Tribuna
OMV şi România sau cum să ai tupeul să ceri prioritate la cumparat gazul tău
Dumitru CHISELIŢĂ
883 vizualizari

De când am citit comunicatul de la Guvern că o delegaţie OMV a venit "în vizită" la guvern, am bănuit că nu vorba de o întâlnire din aia de să fie bucuros şi oaspetele şi gazda ci mai degrabă o incursiune de tras de urechi şi băgat chestii. 
Se pare că aşa a şi fost. Citându-se "pe surse", pentru că nu are guvernul nostru "balls" să dea comunicat cu exact ce a fost şi ce s-a discutat, "vizita" celor de la OMV a avut un scop destul de clar: modificarea legii offshore în avantajul lor şi în dezavantajul României. Adică în legea aia se prevede ca gazele româneşti din Marea Neagră exploatate de OMV să fie vândute cu prioritate României iar OMV nu agrea aşa ceva.    

Aici deja mi s-a fracturat puţin logica bunului simţ. Adică ia stai. România a descoperit gaze multe şi bogate. Logic, sunt gazele ei de care ar trebui să se bucure exclusiv ea, România şi să le vândă ea, România. Dar NU. România, OK, are gaze. Dar care sunt exploatate de OMV Petrom, de la care le CUMPĂRĂM! Adică, pe româneşte, graţie jocurilor politico-economice, cumpărăm ce e al nostru. Şi culmea, cei care exploatează gazele DE LA NOI, vor să schimbăm legile NOASTRE pentru ca gazele noastre să nu fie vândute în special NOUĂ. 
OK, vorbim de fapt de blana gazului din pădure, că primele gaze naturale din "Neptun Deep" vor ieşi pe piaţă în minimum patru ani, dar orişicât, te apucă aşa un dor din ăla de "neamestec în treburile interne" din vremea de dinainte de fake-democraţie.

Deci, OMV ne cere să renunţăm la dreptul de a cumpăra atunci când va fi de cumpărat gazul NOSTRU, din Marea Neagră. Bine.
Răspunsul oficial este aşa de criptat diplomatic încât e dificil să vezi un "nu", deşi el există. Premierul Marcel Ciolacu a spus, cităm din comunicatul Guvernului pe care-l primim şi noi pe mail că nu e secret, că România va continua să sprijinie proiectul Neptun Deep "și să mergem înainte PE BAZA ACTUALEI FORME A LEGII OFFSHORE, (sl. ns). Tradus din guvernamentală în română, sună aşa: Ok, vă ajutom, batem palma dar legea rămâne aşa cum am stabilit. 
Ba mai mult, s-a făcut şi o aluzie la Austria, "prietena" noastră în materie de Schengen: "...
așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”. Deci întâlnirea nu s-a lăsat la final nici cu lacrimi, nici cu pupături şi fâlfâit de batiste pe peronul gării, nici cu "mai poftiţi pe la noi". Dreptul de preempţiune a rămas. Adică: austriecii dela OMV au voie sa vândă gaz la alţii doar din cantitatea ce a rămas DUPĂ ce România şi-a cumpărat cantitatea necesară de gaze.
Apropo, preţul cu care cumpărăm gazele NOASTRE estre stabilit ia ghici unde, la Bursa din... Viena în loc de cea din Bucureşti. Bingo. Asta graţie politicienilor noştri care au aranjat prin "Gas Release Program" ca preţul gazului nostru să fie stabilit la nivel de Austria. Ce avantaje va fi avut ex-ministrul Virgil Popescu, nu ştim. Dar se ştie că Popescu are acţiuni la OMV Petrom, că soţia lui e acţionar majoritar (unde el, ministrul are iar acţiuni) la trei benzinării prin Mehedinţi. Nu e foc fără fum.

Da, e amuzant să cumperi gazul tău de la alţii, la preţul stabilit de alţii, în altă parte. E o performanţă a regimurilor de la noi demnă de o carte a recordurilor jalnice. Mai amuzant e să avem tupeul ca pe lângă toate astea, să mai avem pretenţia să ne vândă în primul rând nouă? Bună era aia cu "neamestecul în treburile interne", putea rămâne şi după 1990, ca şi legea cu ilicitul. 






comentarii
11 comentarii

Problema este ca suntem condusi doar de slugoi. Niste politruci care ne-au vandut resursele si se fac ghiocel in fata oricarei solicitari straine.
Atata timp cat nu nationalizam resursele vandute fraudulos, nu rezolvam nimic. OMV-ul va continua cu ministri ei de buzunar sa fure cat mai mult, legal. Pentru ca da, slugoii care ne conduc de peste 30 de ani au legalizat furtul cu acte in regula.
Culmea este ca javrele astea ordinare inca mai vor sa vanda tot ce a mai ramas, de exemplu Hidroelectrica.
Ce avem nevoie este o dictatura militara, nationalista, care sa curete tara de slugoi si de tradatori. Resursele Romaniei sa fie in primul rand pentru romani. Din pacate insa, slugoii s-au infiltrat si in armata si nu mai este armata ce a fost.
In orice caz, daca din 2024 Romania nu va fi condusa de patrioti, vom disparea cu totul de pe scena politica a lumii si vom ajunge mai rau decat pe vremea comunismului.
Sibian
21.09.2023 07:28
t rebuie ca ai fost mare comunist si ai uitat ca pe timpul raposatului lumea murea de foame, tu nu, benzina la pompa nu era motorina la ferma nu gaseai, si acuma inpreuna cu chisalita faceti pe alti hoti pune mai bine mana pe sapa si lucreazati pamantul
bp
21.09.2023 10:05
stimate autor, va invartiti in jurul cozii si nu spuneti lucrurilor pe nume. Popescu a facut ce a vrut el la minister? Sau ce a facut ce a fost lasat sa faca ?? Cine l-a numit ministru ? Cine a numit prim-ministrii in ultimii multi ani ? Ale cui au fost guvernele ? Nu ale lui k.w. iohannis ? Nu Iohannis e seful diplomatiei, al afacerilor extene? Nu el tot zice sa nu ne certam cu Austria sa avem rabdare, sa acceptam ca suntem cetateni de mana a doua, pana la pastele cailor ?
La Cotroceni e vinovatul. Dar....puterea corupe.
Si cand ai puterea deplina de la cotroceni, guvern si majoritate parlamentara, poti sa faci ceva pe CONSTITUTIA Romaniei, care zice: la art. 136 asa:
"(3) Bogătiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietătii publice.
(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile."
Intre timp nu mai conteaza asa mult pretul de la bursa din viena. Odata cu razboiul au facut plafonarea pretului. Dar plafonul a fost stabilit la de 3X preul dinaintea razboiului ! Acum depozitele sunt la peste 90% pline, consumul e redus la minim, si noi nici macar nu stim ce, cat, unde si la ce pret exportam surplusul de gaz.
@Dumitru CHISELI??
21.09.2023 10:18
Bp vezi-ti de treaba,sunt sigura ca esti sub 40 de ani,habar nu ai cum era atunci ai auzit sloganuri si ke repeti ca un papagal.
Are dreptate sibianul ,felicitări.
Mira pionicemi
21.09.2023 10:22
Așa harababură financiar-fiscală nu s-a pomenit pe la noi nici măcar în perioada crizei
economice din 2008-2009. Ajuns cu sula în coaste din cauza imensului deficit bugetar,
alimentat de imobilism politic și ipocrizie electorală, guvernul trebuie să se facă luntre
și punte ca să acopere găurile care riscă să aducă România într-o fundătură macroeconomică.

În fine, luntre și punte nu se vor face autoritățile statului, cât simplul contribuabil. În ultimele
trei decenii, cam acesta a fost la noi "sportul național": dulăii din marea evaziune, din
întreprinderile de stat care înghit miliarde peste miliarde din bani publici, stau bine mersi în
coadă, deasupra ANAF-ului cu tot Ministerul de Finanțe în păr. La micul contribuabil, cotei
amărât, care are o prăvălie minusculă, să ferească Dumnezeu să întârzie cu dările la stat,
că imediat se trezește cu somații, poprire pe conturi și tot tacâmul!

Dincolo de toate, da, putem să admitem: România este în pragul unei crize bugetare care se
poate amplifica și mai mult dacă nu se iau măsuri, se pot pierde bani europeni, pot crește
dobânzile la împrumuturile externe etc. Însă după toate astea să vii cu un pachet financiar-fiscal
de "reforme" care pur și simplu jecmănește ce a mai rămas din mediul privat după ani de
pandemie, de creșteri de prețuri și crize de tot felul, este pur și simplu jaf la drumul mare!
Ovidiu
21.09.2023 11:05
Parca vorbesti direct de la televizor de la Digi, trambita progresista. Ce este ciudat este ca vorbesti de evaziune si nu mentionezi multinationalele ca sifoneaza veniturile si declara profit zero. In schim vorbesti de intreprinderile de stat. Care intreprinderi de stat ca nu mai prea sunt.
Ia explica putin care sunt "dulăii din marea evaziune, din întreprinderile de stat care înghit miliarde peste miliarde din bani publici" despre care vorbesti?
Hidroelectrica este cea mai profitabila companie romaneasca de stat. In 2021 a avut profit 3 MILIARDE iar in 2022 a avut 4 MILIARDE.
Cand au privatizat Petromul, care pe vremea respectiva era cea mai profitabila companie de stat, stii cat a pierdut statul Roman? Petrom avea doar active de cel putin 10 miliarde si a fost vandut cu doar 350 milioane.
Mafiotii statului esuat PSD-istii de la vremea aceea au dat tunuri uriase cu orice "privatizare au facut"
Cat de ticalosi sau de habarnisti sunteti sa vorbiti aiurea doar pentru agenda voastra politica?
@ Ovidiu
21.09.2023 11:43
Nu exista acel NOI care sa exploateze gazele, trebuie sa fie o companie sau alta. Mai departe, de acord ca ii putem noi impune chestii.
ike
21.09.2023 11:46
Acesta este planul Kalergi. Dupa ce au distrus Europa Occidentala cu invaziile de imigranti, urmeaza randul nostru. Saracirea si inlocuirea popu latiilor sunt pasi spre Noua Ordine Mondiala.

"După asiatici, o companie de recrutare din România vrea să aducă pe piața muncii 12.500 de angajați din AFRICA

O companie de recrutare românească vrea să aducă, anual, 12.500 de angajați din Tanzania pe piața muncii locală de unde reclamă o nevoie de angajați atât calificați, cât şi și necalificați

Compania Citadela SRBC Group își propune să aducă forță de muncă provenită din zona africană, mai exact din Tanzania. Compania de recrutare își propune să plaseze pe piața locală, anual, peste 12.500 de angajați străini.

„Alegerea Tanzaniei ca principală ţară de unde vom importa forţa de muncă are la bază mai multe aspecte importante. În primul rând discutăm de o piaţă unde masa de potenţiali angajaţi din care putem selecta este extrem de largă, ajungând la circa 40 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. În plus, tanzanienii au aceeaşi religie ca şi românii, aspect care va avea un impact major în adaptarea lor pe plan local. De asemenea, engleza este o limbă răspândită în Tanzania, aspect care contează în interacţiunea cu angajatorul român”, spune Tudor Nistor, managing partener al Citadela SRBC Group, pentru Ziarul Financiar.

Compania de recrutare își propune ca 30% dintre angajații aduși din Tanzania să fie plasați în companii de industrie ușoară (producători de mobiler, textile etc). Totodată, o altă pondere importantă este cea a lucrătorilor în construcții, de 20%, cât și cea a angajaților din HoReCa, de 20%. Restul de 30% vor fi plasați în special în industria agricolă sau cea de creștere a animalelor.

Muncitorii din Tanzania se vor alătura celorlalți străini aduși în România să muncească. Astfel, în România sunt deja, în funcție de sursă, peste 100.000 de muncitori din țări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal sau Bangladesh.

Recent, sociologul și profesorul universitar de la SNSPA, Bogdan Bucur, vorbea despre nevoia de o „popu lație de înlocuire”, a românilor plecați la muncă în străinătate.

Bucur menționa cifra de 500.000 de astfel de străini.

Ideile lui Bucur nu sunt singulare. Un gând asemănător a fost exprimat și de Teodor Baconschi, cunoscut apropiat al elitei politice care conduce România de peste două decenii.

Acesta vorbea despre venirea a „1 milion de asiatici” în România."

Detalii pe R3Media.ro
Alte stiri
21.09.2023 12:18
GuWernul ciumelor rosii si galbene asta face. Isi trimite dulaii de la ANAF pentru a distruge orice firma romaneasca, impune taxe peste taxe cetatenilor romani, descurajeaza angajarea romanilor fortandu-i sa plece in alte tari sa lucreze, in timp ce SUBVENTIONEAZA firmele care angajeaza lucratori straini.
Staul roman este pentru straini MUMA, iar pentru romani CIUMA.
eu
21.09.2023 14:37
Infiorator, cate cozi de topor avem in tara asta! Am mai spus-o: nici nu regret ca nu mai sunt tocmai tanar cand vad ce se intampla in lume si cand vad ce orbi sunt unii care nu vad realitatea. Ne indreptam spre dezastru. Comunistii au fost mici copii fata de astia...
21.09.2023 15:16
De scris e scris adanc, dar cititorilor cand mai raspunde? Ori are interdictie?!
21.09.2023 15:17
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA