OMV şi România sau cum să ai tupeul să ceri prioritate la cumparat gazul tău

Acasa >

Articol

De când am citit comunicatul de la Guvern că o delegaţie OMV a venit "în vizită" la guvern, am bănuit că nu vorba de o întâlnire din aia de să fie bucuros şi oaspetele şi gazda ci mai degrabă o incursiune de tras de urechi şi băgat chestii. 
Se pare că aşa a şi fost. Citându-se "pe surse", pentru că nu are guvernul nostru "balls" să dea comunicat cu exact ce a fost şi ce s-a discutat, "vizita" celor de la OMV a avut un scop destul de clar: modificarea legii offshore în avantajul lor şi în dezavantajul României. Adică în legea aia se prevede ca gazele româneşti din Marea Neagră exploatate de OMV să fie vândute cu prioritate României iar OMV nu agrea aşa ceva.    

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Aici deja mi s-a fracturat puţin logica bunului simţ. Adică ia stai. România a descoperit gaze multe şi bogate. Logic, sunt gazele ei de care ar trebui să se bucure exclusiv ea, România şi să le vândă ea, România. Dar NU. România, OK, are gaze. Dar care sunt exploatate de OMV Petrom, de la care le CUMPĂRĂM! Adică, pe româneşte, graţie jocurilor politico-economice, cumpărăm ce e al nostru. Şi culmea, cei care exploatează gazele DE LA NOI, vor să schimbăm legile NOASTRE pentru ca gazele noastre să nu fie vândute în special NOUĂ. 
OK, vorbim de fapt de blana gazului din pădure, că primele gaze naturale din "Neptun Deep" vor ieşi pe piaţă în minimum patru ani, dar orişicât, te apucă aşa un dor din ăla de "neamestec în treburile interne" din vremea de dinainte de fake-democraţie.

Deci, OMV ne cere să renunţăm la dreptul de a cumpăra atunci când va fi de cumpărat gazul NOSTRU, din Marea Neagră. Bine.
Răspunsul oficial este aşa de criptat diplomatic încât e dificil să vezi un "nu", deşi el există. Premierul Marcel Ciolacu a spus, cităm din comunicatul Guvernului pe care-l primim şi noi pe mail că nu e secret, că România va continua să sprijinie proiectul Neptun Deep "și să mergem înainte PE BAZA ACTUALEI FORME A LEGII OFFSHORE, (sl. ns). Tradus din guvernamentală în română, sună aşa: Ok, vă ajutom, batem palma dar legea rămâne aşa cum am stabilit. 
Ba mai mult, s-a făcut şi o aluzie la Austria, "prietena" noastră în materie de Schengen: "…
așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”. Deci întâlnirea nu s-a lăsat la final nici cu lacrimi, nici cu pupături şi fâlfâit de batiste pe peronul gării, nici cu "mai poftiţi pe la noi". Dreptul de preempţiune a rămas. Adică: austriecii dela OMV au voie sa vândă gaz la alţii doar din cantitatea ce a rămas DUPĂ ce România şi-a cumpărat cantitatea necesară de gaze.
Apropo, preţul cu care cumpărăm gazele NOASTRE estre stabilit ia ghici unde, la Bursa din… Viena în loc de cea din Bucureşti. Bingo. Asta graţie politicienilor noştri care au aranjat prin "Gas Release Program" ca preţul gazului nostru să fie stabilit la nivel de Austria. Ce avantaje va fi avut ex-ministrul Virgil Popescu, nu ştim. Dar se ştie că Popescu are acţiuni la OMV Petrom, că soţia lui e acţionar majoritar (unde el, ministrul are iar acţiuni) la trei benzinării prin Mehedinţi. Nu e foc fără fum.

Da, e amuzant să cumperi gazul tău de la alţii, la preţul stabilit de alţii, în altă parte. E o performanţă a regimurilor de la noi demnă de o carte a recordurilor jalnice. Mai amuzant e să avem tupeul ca pe lângă toate astea, să mai avem pretenţia să ne vândă în primul rând nouă? Bună era aia cu "neamestecul în treburile interne", putea rămâne şi după 1990, ca şi legea cu ilicitul. 

Autor
20 septembrie 2023 la 20:28

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit