nunta vine cineva si se pozeaza. Sau Dumnezeu nu poate fi modern, a ramas acelasi mos urzuz, sobru care a trimis potopul. De ce avem impresia ca stim ce vrea Dumnezeu de la oameni? Asta nu este cumva aroganta? Vezi stimabile ca ai savarsit pe putin 3 pacate in postarea ta.
Andrei Nebunu
19.09.2023 11:15
Nebunule, te-ai tampit de-a dreptul sau asa ai fost de mic si acum numai te joci?
Cum ii mai arde ala rau pe ateii astia cu grija Bisericii. Toti curistii si USR-istii mor de grija Bisericii. Ce face Biserica? de ce face Biserica? de ce nu face Biserica?
Ce treaba aveti voi, ca voi oricum nu aveti nici o legatura nici cu Biserica nici cu credinta. Mergeti la Fisc si va spovediti, va impartasiti la birtul din coltul strazii si traiti ca niste adevarate animale ce sunteti, dusi de zgarda de stapanii acestei lumi.
eu
19.09.2023 13:46
Eule, Andrei cam are dreptate. Ce taxe de cununie, botez se plătesc în oraș habar n-ai. O preoteasă mi-a spus cât a câștigat popa de Bobotează. De... meseria brățară de aur, eu nu câștigam atâta nici în 6 luni.
@eu
19.09.2023 17:06
Redactore, n-ai dreptate! Și la catolici se împodobește biserica cu flori când e o cununie. Poate nu se exagerează ca la ortodocsi, adică cum exagerează cei care aparțin de Biserica Ortodoxă, dar totuși biserica arata diferit fata de o alta zi ecunemica.
19.09.2023 17:14
Taxe la STAT???? Pentru ce? Statul este satanic, pe fata. Tot ce face este impotriva crestinilor. Nici nu se mai ascunde. Ce face statul esuat cu taxele oamenilor? Ce face cu banii?

- face campanii elgebete
- introduce in programa scolara perversiuni sexuale si teoriile de gen
- demoleaza crucile si monumentele crestine
- demoleaza statuile eroilor tarii si pune statuile criminalilor care ne-au asuprit
- cumpara armament modern pentru Ucraina! in timp ce soldatul roman are in dotare armament din 1975
- cumpara asa zise vaccinuri, pentru a ucide cat mai mult romani
- cumpara masti si teste absolut nefolositoare, pentru ca asa ordona big farma.
- plateste politie, jandarmerie si securitate pentru a teroriza cetatenii
- plateste dobanzi uriase pentru imprumuturile luate sa implementeze programe globaliste
- plateste saci de bani pentru a ne otravi cu chemtrails. Tot cerul tarii este plin de chimicale spayate din avioane.
- plateste saci de bani pentru programe "verzi" cu trotinete si alte aberatii
- lucreaza neincetat pentru distrugerea tarii, pentru saracirea popu latiei si pentru implementarea marii resetari

Ce face statul pentru oameni? NIMIC. Absolut nimic.
Statul este cel mai prost gestionar al banilor.
Ar trebui facuta o campanie nationala de nesupunere civica. Nu mai plati taxe si impozite la STATUL ESUAT!

Fiscul nu face dacat sa apere multinationalele si sa loveasca in producatorul roman. Este arma folosita de statul esuat pentru a saraci si falimenta cetatenii.
fiscul statului esuat
19.09.2023 18:40
Biserica e o institutie cu mii de angajati dintre care foarte putini sunt de calitate, multi sunt cubucari si negustori de iluzii, departe de ceia ce ar trebui sa fie un duhovnic, un sfatuitor intelept, un educator spiritual si civic. Macar in sec. XXI oile Domnului ar trebui sa se ridice din patru labe in doua picioare.
Cititescu
19.09.2023 20:55
aIn istorie oile idioate s-au ridicat de multe ori impotriva Bisericii pentru a se supune STATULUI si de fiecare data a iesit foarte rau pentru ele. De fiecare data STATUL le-a tras teapa si de fiecare data s-au convins ca mai bine ramaneau sa slujeasca Lui Dumnezeu decat statului satanic.
S-au ridicat la Revolutia Franceza si au fost exterminati din regiuni intregi. Vedeea a fost depopu lata aproape in intregime.
S-au ridicat la 1848 si iar au luat teapa slujind revolutiile masonice.
S-au ridicat la 1917 si bolsevicii au exterminat in gulag oile la gramada. Si pe cele impotriva bolsevicilor, dar si pe oile bolsevice.
Cert este ca de fiecare data cand oile s-au intors impotriva Lui Dumnezeu, au avut de suferit. Si de fiecare data oile idioate uita istoria, si urmasii oilor proaste de ieri sunt pacalite de sistemul de azi, sa faca iar o revolutie pentru binele statului masonic si antihristic.
Te si miri cum de mai pot exista asemenea oi idioate care sa creada ca statul le ajuta si le slujeste. Dar uite ca exista si mai si comenteaza prostii pe forumuri si invita alte oi sa se rascoale impotriva Bisericii.
@ Cititescu
19.09.2023 21:34
Problema incepe nu odată cu nunta ci ea exista de foarte multa vreme si e acceptata de preoti!
Lumea nu stie la ce merge la biserica, cum trebuie sa se imbrace, sa se comporte si nimeni nu le spune de frica ca nu mai vin!
Daca prezenta e mântuitoare atunci se mântuieste si Tangalache ca el e intotdeauna prezent la slujbe si isi vede de treaba lui cu seriozitate!
ioan sperling
22.09.2023 22:56
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica