Tribuna
De la câți morți în sus se iese în stradă?
Dragoş BAKO
1684 vizualizari

Doar câteva zvâcniri a reușit să declanșeze în jurnale știrea cu femeia din București ucisă de câinii comunitari, în timp ce alerga pe un teren din Sectorul 6. Nenorocirea e un episod bizar pentru o capitală europeană, dintr-o țară cu pretenții de stat civilizat. Ceea ce ne frapează este lejeritatea cu care atât autoritățile, cât și societatea civilă au trecut peste această dramă imediat după apariția ei în spațiul public. Ar fi forțat să comparăm această întâmplare cu tragedia de la Colectiv, unde au fost 64 de morți și mulți răniți, dar să nu uităm că orice viață e importantă. Dacă atunci am asistat la o reacție vehementă din partea societății civile, nemulțumiții nelimitându-se doar să protesteze virtual, de această dată vocea străzii pare să se fi pierdut, lovită de guturaiul nepăsării. Ne amintim cum manifestația de după Colectiv s-a transformat în scurt timp într-un protest cu accente politice, trecându-se de la solidaritate la cererea imperativă de a fi trași la răspundere cei vinovați. De această dată, chiar dacă există premisele legitime ale unor pretenții similare, doar câteva voci răzvrătite s-au făcut auzite pe rețelele de socializare. La Colectiv au murit zeci de oameni, pentru că au intrat într-o boacăză care funcționa, ca multe altele, fără respectarea unor reguli pentru a preveni dezastre precum cel ce a zguduit România. Tot cu complicitatea indirectă a unor slujbași ai statului s-a produs și nenorocirea din Sectorul 6, unde un om a murit, în chinuri cumplite, cum au pierit și tinerii de la Colectiv. Să adăugăm că miserupismul autorităților din Capitală s-a produs într-o formă continuată, pentru că acea femeie mai fusese atacată de câini, în urmă cu aproape un an. Ciudat, vocea străzii se face auzită și prinde puteri doar în anumite împrejurări, în altele, chiar dacă și ele sunt grave, fiind cuprinsă de muțenie. Reacția de după Colectiv a fost una sănătoasă (exceptând jocurile politice care s-au urcat, din mers, în trenul revoltei), iar lipsa luării unei atitudini după incidentul de la sfârșitul săptămânii arată cât de nesănătoasă e, de fapt, societatea civilă și cât de mult cântărește dubla măsură folosită de cei ce o animă. În afară de un ping-pong penibil în care unii au aruncat vina în ograda altora și de niște clișee cu păreri de rău exprimate public, nu am detectat nicio scânteie de mobilizare autentică. Oare câți oameni ar fi trebuit să piară pentru ca tinerii frumoși și liberi ai Bucureștiului să se fi adunat la protest, amendând delăsarea și incompetența autorităților? De fapt, dacă nu există niciun ordin pe unitate, de ce să te iei la trântă cu ticăloșiile statului?

comentarii
9 comentarii

bă bako, ieși bă tu în stradă. și fă-ți un selfdie pentru insta
Erlkoenig
23.01.2023 03:36
Domnule Bako ( iarāsi incep cu clisee....). Domnule, nu te mai exprima liber domnule, deranjeazā ! Nemaivorbind cā e periculos. Esti PSD-ist? USR-ist? UDMR-ist ? Cum iti permiti?
Ai o opinie? Aliniaz-o trendului domnule !
Dacā opinia dumitale este o invitatie la dialog , or sā iti dea " ceilalti" un feedback peste spinare de nu te vezi! Ce, ti s-a fācut de vizite la UPU a Spitalului Clinic Judetean? Sau vrei sā îi iei caimacu' la actorul āla de a jucat in " interviu pe scaunul electric" ?
Eu ti-am mai zis, fā -te domnule postac. Lasi pe altul sā scrie, apoi te nāpuatesti cu libertatea ta, mai egalā si mai lungā si mai groasā si mai îndrituitā asupra opiniei exprimate si sub un nickname conspirativ " Justitiarul Dreptātii Absolute" iti faci punctul de vedere auzit si rāspândit.....ce naiba, esti om cu carte, sā te invāt eu sā fii corect politic?
Gogu
23.01.2023 09:47
Tragedia de la Colectiv a fost aranjata ca la carte de aceleasi servicii si ambasade care au infiintat sute de ONG-uri de #rezist si care au recrutat 140.000 marxisti fanatizati pentru a forma USR-ul, partid literalmente marxist.

A fost evenimentul care a dus la prabusirea guvernului lui Ponta turcitul si aducerea homosexualului Ciolos pentru a avea Iohannis "guvernul meu".
Modul in care s-au musamalizat anchetele si responsabilii, modul in care mass-media a trecut sub tacere rezultatele si marturiile unor experti cu privire al ce s-a intamplat, sunt deja date din manualul de tactici de subversiune ale gruparilor marxiste, de stanga.

Iar razmeritele #rezist din 10 August, tot din banii lui Soros, exact cum s-a intamplat in America acum cativa ani cu gruparile Antifa si BLM, formate de Obama sa iasa in strada si sa dea jos guverne si presedinti.
Comunismul asa s-a intins mereu, prin revolutii ale fraierilor care nu stiau pe cine sprijina. De la Revolutia Franceza incoace, acelasi model de agitatori stangisti cauta sa distruga societatea si sa se cocoate ei la putere.
Sibian
23.01.2023 14:46
@Sibian
Adicā " business as usual ". Nimic nou sub soare.
Am râs amar, dar am râs , citind finalul apoteotic al argumentatiei dumneavoastrā, desigur extrem de bine sustinutā.
Finalul " ca sā se cocoate ei la putere" m-a fācut sā mā intreb ( retoric) desigur, dacā este, a fost sau va fi vreodatā vreo miscare, partid, grupare politicā care sā vizeze altceva decât PUTEREA !?
N-am auzit, n-am vāzut si n-am cunostintā de vreo entitate polititicā al cārei crez declarat sā fie " noi vrem sā fim in opozitie, mereu, vrem sā fim cei nevotati ! Asa sā ne ajute Dumnezeu!"
Gogu
23.01.2023 16:25
Folosesti cuvintul 'marxisti', ca mai toti, fara sa ai idee despre ce-a scris Marx.
@Sibian
23.01.2023 20:11
Domnule Bako, numarul nu conteaza, daca agitatia este destula, se va iesi pentru posibilitatea unor morti sau raniti.
Marius
23.01.2023 20:16
@ Gogu
Accentul era pus pe "sa distruga societatea". S-au mai cocotat si altii la putere fara a duce omenirea in prapastie.

Nu, nici o alta ideologie nu a distrus societatea si nu a ucis atata amar de oameni precum a facut-o comunismul. Multe sute de milioane de suflete le-au cazut victime. Nimic si absolut nimeni nici macar nu se apropie de cifrele holocaustului rosu.
Lupte pentru putere au mai fost, insa niciodata cu asemnea urmari. Urcarea la putere pe cadavre, iar apoi mentinere puterii tot pe cadavre si prin genocid, asta este reteta marxismului, a comunismului si a progresismului. Nu s-au rezumat doar la uciderea oamenilor. Au distrus tot. De la cultura si traditii, pana la credinta si libertati.
Iar acum se urmareste implementarea acestei ideologii criminale la nivel global. Amar sau nu, radeti cat mai puteti rade. Nu se stie daca peste ceva timp va mai avea cineva dreptul sa rada. Ar putea fi interzis prin lege. Nici misto nu vom mai avea voie sa facem de teama sa nu fim raportati la autoritati, ca pe vremuri.
Sibian
23.01.2023 23:15
@Sibian
Mi-e teamā cā ai dreptate. Sper sā nu mai apuc sā vād asemenea grozāvii.....
Oricum , ce trāim acuma bate lejer la c*r ce am trāit in comunism. In āla declarat, manifest.
Mi se pare cā asuprirea orânduirii e mult mai perfidā, mai energicā si mai eficientā acum sub aparenta libertātii.
Nasol. Nasol tare!
Gogu
24.01.2023 08:02
@sibian

Ti-ai luat medicamentele sau acum ti-ai dat drumul de pe str. Baltazar?
kokos
24.01.2023 15:12
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Tursib S.A

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Sibiu Blues Nights 1st Edition
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA