Surprizele din blidul cu ciorbă

Vremea se anunță mărinimoasă în acest sfârșit de săptămână, e și 8 Martie, așa că poate vă hotărâți să ieșiți la restaurant. Restaurant am zis? Ei, a merge să mănânci în oraș, a socializa la masă e un obicei pe care tehnologia și tendințele dictate de acesta i-au cam dat la temelie. Auzeam ieri, la radio, vorbindu-se despre un studiu al cărui rezultat dă un verdict ce nu trebuie luat neapărat ca realitate incontestabilă. Concluzia era că oamenii merg tot mai puțin la restaurant, pentru că puzderia de influenceri ce jonglează cu rețete de tot felul în mediul virtual i-a încredințat pe mulți că pot fi bucătari de succes la ei acasă. Cu alte cuvinte, o rețetă pe care o credeai foarte complicată îți este dezvăluită într-un filmuleț postat pe un site, iar tu te apuci să o pui în practică, pas cu pas, sub îndrumarea „chef”- ului de ocazie. Și ca să nu elimini cu totul componenta de socializare, inviți și câțiva prieteni pe care încerci să-i convingi de nou descoperitele tale abilități de bucătarînnăscut. Nu e nimic rău în asta, observăm doar o mutație la nivel comportamental. Un alt motiv arătat de studiul despre care vorbeam, pentru care lumea e mai rezervată când vine vorba să meargă la restaurant, ar fi prețul mare plătit pentru un blid de mâncare. „Am fost recent la restaurant cu două prietene și am lăsat 300 de lei pentru nimic”, spunea o ascultătoare ce comenta pe pagina de socializare a postului de radio. Aici lucrurile au nevoie de oarece nuanțări pentru că replicile slobozite la mânie nu au, întotdeauna, și un conținut ridicat de adevăr. Firește, comparând prețul cu care ai putea mânca acasă același preparat cu cel pe care îl plătești la restaurant, te vei convinge că e mult mai avantajos să îngurgitezi în propria bucătărie. Doar că prețul pentru acel fel de mâncare la restaurant include o droaie de cheltuieli, pe lângă materia primă: chirie, utilități, salariile bucătarilor, ospătarilor, impozite. În plus, cel care are această afacere trebuie să obțină și un profit, pentru că restaurantul nu e cantină socială. Sunt calcule simple de care oricine ar trebui să țină cont când se avântă în comparații ce pun față în față mâncatul acasă cu cel la restaurant. Subiectul poate părea banal(e weekend, fraților, să mai lăsăm politica), dar el vorbește despre paradoxala reducere a puterii de înțelegere a oamenilor în contextul avalanșei de informații prăvălite peste ei și despre un soi de izolare alimentată de omniprezența tehnologiei. Iar de aici, de la blidul cu ciorbă, putem porni discuții despre alte și alte schimbări resimțite din plin în societate.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
07 martie 2025 la 06:01
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Angajați mulți, gazetari tot mai puțini
Pe nesimțite. Așa a trecut un an de când am vorbit pentru ultima oară cu bunul meu prieten...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Șampanie și ură
Nu am fost și nu voi fi niciodată un fan al lui Ion Iliescu, pentru că îl asociez...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Să ținem cultura vie, cu câte-o paranghelie!
Știm că lumea se trage tot mai mult la umbra celor facile, că preocupările sunt tot mai superficiale,...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Proști ca gardul, dar îți umflă cardul
Uneori, politicienii români seamănă leit cu niște maneliști care își cântă succesele financiare obținute prin virtuți denumite generic...
Editorialul zilei
3 min de citit
acum 1 săptămână
Marile schimbări: alte șosete, alți nădragi, alte țepe
Am constatat încă o dată că nu se face gaură în cer dacă te deconectezi pentru câteva zile...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Oroarea de a avea angajaţi de o anumită vârstă
Am înţeles, din investigaţiile mele şi din ascultatul poveştilor de/din viaţă ale altora din liga 40 +, că...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Veşnicele generaţii de sacrificiu care strâng cureaua în vreme ce alţii prosperă
Aşa cum bogaţii sunt cei mai tari sfătuitori în materie de "vai ce bine e să fii sărac",...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
“Omagiu”, volumul doi, dar cu alt preşedinte
Citesc postarea unui membru al guvernului. Începe superb cu "În deplină consonanță cu poziția Președintelui Nicușor Dan...". Şi...
Editorialul zilei
4 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Cine „am câștigat”?
Boala băgatului capului în poză pare să se țină scai de noi. În contextul războiului din Ucraina, e...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Niște băieți pacifiști: n-ar da în corupție, nici măcar cu o floare
Marea luptă împotriva corupției a început bine: CCR a declarat neconstituțională obligativitatea publicării declarațiilor de avere pentru soți,...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
Când o iei în freză, schimbi coafura și ești ca nou
Avem o veste proastă pentru cei ce au mestecat iluzia unui alt mod de a se face politică...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 săptămâni
O încălzire globală, pusă la rece
Sunt momente în care regret că m-am grăbit cu schimbul de haine groase și mi-am băgat ghetele la...
Editorialul zilei
3 min de citit