Comisia Europeană inițiază proceduri oficiale împotriva TikTok pentru posibila nerespectare a legislației europene privind serviciile digitale

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cursul zilei de miercuri, 17 decembrie, Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva platformei TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua, în mod corespunzător, riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie.

Conform unui comunicat remis presei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere.”

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Verificările ce urmează a fi efectuate se vor concentra pe modalitățile de gestionare a riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii: sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului, precum și politicile și regulile platformei privind reclamele politice și conținutul politic plătit.

„În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.

În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.

Această decizie de deschidere a unei investigații ia în considerare informațiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații de către autoritățile române, precum și rapoartele terților. Investigația urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok”, se menționează în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

După inițierea oficială a procedurilor, Comisia Europeană va continua să colecteze probe (prin solicitarea de informații și clarificări suplimentare, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi). Astfel de solicitări de informații pot impune TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze pe baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie.

„Inițierea procedurilor oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Actul legislativ privind serviciile digitale nu stabilește niciun termen legal pentru încetarea procedurilor oficiale. Durata unei investigații aprofundate depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societatea în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea dreptului la apărare.

În plus, inițierea unei proceduri oficiale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia Europeană ar putea decide să o inițieze în temeiul altor dispoziții ale Actului legislativ privind serviciile digitale”, menționează responsabilii Comisiei Europene.

Platforma TikTok este anchetată pentru a treia oară de Comisia Europeană, prima măsură de acest fel, încă în curs de desfășurare, fiind luată în 19 februarie, iar cea de-a doua, încheiată cu anumite angajamente, datând din luna august 2024.

D.F.

18 decembrie 2024 la 08:30
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Din Sibiu, cu mașina, la mare. La noi, în Bulgaria, Grecia, Croația sau Italia? Care e cea mai convenabilă destinație
E vară, iar pentru cine nu și-a programat concediul, alegerea destinației reprezintă o dilemă. Cei ce preferă să...
Eveniment
4 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 5 zile
Mai multe cazuri de violență domestică în Sibiu. Cum ieșim dintr-o relație abuzivă
Multe femei aleg să tacă tocmai atunci când vocea lor ar trebui să se facă auzită cel mai...
Actualitate
8 min de citit
acum 1 săptămână
Cel mai îndrăzneț proiect imobiliar din Sibiu, The Lake Home, atractiv pentru un mare investitor de pe piață. Hubix intră în parteneriat
The Lake Home, un proiect imobiliar cu o valoare totală de 100 milioane de euro, constând în realizarea...
Actualitate
2 min de citit
acum 2 săptămâni
Comuna sibiană în care poți alerga cu preotul și primarul în aplauzele tuturor. În plus, poți câștiga o bucată de brânză
Dacă e miercuri, e despre oameni sau locuri de poveste. De această dată, le avem pe amândouă, într-o...
Eveniment
5 min de citit
acum 2 săptămâni
Bat clopotele…de nuntă
Cei trecuți de vârsta tinereții știu de ce bat clopotele în turlele bisericii. Unii nu suntem familiarizați cu...
Special
3 min de citit
acum 2 săptămâni
Acum 20 de ani pe vremea asta, în iunie 2005 (I)
Acum 20 de ani pe vremea asta era destul de cald, dar nu chiar ca acum, pentru că...
Actualitate
6 min de citit
acum 2 săptămâni
FOTO: Satul gemenilor din secolul trecut. A fost făcută și o „Espoziție de copii”
În anul 1912, rășinărenii se mândreau cu faptul că în numeroasele familii existau gemeni. S-a ajuns până acolo...
Special
2 min de citit
acum 3 săptămâni
Drumeție cu stejari, ulii și bunătăți de cherhana!
Duminică, 15 iunie, iubitorii naturii și mâncării bune pot opta pentru o ieșire aparte: drumeție în familie, până...
Cultură
2 min de citit
acum 3 săptămâni
A dat lumea bună din Teheran ca să fie educatoare pentru copiii sibienilor. Are și obiceiul de a dansa pe potecile din munții noștri
Dacă e miercuri, avem o poveste specială. Azi vorbim despre un om special, un adevărat personaj de roman,...
Special
5 min de citit
acum 3 săptămâni
„Valea plângerii” și ale sale 5 întrebări pentru Primăria Sibiu
Un mesaj care aduce mai degrabă a scrisoare deschisă adresată municipalității sibiene, ne-a fost transmisă redacției de Ioan...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 săptămâni
Am fost să vedem cum ocoleşte autobuzul din cauza lucrărilor din Zona Vest. Ocoleşte bine, dar fără mari întârzieri
Citesc - chiar la noi în ziar - că mai multe autobuze, majoritatea de pe traseele profesionale pentru...
Actualitate
7 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 săptămâni
Câteva case ruinate – dar monument istoric – din centru. Reabilitarea lor – mai mult la nivel de intenţie decât în realitate
Sibiul are reputaţia, turistic vorbind, ca fiind unul dintre locurile de top în materie de atracţie urbană, categoria...
Actualitate
8 min de citit