Ca la UE: votul în unanimitate nu mai are sens, daca ai chef de dictatură

Sunt proaspăt marcat de super-discursurile de zilele Europei, Independenţei şi ale victoriei asuzpra fascismului. Efectiv nu aveai loc de respirat sau/şi de suflat nasul de atâta apologie a libertăţii, a traiului ce-l trăim, al independenţei în cadrul comunităţii, al valorilor (valoarea mea-valoarea mea) europene iar cui nu-i place libertatea noastră, să plece în Rusia. OK, trecem peste faptul că Orban al Ungariei a ales să decidă liber pentru ţara lui, dar a venit libertatea ailaltă, de la Bruxelles, şi l-a taxat că oricum avea o imagine naşpa tocmai de aia, că a lucrat societatea civilă politrucă şi brigăzile de progresişti la asta. Au trecut şi alegerile din Franţa, unde a ieşit exact cine trebuie, adică Macron de te miri în ultima vreme la ce mai apar contracandidaţi, poate doar aşa, ca să se mimeze că tu faci jocurile în politică. 
Ok, citesc însă că Ursula von der Leyen, preşedinte al Comisiei Europene, s-a cam săturat de procedurile democratice care, cât de cât, mai căutau să te convingă că deciziile se iau democratic şi cu drepturi egale de "da" sau de veto şi că o decizie care este pentru toţi, trebiue votată "pentru", fără "contra-abţineri-mulţumesc" în unanimitate. 
Deci doamna Ursula von der Leyen a spus că ea este de acord cu modificarea tratatelor UE pentru eliminarea votului în unanimitate în decizii-cheie. Ea a mai spus că votul în unanimitate "nu mai are sens”, că UE trebuie reformată şi că "Europa", adică UE, adică cine trebuie, ar trebui să joace un rol mai important în domeniul sănătăţii sau al apărării. Şi că trebuie ameliorată "funcţionarea democraţiei noastre”, adică a lor. 
De ce e rea necesitatea unanimităţii? Pentru că e "sursă frecventă de blocaje". Blocaje adică pe româneşte unele ţări au alt interes decât cel impus de alte ţări, pentru că ele ştiu mai bine cu ce se mănâncă ţara lor decât ştiu batalioanele de birocraţi de la Bruxelles. Deci ele pot spune "pas" la anumite decizii impuse de sus, daca aceasta le-ar afecta situaţia internă. Deci treaba rămâne ne-votată în mod democratic. Prin eliminarea unanimităţii, te trezeşti că alţii îţi bagă pe gât ceea ce nu doreşti, doar pentru că "minoritatea se supune majorităţii". Suspect este accentul pe sănătate şi apărare, pentru că să nu uităm odioasele certificate verzi, să nu uităm refuzul de a da date despre mesasjele dintre însăşi von der Leyen şi şeful de la Pfizer pe tema paralelor pentru vaccinuri. Adică "sănătate".  "Apărare, adică "arme pentru Ucraina" sau din seria hai să facem criză la noi ca să pedepsim Rusia. 
  
Înţeleg că democraţia e "sursă de blocaje", spe deosebire de dictaturi, unde blocajele dispar, ceea ce spune Marele Stăpân fiind literă de lege, toţi votează cu amândouă mâinile, lumea iese în stradă cu pancarte şi flori, strigă ura-ura şi gata, ne-am scos, nu mai sunt piedici care îngreuiază procesul decizional. Am spus, s-a executat întocmai şi la timp, nu întocmai şi când ai timp. 
Iar chestia asta e ideală pentru cei acuzaţi de conspiraţionisme, care, iată mai bifează încă ceva care trece de la teorie (a conspiraţie) la practică (tot a conspiraţiei). Bineînţeles pentru rumânul pentru care Europa însemnă să lucrezi "dincolo" pe euroi şi să faci apoi aroganţe la tine-n patrie, sau pentruc el care o arde în sejururi şi sitibrekuri la acelaşi dincolo de unde vine cu o colecţie consistentă de selfiuri şi un bagaj cultural uluitor depsre locurile unde găseşti cafea la automat, supă la plic sau magazine alimentare ieftine, detaliile astea sunt infime. Dar mai sunt unii care chiar sunt preucupaţi de prostia aia numită democraţie şi libertate, care se pare, că e tratată tot maoi duşmănos MAI ALES în ţările cu pretenţii de civilizaţie (că de la alţii nu avem pretenţii). Că votul în unanimitate e normal că nu mai are sens, daca ai chef de dictatură. Chiar europeană.   
Un lucru pozitiv este că unele ţări din Uniune s-au ridicat împotrivă. Paradoxal, printre ele şi România. Evident că cei mai supăraţi la noi cu privire la acest aspect au fost cei de la USR. Treaba lor, e doar un fapt divers. 
Apropo, ca să trecem la chestii mai comice, pe supersnaipărul român care a vrut să plece să întoarcă roata războiului la Ucraină, l-a chemat nevasta acasă. Slavă nevestei snaipărului!  

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
11 mai 2022 la 21:19
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 12 ore
Cine încălzește războiul rece dintre bugetari și mediul privat
De parcă ar purta pe umeri un blestem, românii se trezesc, ciclic, în mijlocul unor dihonii sociale. E...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Cine a luat în stăpânire străzile Sibiului
Până mai ieri credeam că doar pe rețelele de socializare s-au înfierbântat mințile, că prezidențialele prigoneau luciditatea acolo...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Benzinăriile și firmele de pompe funebre. Ești „tuns” și viu, și mort
Din ianuarie trăim cu sabia majorărilor de preț și dări deasupra capului. La început amenințările au fost timide,...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Angajați mulți, gazetari tot mai puțini
Pe nesimțite. Așa a trecut un an de când am vorbit pentru ultima oară cu bunul meu prieten...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Șampanie și ură
Nu am fost și nu voi fi niciodată un fan al lui Ion Iliescu, pentru că îl asociez...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Să ținem cultura vie, cu câte-o paranghelie!
Știm că lumea se trage tot mai mult la umbra celor facile, că preocupările sunt tot mai superficiale,...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Proști ca gardul, dar îți umflă cardul
Uneori, politicienii români seamănă leit cu niște maneliști care își cântă succesele financiare obținute prin virtuți denumite generic...
Editorialul zilei
3 min de citit
acum 1 săptămână
Marile schimbări: alte șosete, alți nădragi, alte țepe
Am constatat încă o dată că nu se face gaură în cer dacă te deconectezi pentru câteva zile...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Oroarea de a avea angajaţi de o anumită vârstă
Am înţeles, din investigaţiile mele şi din ascultatul poveştilor de/din viaţă ale altora din liga 40 +, că...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 săptămâni
Veşnicele generaţii de sacrificiu care strâng cureaua în vreme ce alţii prosperă
Aşa cum bogaţii sunt cei mai tari sfătuitori în materie de "vai ce bine e să fii sărac",...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 săptămâni
“Omagiu”, volumul doi, dar cu alt preşedinte
Citesc postarea unui membru al guvernului. Începe superb cu "În deplină consonanță cu poziția Președintelui Nicușor Dan...". Şi...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine „am câștigat”?
Boala băgatului capului în poză pare să se țină scai de noi. În contextul războiului din Ucraina, e...
Editorialul zilei
2 min de citit