Articol
Staţi liniştiţi, nu am trecut la secta haştagişti, nu mi-am lăsat bărbuţă şi nici nu mi-am tras troti', întrebarea din titlu nu e a mea. E a unor jurnalişti de mai mare clasă decât mine, de la altă presă decât cea cu care suntem obişnuiţi şi ne place. De fapt, titlul complet este "Poți fi profesor și să distribui conspirații? Trei exemple care ne sperie" iar articolul este scris de Bianca Iosef şi Răzvan Chiruț şi a apărut pe PressHUB, pe 17 septembrie anul curent.
Nu ştiu dacă ei sunt speriaţi de "conspiraţioniştii" care sunt cadre didactice sau au scris numai aşa, ca să fie titlu cu cârlig, dar eu m-am speriat când l-am citit. Nu de ce fapte odioase se dezvăluiau, ci de modul în care a fost scris. Adică, m-am teleportat instant în anul 1950, când dujmanii poporului, partidului şi clasei muncitoare erau înfieraţi cu mânie proletară la gazeta de perete sau la organul partidului şi apoi o puneau.
Adică: articolul luptă vehement împotriva liberei exprimări. Şi confirmă ceea ce nu mai e nevoie de confirmat, că dacă ai păreri contra celor impuse oficial sau supraoficial, eşti clasificat drept periculos. Exact ca în comunismul stalinist. Adică dacă nu aplauzi, nu dai slavă, nu te închini la ce şi cine trebuie, dacă spui că raţa nu împunge aşa cum zic informaţiile oficiale sau "specialiştii", dacă eşti "contra" în loc să fii "pentru ", fata, eşti conspiraţionist. Şi putinist, mai nou. Ţi se atârnă tinicheaua, nu eşti de-al nostru, de-al lumii noi plină de fericiţi. Adică, dacă eşti prof şi nu predai ce se ordonă, trebuie luate măsuri (tovarăşi), ca tu, profu, să zbori la mătură şi găleată, la roabă şi lopată, mama ta de conspiraţionist şoşocar haurist şi putinist! Nu e loc pentru ciocoi în Republică la noi!
Bun-bun, dar care e ideea cu profu şi conspiraţia? Care e conspiraţia aia periculoasă care suceşte minţile elevilor? Păi scrie tot la ziar, la PressHUB. De exemplu, să răspândeţti "teoriile conspiraţiei". Adică e periculos să spui public că Elvis trăieşte. Sau că dacii aveau metrou. Sau că sfârşitul lumii a fost în 2012. Sau că Kennedy a fost omorât de ai lui. A, nu sunt din astea. De fapt nici nu se spune clar care-s "conspiraţiile" alea ameninţare la adresa învăţământului. A, ba da. Se invocă nişte păreri de-ale lui Gheorghe Piperea vizavi de aşa zisa încălzire globală. Sau de conspiraţii "împotriva clasei politice din România". De parcă ar mai avea ea, clasa politică, nevoie ŞI de conspiraţii, că nu e ea praf destul. A, el mai "propagă și mesaje anti-europene". Aşa şi? Şi Europa propagă chestii tembele. Deci e 1-1.
O altă acuzaţie este că " știința este negată". Asta cu ştiinţa trebuie tradusă aşa: unii nu cred în vaccinuri experimentale. Acuza este caraghioasă până la centura de asteroizi şi înapoi, NIMENI nu neagă ştiinţa. Neagă porcăriile făcute prin folosirea "ştiinţei". Mai este invocată o anume Alis Popa, profesoară, care a comis "crimele" de a spune că medicina este, în cazul anumitor boli actuale, cauza nu tratamentul. De parcă nu am şti toţi că e aşa. Mai mult, Alis Popa este, lume vai, împotriva făinii de insecte. Şi eu sunt împotriva mâncării din goange şi cel mai mult îmi place vita, porcul şi orice nu agrează brava lume nouă a voastră. Mai nou sunt fan şi motoare pe cărbuni şi Diesel, tot de aia. Tot Alis Popa pare a nu se închina nici vaccinului, nici covidului. Dar cea mai comică turnătorie, demascare, pardon delaţiune, pardon descoperire din articolul este o profesoară universitară "care promovează idei rusești". Diana Scarlat a promovat "ideea rusesască" că Prigojin nu ar fi mort. Ideea e că ea NU a făcut asta şi le-a trimis un drept la replică ce a cam stricat zenul securistic al articolului. Dar chiar şi aşa, ce e ruseşte în a crede că Prigojin nu ar fi murit ci ar fi fost doar aşa, ascuns şi scos proaspăt ca altcineva, altudneva? Nu s-a mai întâmplat?
Dacă tot au întrebat, răspund eu: DA, poți fi profesor și să distribui "conspirații", atâta vreme cât ele au trecut de la teorie la punere în practică. Ajută la a nu fi spălat pe creier şi a nu rămâne prost dar fericit aşa cum se tot cere, impune, face reclamă, înseamnă în media progresistă. Dar de când ca jurnalişti, luptăm împotriva liberei exprimări?
Am zis că m-am speeiiat citind articolul Nu a fost chiar aşa. Am avut o senzaţie de cocoşare de râs combinată cu silă. Şi tristeţe la gândul că unii au murit în 1989 pentru LIBERTARTE, nu pentru ciocu mic, cenzură şi nou comunism mai colorat şi mai "verde".