Tribuna
Putem reabilita Sub Ariniul cât mai natural şi mai nedistructiv?
Dumitru CHISELIŢĂ
1503 vizualizari

Am înţeles că cel mai mare (deşi e mic faţă de necesităţi şi faţă de alte parcuri din alte oraşe) şi cel mai iubit parc al sibienilor va intra într-un proces de... Nu ştiu cum să zic exact, modificare, reconstruire, adaptare la urbanismul de tip simulare pe calculator, oricum, schimbări mari. Nu de alta dar, cum să vă spun, mulţi sibieni (vezi şi comentariile din presă, nu doar de la noi, chiar şi de la concurenţă) sunt îngrijoraţi pe chestia asta, a modificării aspectului Sub Arinilor. Şi îi înţeleg pentru că sunt de înţeles.

Un PARC într-un oraş este, la modul ideal, o EVADARE din jungla de betoane, asfalturi, termopane, maşini peste maşini, trafic ca la nebuni, gălăgie, agitaţie. O evadare undeva în mijlocul NATURII, care natură o găseşti  AŞA CUM E EA, cu amenajări, să zicem minime care nici că nu invadeze, nici să nu violeze acea mică "sălbăticie" a naturii după care e însetat orice trăitor în mediul urban. Adică accentul să fie pus pe COPACI, pe arbuşti, pe iarbă chiar buruieni crescute natural, acolo. Adică un loc unde să auzi şi să vezi păsări, veveriţe şi alte vietăţi drăgălaşe, unde să curgă o apă liniştitoare, unde să fie chiar un lac car care să nu arate ca un ştrand de fiţă numit "iaz", în fine, cu cât mai puţine adaosuri sau construcţii care să afecteze aspectul NATURAL al lui. 

Da, în mod normal într-un oraş normal dintr-o ţară normală, nu ar fi aşa o mare tevatură că un parc va fi reabilitat, reparat, rearanjat. Multe parcuri sibiene nu mai sunt aşa cum erau la inaugurare, acum mai mult sau mai puţin 100 de ani. Unele au fost lucrate în bine, altele în rău, unul chiar a apărut nou-nouţ şi e OK. Numai că, vedeţi dumeavoastră, sunt prea multe antecedente care au demonstrat că "reabilitare" înseamnă a intra cu drujba şi cu buldoexcavatorul în ce e copac sau spaţiu verde, şi înlocuirea lui cu betoane, asfalturi sau gazoane nesărate care sunt tunse mai ceva ca răcanii în armata ceauşistă. Aşa cum s-a petrecut, dealtfel, în Hipodrom, în Ştrand, Terezian sau malul Cibinului. Apoi, am văzut cum arată parcurile "reabilitate" din Piaţa Cluj şi Terezian, unde mult verde natural a fost înlocuit cu pavaje, asfalturi şi betoane. Am văzut prea mulţi copaci îmbolnăviţi subit exact în locurile unde trebuie să apară parcări sau alte construcţii. Şi chiar dacă sunt "bolnavi" asta nu înseamnă că sunt neapărat şi iminent periculoşi. Plus că mai e şi cauza din care s-au înbolnăvit, adică tocami lipsa de grijă a celor care acum dau diagnostice drujbiste. 
OK, de acord cu aleile tematice naturale şi cu tot ceea ce se doreşte. Numai că avem câteva neclarităţi. Va fi un iaz undeva în zona str. Avrig. Pentru iaz se va "decoperta stratul vegetal care va fi folosit "în alte zone ale parcului". În ce constă "stratul vegetal" şi cât va fi decopertat de dragul unui iaz care nu ştiu ce rost îşi are acolo? Cât va fi betonare, pietruire, safaltare şi alte chestii "urbane" în zona naturală a parcului? Ce nevoie este de amfiteatre si scuaruri într-un loc unde tu te relaxezi în natură? 
Ce înseamnă de fapt "regenerarea vegetației aflate în faze atipice de declin fiziologic (datorat „toaletărilor” brutale, a întreținerii nepotrivite sau insuficiente)". Cine a fost şi cine este în continuare responsabil de toaletările brutale, întreţinerea "nepotrivită sau insuficientă"? Porprietarul parcului? Cine e el? Aha... 
Iar acestea sunt doar câteva din extrem de multele nelămuriri şi neîncrederi, pentru că spaţiul editorial e limitat. 
Vedeţi, de aceea încrederea în lucrul "bine făcut" este minimă, pentru că sunt prea multe antecedente negative la Sibiu. Apropo, cum mai stăm cu cantitatea de spaţiu verde pe cap de locuitor? Dar cu cea de betoane?  

Din păcate, la Sibiu nu există vreo mişcare ecologistă adevărată şi serioasă, care să supravegheze milimetru cu milimetru tot ceea ce se face în natură sau împotriva ei. Ori o fi lene, ori o fi batista prea mare iar ţambalul prea mic. Noi, oricum, vom vedea. Mai mult decât cei care făceau caz din asta. 






comentarii
20 comentarii

Aceeași manea, de la aceleași voci cu vai săracii copaci. Aceleași voci cu maneaua de ce nu se fac parcări, de ce se eliberează centrul de mașini. Dacă se lasă așa, de ce se lasă așa, e plin de bălării și cad copacii pe oameni și pe mașini. Mai ho cu ipocrizia!
Erlkoenig
15.09.2023 02:17
fodor = kitch ! si fodor = aroganta - zero consultari publice
nimic nou
15.09.2023 08:17
De dragul de-a critica mereu Primaria , pentru ca asa iti primesti solda de la PSD tu negi chiar realitatea vizibila chiar si din drona. Cum poti sa susti o asemenea prostie ca Parcul Subarini este mic fata de alte parcuri din tara.
Fa o plimbare pe jos , pentru ca mersul pe bicicleta nu il servesti si o sa vezi ca parcul, continua cu padurea Dumbrava , cu muzeul ASTRA, cel mai mare muzeu in aer liber din partea asta a Europei si apoi din Rasinari , numai zona verde pana la Paltinis.
15.09.2023 09:05
Adevărul este ca nimic din ce se reabiliteaza si sè face in Sibiu nu e in regula.Uitati-va la Lacul Binder, stadion,de parc ce sa mai zic?,au intrat cu tot felul de concerte,cu masini ,chioscuri,(eventual unde sa găsești si droguri ca e la moda),doamna primar parca e fiica sau mama presedintelui,amândurora nu le pasa decat de ei ,sunt lenesi sau chiar prosti, nu fac nimic dar absolut nimic pentru tara,pentru oras. Din pacate asta e realitatea.Trist este insa ca nu raspunde nimeni pentru distrugerile pe care le fac .
Mira
15.09.2023 09:52
Lumea chiar are impresia ca parcul sub arini este mare… De la V. Aurie in jos (2km lungime) e doar o fasie ce are intre 50 si 200m latime. Asta e tot subarini-ul. Vedeti si voi pe google maps.
Administratia ca si sibienii cred in mitul ca Sub Arini e suficient… E suficient pentru zonele din proximitate. Dar sunt multe cartiere in Sibiu fara nici un parc sau spatii verzi iar primariei ii arde de coafat Sub ariniul.
Turnisor de exemplu are ZERO PARCURI SAU SPATII VERZI. E DOAR UN EX. VEDETI SIBIUL DE SUS PE GOOGLE MAPS. Legislatia zice ca fiecarui cetatean trebui sa-i revina26mp de spatii verzi. Unui sibian ii revin circa 5 mp. de verdeata, mai putin si decat unui bucurestean! Dar primaria .... e in concediu sau pensie.
Dan
15.09.2023 10:46
@Dan
Daca se ia ca denumire de parc = alei su banci si loc de joaca pentru copiii ai dreptate. Dar si cititorul care extinde parcul Subarini inspre Valea Aurie si Muzeul Astra si mai departe are si el dreptate pentru ca si padurea tot zona verde este.
Si apoi judetul Sibiu este privilegiat , pentru ca fiind in zona de munte are multa verdeata si padure , destul de aproape de oras.
In prezent, in zona cartierelor de blocuri nu ai cum sa mai faci parcuri.
15.09.2023 11:09
Redactore, mai scrie si despre alte subiecte mai arzatoare.
Doar de parcuri , biciclete si trotinete ne-am saturat.
Jean
15.09.2023 11:26
@11.09
Daca zona de blocuri se invecineaza cu un camp (si campul e in Sibiu, nu Selimbar sau Cisnadie, trenul ala a trecut de mult), faci pe campul ala. Ar fi foarte bun un parc in zona Magnolia, pana nu se umple de alte blocuri si de (hahaha) spitalul judetean.
Si parcul din cartierul Tineretului ar trebui amenajat (adica plantati copaci si banci si una sau doua alei diagonale). Cel putin sper ca e oficial parc, nu pare sa fie in vizor atribuirea de locuri de casa si acolo, altfel s-ar fi dat deja dinainte de latura lui care e opusa orasului.
ike
15.09.2023 12:17
Cand se face dezbaterea publica?
E un moment de cotitura in viata frumosului PARC natural al Sibiului!
Daniela
15.09.2023 12:37
Ce zici tu cu padurea Dumbrava si cu Astra e aceesi utopie a primariei cu parcul Belvedere de langa padure.
E o zona aflta la min. 5 km de turnisor si/sau alte cartiere. Mergem toti cu masina pana acolo??
Parcurile trebuie sa fie in proximitatea zonelor de locuit. Vezi ditamai terenul viran - Campsorul dintre Turnisor si Strand? NU i-ar sta bine expropiat si impadurit – creat un nou parc la 150 de ani dupa creearea Sub arinilor? Crezi ca s-ar impotrivi cineva? Asta inseamna cresterea calitatii vietii, nu doar taxe, noxe, lipsa infrastructura si administratie corupta, incompetenta si care lucreaza pe cumetrii.
@11:09
15.09.2023 15:16
"regenerarea vegetației aflate în faze atipice de declin fiziologic”? Vasăzică nu va fi regenerată vegetația aflată în faze TIPICE de declin fiziologic!
Nenea Iancu
15.09.2023 16:35
Parcul Subarini nu a fost creat de nimeni . Initial era o padure seculara ca si Dumbrava Sibiului. Si vinovatii ca nu sunt destule parcuri in actualele cartiere de blocuri sunt atat ,, comunistii ,, care asa au gandit atunci ca si actualii ,, capitalisti salbatici ,, care asa gandesc acum.
15.09.2023 19:51
Da, dar prin padure, pana la Muzeul Satului nu te poti plimba linistit pt. ca nu se stie daca nu intalnesti vreun tigru evadat de la Zoo sau vreun ursulet din vreo gradina zoologica privata. In Sub Arini e altceva. Si parc nu inseamna doar loc pentru copii! Mai e si loc de prins hamace pt. adolescenti ...
@11:09
16.09.2023 09:44
@09.44
Daca vorbesti serios ai o problema psihologica. E foarte multa lume care se plimba pana la zoo si muzeu, deci tu esti o exceptie, mai ales pe morivele astea. Si trebuie doar sa-ti folosesti mintea un pic ca sa intelegi ca sansele ca un urs sa vina ziua in zona aia sunt minuscule, pentru ca este marginita ori de sosele foarte circulate, ori de alei foarte circulate (cea inspre zoo si cele din muzeu). Sunt practic sanse mai mari sa apara la scara unui bloc de pe strada din Valea Aurie care are Padurea Dumbrava pe o parte decat in zona din continuarea Aleii Calaretilor.
Iar aia cu tigrul nu merita comentata.
ike
16.09.2023 12:12
NU EXISTĂ ”MOARTE CEREBRALĂ”! Copilul din Suceava pe care presa ticăloșită vrea să-l ucidă și ”Eroii în Alb” să-l tranșeze poate să-și revină în orice clipă, la fel ca micuțul de 3 ani din Botoșani care s-a trezit miraculos din comă chiar ieri. DOVEZI

Cititi articolul intreg de pe ActiveNews.ro

„Copilul de 3 ani aruncat de la etaj de propria mamă, și-a revenit din comă exact când se pregătea deconectarea sa de la aparate. Declarația managerului Spitalului Sf. Maria din Iași, Alina Belu, ne arată cine suntem și că absolut nimic nu depinde noi: "Acest copil ne-a demonstrat că există speranță și energie acolo unde nu avem noi o speranță!” Medici sau nu, suntem niște bieți trecători prin această lume, simpli muritori neputincioși. Și înțelegeți: "Rugăciunea nu e o repetare stearpă de formule, ci e întrebuinţarea efortului de concentrare în rugă, însoţit de o vie cugetare; aşa ajungem la vindecarea şi mântuirea omului”.” - Theo Bratosin

Pe 23 august 2023 presa scria că „Minorul a intrat în MOARTE CEREBRALĂ și urmează să fie deconectat de la aparate.”

Exact ca în cazul de acum, de la Suceava, când presa ticăloșită face apel la uciderea unui copil și tranșarea lui ca pe-o halcă de carne vie aruncată pe-o tarabă pentru organe. Copilul din Suceava este încă viu în acest moment. Cine vrea să-l ucidă?

Miercuri dimineață, tatăl copilului a semnat în spital documentele pentru ca fiului său să îi fie prelevate organele. În consecință, medicii au început toate procedurile pentru o intervenție chirurgicală cât mai rapidă, „informează” ProTv. Ulterior, părinții s-au răzgândit. Presa ticăloșită învinuiește Biserica. Așa este obiceiul.

Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava susține: ”Copilul a ajuns în comă post-resuscitare, cu manevre prelungite a pornit inima, dar din păcate la ATI s-a declarat moarte cerebrală”.

Adevărul este unul singur și îl subliniem aici: atâta timp CÂT INIMA BATE, COPILUL ESTE VIU! Nu există „moarte cerebrală”.

MĂRTURIE:

Psihosociolog Dana Cleopatra Captilin oferă public mărturia sa despre propria ei mamă:

„Moartea cerebrală nu e moarte, iar singurul șoc din știrea ProTv e că a apărut ca știre.

Caz concret: mama a avut un accident cu o lovitură puternică la cap, a urmat internarea. Eu eram mică, nu știu dacă aveam 14 ani. Știam că e în spital și că, după câteva zile, a venit acasă.

Ce nu știam și am aflat târziu e că mama, în zilele alea din spital, a fost în moarte cerebrală.

Au deconectat-o, au dus-o la morgă, au lăsat-o pe hol până să îi facă procedurile, probabil.

Cert e că mama mea, foarte vie și sănătoasă și frumoasă azi, după 35 de ani de la necaz, poate confirma.

S-a trezit pentru că îi era frig și nu înțelegea de ce e dezbrăcată pe un hol întunecat și rece, nu știa ce e cu ea, unde, de ce.

Când au venit să o ia ca să o mute în sertarul acela de tablă, ea era vie! Da, după ce fusese declarată moartă!

Dumnezeu are alte planuri și NU O DATĂ am trăit personal milostivirea Lui!”

Să luăm aminte!
Alte stiri
16.09.2023 16:49
Mișcare ecologista... As! Noi am avut ceva și mai și mișcare împotriva corupției: Va vedem din Sibiu...Nu văd bine parcul Sub Arini din Sibiu. Daca ii pui prostului drujba in mana, te miri ce iese ...
16.09.2023 22:27
Iar te dai deștept! Cred că tu ai o problema psihologica. Și eu m-am.plimvat mult din parc până la Muzeul Satului prin pădure. Dar nu mai e ce-a fost! Sigur, șansele să mai evadeze un tigru sau sa se rătăcească vreun ursuleț sunt minime, însă paza buna trece primejdia rea. Ce spui de faptul că acum 2 ani m-au înconjurat in cimitir 4 câini, dulăi ce mai! Merg de atâția ani la cimitir la niste bunici și n-a fost niciun incident. O dată se întâmplă. Așa că nu te mai da mare filosof, vezi-ti de treaba ta că n-am vorbit cu tine!
@ike
16.09.2023 22:33
@22.33
Nu mai iesi din casa :)))
E parc acolo, ce primejdie rea, mergi catre un hotel de 5 stele, plus vilele construite in spate, cu soseaua la doi pasi si ai impresia ca e zona periculoasa...in cimitir e mai salbaticie.
Vorbesc cu cine vreau, bai maiestatea sa. Te mai vezi si special.
ike
17.09.2023 11:15
Pentru cel/cea care, in mod habarnist s-a exprimat pe ideea ca parcul nu a fost infiintat de nimeni, iata corectia necesara, din arhive. "Parcul Arinilor (Sub Arini) este cel mai mare parc al Municipiului Sibiu, înfiinţat în anul 1857 (în baza şedinţei primăriei oraşului din 3 nov. 1856) pe locul unei foste păduri de stejar din care au mai supravieţuit până astăzi câteva exemplare seculare. Lucările de organizare a acestei noi zone verzi au fost coordonate de inginerul Seyfried, care a întocmit şi proiectul de amenajare a parcului. El a început prin trasarea celor 2 alei principale şi plantarea cca 1000 arbori autohtoni."
Daca pe la 1856, "prostii" din vremea aia au reusit sa planteze peste 1000 de arbori iar in 2023 se vrea betonare si restul avionaelor mentionate in proiect, ii prefer pe prostii de la 1800 in locul modernilor care neavand nimic in cap, o ard sferto-doct cu "regenerarea vegetatiei aflate in faze atipice"
Claudiu
17.09.2023 13:37
@ Claudiu
Daca parcul a fost plantat in 1856, si el se continua cu padurea Dumbrava , inseamna ca si acea padure a fost plantata tot atunci ?
18.09.2023 10:35
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA