Surprizele din blidul cu ciorbă

Vremea se anunță mărinimoasă în acest sfârșit de săptămână, e și 8 Martie, așa că poate vă hotărâți să ieșiți la restaurant. Restaurant am zis? Ei, a merge să mănânci în oraș, a socializa la masă e un obicei pe care tehnologia și tendințele dictate de acesta i-au cam dat la temelie. Auzeam ieri, la radio, vorbindu-se despre un studiu al cărui rezultat dă un verdict ce nu trebuie luat neapărat ca realitate incontestabilă. Concluzia era că oamenii merg tot mai puțin la restaurant, pentru că puzderia de influenceri ce jonglează cu rețete de tot felul în mediul virtual i-a încredințat pe mulți că pot fi bucătari de succes la ei acasă. Cu alte cuvinte, o rețetă pe care o credeai foarte complicată îți este dezvăluită într-un filmuleț postat pe un site, iar tu te apuci să o pui în practică, pas cu pas, sub îndrumarea „chef”- ului de ocazie. Și ca să nu elimini cu totul componenta de socializare, inviți și câțiva prieteni pe care încerci să-i convingi de nou descoperitele tale abilități de bucătarînnăscut. Nu e nimic rău în asta, observăm doar o mutație la nivel comportamental. Un alt motiv arătat de studiul despre care vorbeam, pentru care lumea e mai rezervată când vine vorba să meargă la restaurant, ar fi prețul mare plătit pentru un blid de mâncare. „Am fost recent la restaurant cu două prietene și am lăsat 300 de lei pentru nimic”, spunea o ascultătoare ce comenta pe pagina de socializare a postului de radio. Aici lucrurile au nevoie de oarece nuanțări pentru că replicile slobozite la mânie nu au, întotdeauna, și un conținut ridicat de adevăr. Firește, comparând prețul cu care ai putea mânca acasă același preparat cu cel pe care îl plătești la restaurant, te vei convinge că e mult mai avantajos să îngurgitezi în propria bucătărie. Doar că prețul pentru acel fel de mâncare la restaurant include o droaie de cheltuieli, pe lângă materia primă: chirie, utilități, salariile bucătarilor, ospătarilor, impozite. În plus, cel care are această afacere trebuie să obțină și un profit, pentru că restaurantul nu e cantină socială. Sunt calcule simple de care oricine ar trebui să țină cont când se avântă în comparații ce pun față în față mâncatul acasă cu cel la restaurant. Subiectul poate părea banal(e weekend, fraților, să mai lăsăm politica), dar el vorbește despre paradoxala reducere a puterii de înțelegere a oamenilor în contextul avalanșei de informații prăvălite peste ei și despre un soi de izolare alimentată de omniprezența tehnologiei. Iar de aici, de la blidul cu ciorbă, putem porni discuții despre alte și alte schimbări resimțite din plin în societate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
07 martie 2025 la 06:01
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Cum să nu îți placă saltelele cu ploșnițe și aleile cu dale lipsă?
Când te uiți la cozile de pe Podul Prieteniei, la coloanele de mașini ce pleacă din România spre...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Când e arșiță afară, nu te joci cu focul pe lângă baloții de paie
CCR pare să fi devenit instituția responsabilă cu uimitul românilor. După ce a dat o decizie prin care...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Oamenii fără de care viața noastră ar mirosi mai urât
Probabil că fiecare dintre noi a asistat la episoade în care cineva vorbea cu mult dispreț despre unele...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
De ce am plăti noi niște stricăciuni de pe Calea Dumbrăvii
Odată cu discuțiile despre tăierea unor sporuri aberante încasate de unii dintre bugetari au ieșit la iveală și...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Să nu-i uităm nici pe băieții din culise
Dacă tot s-a vorbit despre lecția primită de partidele tradiționale la ultimele alegeri și despre necesitatea unei reformări...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
De sub cupola de circ, sub cea de foc
Credeam că ne aflăm sub cupola unui circ dacă e să ne luăm după ciorovăielile politice din ultimul...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Pierdut funcție, recăpătat memorie
Politicienii capătă limbariță după ce sunt descălecați din funcțiile pentru care s-au făcut luntre și punte. Nu de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Vor fi vremuri grele, dar vom trăi prost
După „lupte seculare” care au durat o lună, iată-ne pricopsiți cu un Guvern. Unul în care găsim miniștri...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Nu e fală, poate boală. Că e artificială!
Plimbându-mă pe malul unui pârâu de munte, cu fundalul sonor asigurat de păsări și niște pale de vânt...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Oare cine ne dă nouă, lapte, brânză, unt și ouă?
Cum toate trec prin stomac, discuțiile despre ieftinirea alimentelor de bază au determinat multe ciuliri de urechi, făcând...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
20 de milioane de saci de box
Încetul cu încetul intrăm în logica puturoasă și clasică a politicii românești. Tărăgănări, încercări de impunere a unor...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Cine încălzește războiul rece dintre bugetari și mediul privat
De parcă ar purta pe umeri un blestem, românii se trezesc, ciclic, în mijlocul unor dihonii sociale. E...
Editorialul zilei
3 min de citit