Ție îți place caviarul? Și dacă nu, tot îl plătești!

Avem, de multe ori, prostul obicei de a ne compara cu state în care nivelul de trai e mult mai bine înfipt în decență, chiar dacă alăturarea se potrivește ca nuca în perete. Bunăoară, vorbim despre prețul alimentelor din Franța, Germania sau Italia, ignorând nivelul de salarizare de acolo și puterea de cumpărare a nemților, francezilor sau italienilor. Una e să îți poți cumpăra dintr-un salariu mediu o tonă de carburant și alta e să poți plăti din același venit mediu 600 de litri (cam atât își permite un român). Comparația e valabilă și pentru mâncare, ieșiri la restaurant, îmbrăcăminte etc. Am auzit de curând că ar fi existat o recomandare a forurilor europene de a crește TVA la 21% și în sectorul HoReCa din România.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am adus în discuție comparațiile aberante, deoarece am auzit și remarci de genul „Păi și în alte țări TVA gravitează în jurul valorii de 20 de procente în industria ospitalității”. Să nu generalizăm: Germania va reduce TVA la 7 procente în HoReCa începând cu 2026, în Grecia taxa din turism e de 13%, iar în Elveția puțin peste 7 procente. Înainte de a face studii comparative sterile asupra diferențelor de TVA aplicate industriei ospitalității în diferite țări, ar trebui să contextualizăm nițel și să ne uităm la starea turismului românesc, mai bine zis la halul său. Situației precare din acest sector i se adaugă acum și un context economic devastator care nu va ierta, oricum, industria ospitalității.

Dacă vrem să avem o imagine corectă a vremurilor grele din turism, nu trebuie să privim doar iraționala dublare a TVA. Efectelor sale li se vor adăuga și celelalte scumpiri. Cresc prețurile pentru alimente, detergenți, energie electrică, forța de muncă? Toate majorările se vor regăsi în prețul final al serviciilor turistice, deci nu vorbim doar de o creștere cu 12 procente. În plus, omul nu merge la restaurant sau la cafenea doar când e în concediu, e ființă socială, care are nevoie de interacțiune în altă parte decât acasă. A merge să mănânci, să bei o bere, un suc, o cafea la un restaurant nu ar trebui să fie un lux sau un moft, ci o normalitate. Nu suntem roboți, nu trebuie să muncim de dimineață până seara doar pentru a plăti dări statului, pentru a ne hrăni, în vederea asigurării unei minime funcționalități. Dacă te uiți la pachetele de măsuri propuse pentru resuscitarea economiei, vei constata că tu, cetățeanul de rând, ești un pion de sacrificiu căruia i se ia dreptul la un trai decent, la micile bucurii pe care ți le conferă un concediu, o ieșire la restaurant cu prietenii, o excursie de o zi. Este, după cum am mai spus, decontarea dureroasă a caviarului pe care l-au mâncat alții.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Autor
07 iulie 2025 la 22:31
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 22 ore
Urșii nu-și fac manichiura la salon
Vestea că un motociclist italian a fost omorât de un urs pe Transfăgărășan a reaprins fitilul unei dinamite...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Cum să nu îți placă saltelele cu ploșnițe și aleile cu dale lipsă?
Când te uiți la cozile de pe Podul Prieteniei, la coloanele de mașini ce pleacă din România spre...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Când e arșiță afară, nu te joci cu focul pe lângă baloții de paie
CCR pare să fi devenit instituția responsabilă cu uimitul românilor. După ce a dat o decizie prin care...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Oamenii fără de care viața noastră ar mirosi mai urât
Probabil că fiecare dintre noi a asistat la episoade în care cineva vorbea cu mult dispreț despre unele...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
De ce am plăti noi niște stricăciuni de pe Calea Dumbrăvii
Odată cu discuțiile despre tăierea unor sporuri aberante încasate de unii dintre bugetari au ieșit la iveală și...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Să nu-i uităm nici pe băieții din culise
Dacă tot s-a vorbit despre lecția primită de partidele tradiționale la ultimele alegeri și despre necesitatea unei reformări...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
De sub cupola de circ, sub cea de foc
Credeam că ne aflăm sub cupola unui circ dacă e să ne luăm după ciorovăielile politice din ultimul...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Pierdut funcție, recăpătat memorie
Politicienii capătă limbariță după ce sunt descălecați din funcțiile pentru care s-au făcut luntre și punte. Nu de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Vor fi vremuri grele, dar vom trăi prost
După „lupte seculare” care au durat o lună, iată-ne pricopsiți cu un Guvern. Unul în care găsim miniștri...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Nu e fală, poate boală. Că e artificială!
Plimbându-mă pe malul unui pârâu de munte, cu fundalul sonor asigurat de păsări și niște pale de vânt...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Oare cine ne dă nouă, lapte, brânză, unt și ouă?
Cum toate trec prin stomac, discuțiile despre ieftinirea alimentelor de bază au determinat multe ciuliri de urechi, făcând...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
20 de milioane de saci de box
Încetul cu încetul intrăm în logica puturoasă și clasică a politicii românești. Tărăgănări, încercări de impunere a unor...
Editorialul zilei
3 min de citit