Ei sunt cei mai rapizi poștași din județul Sibiu: Adriana și Tiberiu au obținut rezultate inedite la Marșul Factorilor Poștali

Meseria de poștaș este una dintre cele mai vechi și importante, menținând de-a lungul timpului legătura dintre oameni. Fie că e soare, ploaie sau ninsoare, poștașii parcurg zilnic kilometri întregi pentru a livra atât vești bune, cât și mai puțin plăcute.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pentru mulți vârstnici din zonele izolate, poștașul nu este doar cel care aduce pensia, ci și singura prezență umană cu care mai pot schimba o vorbă.

Compania Națională „Poșta Română” a organizat, în perioada 9-11 mai, la Venus, ediția a 45-a a Marșului Factorilor Poștali, competiție profesional-sportivă dedicată exclusiv angajaților Poștei Române. 84 de poștași sportivi din toate colțurile țării au luat startul în competiție: 42 de femei și 42 de bărbați, câștigători ai etapelor județene ale Marșului din cele 41 de județe și din București.

Maria Adriana Banea și Tiberiu Crăciun sunt cei mai rapizi poștași din județul Sibiu și recent au obținut locul 3 la cea de-a 45-a ediție a Marșului Factorilor Poștali. Pentru a afla mai multe despre cum s-au simțit la eveniment, am stat de vorbă cu ei.

Adriana, care lucrează la Poșta Sibiu din 2008, a început să participe la acest concurs din 2015 și este mai activă ca niciodată. Anul 2024 a fost unul plin de împliniri pe plan sportiv pentru ea: două titluri de campioană națională, primul titlu de campioană balcanică la marș și titlul de campioană județeană la Marșul Factorilor.

Emoție și suflet pentru fiecare cursă

„La sfârșit lui septembrie 2024 am luat aurul la Balcaniada Masters Campionatele Balcanice la Bar (Muntenegru). Au fost emoții mari. Chiar dacă era cald afară, aveam mâinile înghețate. Și la Marșul Factorilor Poștali, ce s-a desfășurat recent, am avut emoții. E un sentiment aparte când ajungi pe podium. Deși am trecut printr-o problemă de sănătate la sfârșitul anului, m-am antrenat intens pentru a fi pe podium, iar acest lucru a dat roade. A fost prima data când am plâns la vreo premieră. Am fost și cu băiatul meu cel mic care m-a încurajat de pe margine și asta mi-a dat multă energie.

Și Tiberiu ne mărturisește că astfel de concursuri îți stârnesc sentimente aparte: „La fiecare concurs există emoție. Din 2011 fac parte din Lotul Național al Poștei și de-a lungul timpului am participat la numeroase competiții de la care am venit cu premii importante. Eu lucrez la Poșta Sibiu din 2004. Concursul de la Venus a fost un concurs strâns, cu multă presiune pentru că știi că trebuie să dai totul pentru județul tău. 

Cursa nu a fost una ușoară, cel mai solicitant a fost vântul combinat cu ploaia, care bătea din față.

„În timpul iernii mă antrenez pe bandă. Când e frumos afară, fac în jur de 8 km pe zi și cel mai des fac traseul Cisnădie-Cisnădioara. Eu de la 7 și până seara la 11 nu am pauză, când vin acasă mă așteaptă trei copii și un soț, deci trebuie să îmi fac timp să stau și cu ei. L-am introdus și pe cel mic din familie în lumea sportului și îi place foarte mult”, spune Adriana.

Cei doi fac cel puțin 20.000 de pași zilnic

Pentru Tiberiu și Adriana, sportul face parte din viața de zi cu zi. Tiberiu acoperă zona Terezian, iar Adriana – cartierul Lazaret. Încă de la vârsta de 4 ani, Tiberiu a practicat sport de performanță: a făcut gimnastică timp de șapte ani, apoi s-a orientat spre fotbal, evoluând în ligile județene. Ulterior, a început să lucreze în cadrul Poștei din Sibiu.

„Sportul face parte din mine. Practic mișcare de când mă știu și nu aș putea renunța niciodată. Lucrez la Poștă de la 18 ani și mereu mi-a plăcut efortul fizic. La concursuri, cei mai dificili sunt primii 2-3 kilometri. După ce trec de această parte a traseului, mă simt mai puternic și mai motivat. Am obținut rezultate foarte bune și la Maratonul Internațional Sibiu”, povestește Tiberiu.

Cei doi sibieni spun că nu ar renunța niciodată la meseria de poștaș, iar interacțiunea constantă cu oamenii le oferă energie.

„Parcă fac parte din familia noastră. Dacă lipsesc o zi de la muncă, primesc cel puțin trei telefoane. Mă sună oamenii să vadă dacă sunt bine. S-a creat o relație foarte strânsă”, adaugă el.

„E foarte frumos când le spun oamenilor că urmează să particip la o competiție. Toți îmi urează succes. Este un sentiment aparte și ne dă multă putere. Mereu ne-au înțeles când nu am putut trece pe la ei”, completează Adriana.

Marșul Factorilor Poștali este cea mai longevivă competiție profesional-sportivă din România, desfășurându-se aproape neîntrerupt din 1977. Pauzele rare au avut cauze obiective, cum a fost, de exemplu, pandemia de coronavirus din 2020.

La finalul competiției clasamentul a arătat astfel:

𝐂𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐀𝐒𝐂𝐔𝐋𝐈𝐍:

Locul 1. COSTESCU Vasile Claudiu-OJPC Vâlcea

Locul 2. ROMAȘCAN Victor – OJPC Suceava

Locul 3. CRĂCIUN Tiberiu- OJPC Sibiu

Premii speciale:

Cel mai vârstnic concurent: Minus Denes-OJPC Harghita

Cel mai tehnic concurent: MATEI Doru Dumitru-OJPC Teleorman

Cel mai tânăr: Brici Vlad- OJPC Bistrița Năsăud 

𝐂𝐚𝐭𝐞𝐠𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐅𝐄𝐌𝐈𝐍𝐈𝐍:

Locul 1. SZEKELY Marinela – OJPC Hunedoara

Locul 2. FĂCĂOARU Mioara – OJPC Harghita

Locul 3. BANEA Maria Adriana- OJPC Sibiu

Premii speciale:

Cea mai vârstnică concurentă: SUFLET Cristina – OJPC Vaslui 

Cea mai tehnică concurentă: PORUMBOIU Petruța-OJPC Vrancea

Cea mai tânără: TEBEAȘĂ Ana Silvia- OJPC Olt

Autor
14 mai 2025 la 08:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 2 zile
Prin boscheți sau pe asfalt? Cum ajungem din cartierul Magnolia în centrul orașului
Calea Șurii Mici este deja recunoscută drept viitorul pol de dezvoltare al Sibiului. Da, va dura câțiva ani...
Reportaje
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
1 Mai în Dumbrava: probabil cel mai liniştit loc din Sibiu (şi împrejurimi)
Până nu demult, Dumbrava era locul obligatoriu şi tradiţional pentru toate distracţiile "câmpeneşti" ale sibienilor. Am scris de...
Actualitate
9 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 săptămâni
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit