Tribuna
„De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?”
Dragoş BAKO
817 vizualizari

Pristandalele din televiziuni au jelit contabilicește, luni, plângându-se că președintele, premierul și mai mulți miniștri au lipsit de la ședința solemnă din Parlament, fiind plecați prin cele străinătățuri. Președintele e în Dubai, premierul în SUA, alți miniștri prin capitala UE, mă rog, fiecare pe unde a fost poftit. Din păcate, am constatat în ultimele trei decenii esența lemnoasă din discursurie oficialităților, rostite pe la adunările prilejuite de Ziua Națională. Se vorbește mereu despre nevoia de unitate, despre patriotism, adică exact despre ceea ce încalcă majoritatea politicienilor români. O sporovăială sterilă, de sus până jos, o prefăcătorie de pupitru, aplaudată teatral de participanții al căror gând e lipit de festinul de după ceremonii. Buun. În aceste condiții, de ce am fi deranjați că oficialitățile care ar fi grăit de complezență la o ședință teoretic solemnă, au luat drumul străinătății? Nu eram nici mai bogați, nici mai fericiți și sigur n-am fi dormit mai bine auzindu-le discursurile care sigur semănau cu cele din anii trecuți. Ar fi o ipocrizie din partea noastră să ne dorim să le sorbim vorbele de lemn oficialilor ce simt nevoia să fie văzuți la festivități și poate puțin pragmatism nu ne strică în acest context, pe care oricum, nu-l putem schimba. Nu avem de unde să știm dacă deplasările în străinătate ale demnitarilor români vor avea efecte concrete, dar e sigur că rămânerea lor acasă și participarea la ședința solemnă nu ar fi avut urmări asupra existenței noastre. Așadar, se cuvine să nu ne mai îngrozim, să nu ne mai văicărim de plecările lor, să privim situația cu detașare, cântărind-o corect. Sunt cumva politicienii din ultimii 30 de ani niște inși care cred cu adevărat în ideea de unitate? Nu. Atunci, de ce ne-am raporta le ei ca la niște prezențe indispensabile? Patriotismul e un sentiment pe care fiecare îl consumă așa cum simte: unii se aruncă în ospețe apocaliptice, unii cântă, alții joacă, unii se gândesc la istoria și destinul neamului lor, alții dorm. Nu cred că prezența sau absența unor politicieni de la o întâlnire protocolară poate afecta, într-un fel, trăirile omului de rând. Carevasăzică, zdroaba contabililor din televiziuni, care numără oficialitățile plecate, e mult zgomot pentru nimic, e o aflare în treabă. Are rost să fim scrupuloși în patria lipsei de scrupule? Nu ne-ar strica deloc să privim lucrurile fără lentilele ipocriziei și ale gesturilor protocolare, ci să le abordăm așa cum sunt, de multe ori deranjante.     


comentarii
6 comentarii

S-au inmultit posturile tv si numarul "latratorilor pa sticla". Ca sa manance si ei o paine trebuie sa apara cu ceva stiri sau comentarii: bune sau rele, inteligente sau tampite, adevarate sau mincinoase, nu are nici o importanta, timpul de emisie trebuie acoperit, atentia trebuie captata. Priviti burtierele de pe ecrane si asteptati pana vi se livreaza ... un rahat! Vreti sa va luminati? Intunecati ecranul cand apar "formatorii de opinie"!
Cititescu
05.12.2023 10:18
Un articol modest, chiar slab si aiurea!
Corny
05.12.2023 14:37
Realitatea si Romania TV sunt 2 posturi TV antiromanesti , pro ruse , si securiste.
Primul este falimentar cu mari datorii la stat si ar trebui sa i se suspende dreptul de emisie.
Romania TV este o televiziune creata si subventionata de fugarul securist Sebastian Ghita fost securist PSD -ist.
Romanii normali la cap ar trebui sa stearga sau sa blogheze din grila lor de programe asemenea statii TV nocive.
05.12.2023 16:20
Asa crezi tu? ca sunt televiziuni "bune" si "rele" unele pro-romanesti si alte anti?
Nu vezi ca toate sunt anti-romanesti? Ce, spurcatii de la Digi sunt buni? Sau ProTv-ul este ok? Antenele sunt si ele, goarnele sistemului mafiot.
Singura televiziune adevarata, NasulTV a fost inchisa de mafia politica. Restul sunt toate foarte nocive. Au luat bani de la statul esuat si au promovat vaccinele mortii. Arata-mi o televiziune care nu a fost goarna vaccinista...
Dante
05.12.2023 17:18
Bai Aligheri , cum de mai rezista creierul tau mic de furnica primitiva sa tot ruleze aceiasi placa expirata ?
05.12.2023 20:01
Bai 20:01, da tu esti dastept tare, mai, nu gluma. Cate doze de "sigur si eficient" ai la bord?
Dante
05.12.2023 23:04
Din aceeasi categorie
Q House

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA