Tribuna
Bugetul (dez)bătut pe umăr
Dragoş BAKO
1194 vizualizari

Pentru că e început de an și se pun la dospit bugetele prin administrațiile locale, auzim despre lansarea în dezbatere publică a acestor proiecte ce privesc cheltuirea bănetului public. De ceva vreme, în ipocrizia ei, legea prevede astfel de proceduri prin care, vezi Doamne, se consolidează un fel de democrație participativă. Cu alte cuvinte, contribuabilul își poate da cu părerea despre ce și cum ar trebui să se facă prin administrație, poate face sugestii, poate amenda, formal, acele inițiative care i se par anapoda. Carevasăzică, oricine e liber să trăiască iluzia implicării în viața administrativă, să se adape de la izvorul importanței. Dezbaterea publică de la noi e un fel de „considerați-vă consultați”, aruncat de vreun tartaon ce mimează democrația, cheamă supușii la discuții într-un simulacru de transparență, după care pune în aplicare ceea ce oricum hotărâse în prealabil (orice asemănare cu consultările pentru formarea Guvernului din timpul lui Traian Băsescu este absolut întâmplătoare). Poate vă mai amintiți de controversata modificare a taxei de salubrizare de la Sibiu, pusă în dezbatere publică, râcâită puțin doar după ce o parte a presei a claxonat zgomotos în urbe. Dacă nimeni nu ar fi spus nimic, aberația rămânea nemodificată și se chema că trecuse prin așa-zisa dezbatere publică. În general, autoritățile rămân reci la sugestii și amendamente venite din partea populației, punerea unor proiecte în dezbatere publică fiind doar un exercițiu steril, o mimare a transparenței decizionale, în fond, a democrației. Să ne amintim câte semnale au dat sibienii pentru instituirea dublului sens de circulație pe Calea Dumbrăvii, înainte ca această arteră să devină a mai smart stradă din oraș? Puteau să se adune toți locuitorii burgului în fața Primăriei, ba să le mai vină în ajutor și rudele din județ că tot cu sens unic rămânea Calea Dumbrăvii. Este, probabil, cel mai bun exemplu în ceea ce privește atenția pe care o acordă autoritățile părerii celor ce plătesc taxe și impozite. Firește, acest lucru nu se întâmplă doar la Sibiu, dar exemplele amintite ne erau la îndemână și ne dor mai mult decât unele care nu produc efecte directe asupra noastră. Cine își închipuie că părerea lui va reuși să clintească un fir dintr-un demers deja hotărât, se înșală amarnic și demonstrează că deține o doză de naivitate. Practica lansării unei dezbateri publice sună bine, „cool”, cum vreți să îi spuneți, va exista mereu o masă a credulilor încântați de formala consultare, însă realitatea e cu totul și cu totul alta. Se bifează la capitolul respectării prevederilor legale, la corectitudinea politică ipocrită, cetățeanul se simte consultat, poate trece înapoi în banca lui până la următoarea strigare, bineînțeles, tot formală. 






comentarii
4 comentarii

Eu totusi cred cā 86,14% din cei cosultati vor neapārat extinderea retelei de piste de biciclete, a tronsoanelor ciclo-conectoare si a sustinerii financiare a tuturor proiectelor având ca element cheie mobilitatea urbanā alternativā, sustenabitatea, prietenia -cu-mediul si uelbiingul general.
Am auzit ( surse demne de incredere) cā pe strāzile de pāmânt din Sibiu ( cate mai sunt ) se va turna asfalt DOAR pentru pista de biciclete, ambulantele, masinile de pompieri, vehiculele apartinând pompelor funebre vor fi lāsate la intrarea pe acele strāzi, urmând ca la subiectii interventiilor sā se ajungā exclusiv " velo". Ceea ce mā bucurā nespus.
Acum un an, un vār de-al meu de la Bucuresti, vrând sā fie original, funny si cool a organizat o " nuntā pe biciclete!" Da fratilor, invitatii au venit in parcul Carol pe bicle!!! Asa s-a mers la salā!!!!! Astept sā îi nascā nevasta sā plec la botez pe biclā. La prima " inmormântare pe biciclete" eu voi fi acolo! Abea astept sā vād colacii impārtiti de un biciclist de la Glovo......in loc de clopote vor rāsuna in bernā desigur soneriile de pe ghidoane......
Asadar, tot înainte! Viitorul glorios ne asteaptā!
Gogu
27.01.2023 08:24
talanga! abia astept sa primesti o talanga in capul tau plin de spite rupte!
langa
27.01.2023 09:32
Sa mai si radem...

"Oamenii de știință" avertizează acum popu.lația în privința consumului de ouă, care ar putea provoca cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, relatează Planet Today.

Potrivit unui nou "studiu", un nutrient care se găsește în ouă crește riscul de coagulare a sângelui, rapoartează Express.co.uk.

Știți toate știrile de groaza din ultimii doi ani, despre inexplicabile miocardite fatale, instalate la grupe tot mai fragede de vîrstă, despre brusca lezare a sistemului nervos somatic, cu afectarea ireversibila a calității vieții, despre mutilante paralizii faciale, despre bizarele aveceuri produse, în stradă, sub ochii copiilor rămași orfani, într-o secundă, despre coincidențele neîntrerupte, numite cheaguri de sînge, ce au înfundat, cu imagini foto explicite și video înfiorătoare, tot, nu numai vase sangvine, ci si rețele de socializare?

Ei, bine, toate au aceeasi explicație: consumul moderat de ouă.

Asta în cazul în care nu sînt de vina apa chioara și aerul inspirat, fără mască. Sau muzica din căști, mai ales dacă e clasica. Ori deszăpezirea tronsonului stradal propriu, cu lopata. Sau regretabila existență a negaționiștilor și conspiraționiștilor - plaga noii normalitati, ghimpele din coasta minunatei lumi noi, rușinea de la Davos…
Alte stiri
27.01.2023 14:58
Vacciniștii Streinu-Cercel și Alexandru Rafila sunt plătiți de ani de zile de compania PFIZER prin sponsorizări grase de sute de mii de lei alături de alți peste 5000 de medici din România. Cazul e de domeniul ANI și DNA.
Pentru detalii consultati ActiveNews.ro
Alte stiri
28.01.2023 23:12
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA