Tribuna
Producătorul local, extremă urgență
Dragoş BAKO
512 vizualizari

Există câteva categorii sociale și profesionale de care politicienii se îndrăgostesc, brusc, în preajma alegerilor. Pensionarii sunt mereu „de serviciu” în prag de pandemie electorală, la fel ca dascălii de mila și grija cărora jeluiesc amarnic cei ce vor să se trântească în fotoliile moi aflate în inventarul Puterii. De 35 de ani toți se dau de ceasul morții să scoată la liman nivelul de trai, Educația, Sănătatea și, tot de atâta amar de vreme, ele zac în aceeași mlaștină ale cărei maluri nu se întrezăresc. 

O altă categorie adusă în discuție, în ultima perioadă, este cea a producătorilor locali. Toți politicienii, fie ei globaliști sau suveraniști, își declară iubirea necondiționată pentru cei ce cultivă roșii, ardei, cartofi sau usturoi în propriile grădini, pentru cei ce rânesc în cotețul din fundul curții. Cu toții sunt gata să pornească la luptă împotriva hypermaket-urilor asupritoare, să îi facă dreptate producătorului local nedreptățit de statul hulpav și nemilos. Cu toții se pun stavilă (verbal, firește) în fața importurilor de produse pline de chimicale, cu aspect atrăgător și conținut înșelător. Producătorul local este purtat pe brațe, în urale, este prezentat drept salvatorul sănătății românești, pentru că doar el cultivă pământul după metode vechi, fără a folosi substanțe toxice. 

Asta se întâmplă la nivel declarativ, pentru că, în realitate, același producător local e lăsat să se descurce prin păienjenișul birocratic, să înfrunte reguli și condiții de neînfruntat. Și ca să fim corecți, trebuie să spunem că și printre producătorii locali există băieți orientați, dedulciți la chimicale. Sunt de ajuns câțiva astfel de șmecherași pentru a trezi suspiciuni față de toți cultivatorii și crescătorii de animale autohtoni, mulți dintre ei oameni de bună credință. Și uite așa, producătorul local e folosit ca instrument electoral, băgat la înaintare când produce avantaje în discursul politic meschin și pus în opoziție cu marile lanțuri de magazine. E loc sub soare pentru toți, atât pentru micii fermieri, cât și pentru marii comercianți, clienții se împart natural și toată lumea poate trăi. Se vor găsi destui care să caute roșii românești și vor exista suficienți clienți și pentru cele de import. Marea problemă e că pentru producătorii locali nu se face mai nimic, dar sunt folosiți drept carne de tun în războaiele politice, lucru ce se întoarce, de multe ori, împotriva lor. Vorba aia: și ... huliți (ca să nu spunem altă vorbă) și cu banii luați.

 





comentarii
7 comentarii

Producatorul local care vrea sā fie vāzut pe piatā ( adicā sā conteze in ecuatie, nu bātrânica proverbialā cu 5 legāturi de pāstârnac pe ziarul asezat pe naveta de Cola întoarsā ) este ditai mai businessman-ul , sau aspirā la statut.
Adicā, minte, foloseste chimicale, spāguieste in stânga si dreapta, sifoneazā " suventii" , totul pentru a face banu' morman urinând cu jet pe traditii, sustenabitate, bioproductivitate si alte abureli.
Dar, cirezile imbecile de rumegātori de clisee se umecteazā inghinal doar la auzul sintagmelor sabloniste.
Banii vorbesc!
Gogu
05.02.2025 08:38
In apropiere de Sarmasel Gara [ la limita dintre BN si MS ] ) exista, la drumul mare , o livada uriasa cu meri , peri si pruni. In septembrie apare un anunt ,, Vand mere / prune,,, Cumparatorul isi culege singur fructele ,la 1/2 de pret fata de ,,piata,, Aflat mereu in trecere, cumparam cate o ,, naveta,, de lemn plina , nereturnabila. Tot aici vin comerciantii sa ridice cantitati mai mari.

Iarna , cumparatorul este invitat in depozit sa-si aleaga merele favorite...
Clujean Valjean
05.02.2025 08:53
Sunt de acord ca legumicultura graul, porumbul si cartoful sa fie cultivate aici in Romania -- gogu se impotriveste fiindca unii folosesc chimicale -- - intreb - sunt laboratoare ( intreb ce mama zmeului fac ?) care pot sa stabileasca puritatea produselor iar ce trece peste sa fie aruncate la gunoi -- asa va face ca producatorii sa stea cuminti- In final am auzit ca cineva se ocupa cu instalarea unor magazine ( se zice de o mie in total) cu produse romanesti asta ma face sa fiu bucuros -- Traiasca romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
05.02.2025 19:55
Supermarketurile refuză produsele fermierilor români, dar vând importuri pline de chimicale:

Românii sunt bombardați zilnic cu propaganda marilor lanțuri de magazine, care încearcă să discrediteze producătorii autohtoni. În timp ce fermierii români se zbat să vândă produse naturale, supermarketurile preferă să umple rafturile cu importuri de calitate îndoielnică.

„Ne spun că roșiile noastre nu sunt bune, dar în schimb ne vând roșii tari ca piatra, aduse de la mii de kilometri, pline de chimicale ca să reziste luni întregi,” spune un fermier din Argeș.

Aceeași strategie este aplicată și în cazul lactatelor, cărnii sau fructelor. „Ne impun standarde absurde ca să nu mai putem vinde. În schimb, importurile sunt primite fără prea multe verificări,” explică un producător de lapte din Bistrița.

Românii trebuie să se trezească și să sprijine agricultura locală. „Dacă nu cumpărăm de la fermierii noștri, într-o zi nu vom mai avea ce să cumpărăm decât la prețuri dictate de marile corporații,” avertizează un agricultor din Iași.
Statul esuat
05.02.2025 20:26
Eu cumpăr de la market, că n-am chef de legume cu noroi care trage la cîntar și nici de fructe juma mâncate de viermi
Miculutzu
05.02.2025 23:39
Despre ce productii agricole vorbiti ?
Legume si fructe doar din mai pana in septemrie , si in celelelte luni aduc supermarketurile pe care le injurati !
George
06.02.2025 00:04
Comentati de producatorii de legume,dar niciunu nu semnaleaza importul masiv din Turcia,functionarea marilor depoxite ale acestora lanoi,desi turcii NU SUNT INUE,deci putem limita sau interzice importurile respective oricand noi avem produsele respective din productia proprie ,sau descurajarea importului cu taxe vamale crescute!! Privitor la pretul exagerat al telemelei de oaie care este peste 10 E nu comenteaza nimeni??? Poate nu stiti ca oerii primesc subventii de ZECI de mii de euro, PE AN, dar nu platesc impozite nici cat un chioscar! /!!
Poate puteti vedea si asta, nu numai ,,pretul cartofului sau zarzavatuluii
plim baretul
07.02.2025 19:38
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
TURSIB