Pe când nu eram sclavii Europei vs. pe când suntem

Pentru că plecarea lui Iohannis de la preşedinţie mă lasă extrem de rece, vă spun altceva. Că, de mai multă vreme, o nouă campanie de spălare pe creier este în toi. Cea a osanalelor aduse actualului regim, naţional şi "european", în paralel cu aruncarea în derizoriu, sub pretextul luptei electorale anti "suveranişti", a ideilor cât se poate de sănătoase de libertate, patriotism şi independenţă. Este vorba despre seria de cretineli (că altfel nu am cum să le definesc) emise pe reţele, suspect de răspândite, din seria "pe când nu eram sclavii Europei şi eram suverani". Au un limbaj retard, deci e clar cui sunt adresate şi folosesc unele şi aceleaşi poze ciordite de pe reţele sau de pe net în general, de regulă reprezentând cozi la ceva din anii '80-'90, de la carne la benzină, autobuze înghesuite, magazine goale de la noi şi din statele ex-sovietice sau doar oameni pe câmpul vreunui CAP, cu aceeaşi explicaţie: "pe când nu eram sclavii Europei" şi mai nou adăugat, "Şi eram suverani". Sau, ca să se încadreze în trendul actual, "şi eram prieteni cu ruşii". Imposibil să nu le ştiţi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

OK, din asta reiese un lucru demn de reţinut. Dacă nu eram atunci sclavii Europei, acum suntem.. Nu? Dacă tu faci referire la o perioadă în care nu erai liber şi o duceai prost, faci referire, comparativ, la perioada actuală în care EŞTI sclav şi ţi-e bine. Un sclav fericit pentru că are burta plină, plasmă pe perete, "climă" acasă-în maşină-la lucru-la cârciună, maşină "propietate" şi poate să o taie dincolo cu low-costul. Vorba lui Lenin: conştiinţa trece prin stomac, dacă el a zis cumva asta.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un alt paradox este acela că tu, pe de o parte, îi înjuri pe politicieni că-s hoţi, mafioţi, vânduţi străinilor, corupţi, că în România e rău de moare lumea de foame, că eşti furat, ignorat, impozitat, că eşti om exploatat de către om, că trenurile sunt praf, că şoselele sunt foarte praf, că primarii te fac din taxe, că nu-ţi ajunge alocaţia la copilaşi şi că în şcoli nu se învaţă nimic. Pe de altă parte, însă eşti încântat că eşti aşa, pentru că "pe când nu eram sclavii Europei" era naşpa doar pentru că nu aveai climă la bloc.

Apoi, şi cei care au creat aceste sclemberisme cu "sclavii Europei" dau impresia că sunt praf şi la istorie şi la politică, ori că se adresează celor care sunt praf la aceste două categorii. Sau sunt dintre cei care atunci, în vremea aia citată, aveau încă dileme în a diferenţia papa de caca. Ori nu erau nici măcar studiu de fezabilitate pentru un contact sexual. Pentru că a reduce o întreagă perioadă istorică, politică, socială, culturală, cum aveţi voi chef, doar la unul-două aspecte ce ţin de îmbuibarea personală este, minimum, cum să zic, de porc. De ce?

Păi, o dată, România nu a fost NICIODATĂ suverană 100%. Nici sub Mircea cel Bătrân, nici sub Ferdinand, nici sub Ceauşescu. Existau tratate, alianţe, structuri politice care decideau şi pentru tine. Chiar dacă ideea neamestecului în treburile interne ale unei ţări acum sună excelent, mai ales când ţi se impun moduri de viaţă tembele. Apoi. Nu tot timpul a fost ca în perioada 1983-1989, în magazinele cu mâncare, că asta doare cel mai mult acum. Ci chiar găseai, chiar dacă nu la oferta de acum şi nici la chimicalele şi plasticul de acum. Cât despe prietenia cu ruşii, din 1968 ea a cam picat, iar în perioada AIA era pe cele mai joase culmi, Gorbi (pe care-l pupaţi în fund deşi e tot un rus) fiind foarte supărat pe Ceauşescu că nu face reformele ce el le comandase în alte ţări viitor foste socialiste.

Paradoxal este că în campania asta anti-inteligenţă nu se pomeneşte nimci de preţul cărţilor de atunci vs. acum, de sejurul la mare de 12 zile nu de 5-6, despre fabricile care produceau nu deveniseră malluri sau imobiliare, despre cum se făcea şcoală, despre filmele româneşti de atunci versus neuropsihiatriile cinematografice de acum. Şi multe altele pe care aşa, cu burdihanul plin şi răgâind la volan nu le poţi sesiza.

Autor
12 februarie 2025 la 12:42
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Oamenii fără de care viața noastră ar mirosi mai urât
Probabil că fiecare dintre noi a asistat la episoade în care cineva vorbea cu mult dispreț despre unele...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
De ce am plăti noi niște stricăciuni de pe Calea Dumbrăvii
Odată cu discuțiile despre tăierea unor sporuri aberante încasate de unii dintre bugetari au ieșit la iveală și...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Să nu-i uităm nici pe băieții din culise
Dacă tot s-a vorbit despre lecția primită de partidele tradiționale la ultimele alegeri și despre necesitatea unei reformări...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
De sub cupola de circ, sub cea de foc
Credeam că ne aflăm sub cupola unui circ dacă e să ne luăm după ciorovăielile politice din ultimul...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Pierdut funcție, recăpătat memorie
Politicienii capătă limbariță după ce sunt descălecați din funcțiile pentru care s-au făcut luntre și punte. Nu de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Vor fi vremuri grele, dar vom trăi prost
După „lupte seculare” care au durat o lună, iată-ne pricopsiți cu un Guvern. Unul în care găsim miniștri...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Nu e fală, poate boală. Că e artificială!
Plimbându-mă pe malul unui pârâu de munte, cu fundalul sonor asigurat de păsări și niște pale de vânt...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Oare cine ne dă nouă, lapte, brânză, unt și ouă?
Cum toate trec prin stomac, discuțiile despre ieftinirea alimentelor de bază au determinat multe ciuliri de urechi, făcând...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
20 de milioane de saci de box
Încetul cu încetul intrăm în logica puturoasă și clasică a politicii românești. Tărăgănări, încercări de impunere a unor...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine încălzește războiul rece dintre bugetari și mediul privat
De parcă ar purta pe umeri un blestem, românii se trezesc, ciclic, în mijlocul unor dihonii sociale. E...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine a luat în stăpânire străzile Sibiului
Până mai ieri credeam că doar pe rețelele de socializare s-au înfierbântat mințile, că prezidențialele prigoneau luciditatea acolo...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Benzinăriile și firmele de pompe funebre. Ești „tuns” și viu, și mort
Din ianuarie trăim cu sabia majorărilor de preț și dări deasupra capului. La început amenințările au fost timide,...
Editorialul zilei
3 min de citit