Comisia Europeană inițiază proceduri oficiale împotriva TikTok pentru posibila nerespectare a legislației europene privind serviciile digitale

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În cursul zilei de miercuri, 17 decembrie, Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale împotriva platformei TikTok pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua, în mod corespunzător, riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie.

Conform unui comunicat remis presei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere.”

Verificările ce urmează a fi efectuate se vor concentra pe modalitățile de gestionare a riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii: sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului, precum și politicile și regulile platformei privind reclamele politice și conținutul politic plătit.

„În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.

În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.

Această decizie de deschidere a unei investigații ia în considerare informațiile primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații de către autoritățile române, precum și rapoartele terților. Investigația urmează, de asemenea, analiza rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok”, se menționează în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

După inițierea oficială a procedurilor, Comisia Europeană va continua să colecteze probe (prin solicitarea de informații și clarificări suplimentare, prin desfășurarea de acțiuni de monitorizare, interviuri, inspecții și prin solicitarea accesului la algoritmi). Astfel de solicitări de informații pot impune TikTok să furnizeze date și documente pe care a fost obligată să le păstreze pe baza ordinului de păstrare impus de Comisie la 5 decembrie.

„Inițierea procedurilor oficiale împuternicește Comisia să ia măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației, cum ar fi măsuri provizorii și decizii de neconformitate. De asemenea, Comisia este împuternicită să accepte orice angajament asumat de TikTok de a remedia aspectele care fac obiectul procedurii.

Actul legislativ privind serviciile digitale nu stabilește niciun termen legal pentru încetarea procedurilor oficiale. Durata unei investigații aprofundate depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, de măsura în care societatea în cauză cooperează cu Comisia și de exercitarea dreptului la apărare.

În plus, inițierea unei proceduri oficiale nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia Europeană ar putea decide să o inițieze în temeiul altor dispoziții ale Actului legislativ privind serviciile digitale”, menționează responsabilii Comisiei Europene.

Platforma TikTok este anchetată pentru a treia oară de Comisia Europeană, prima măsură de acest fel, încă în curs de desfășurare, fiind luată în 19 februarie, iar cea de-a doua, încheiată cu anumite angajamente, datând din luna august 2024.

D.F.

18 decembrie 2024 la 08:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Mihai POP
acum 1 oră
„Mărită-mă mamă” – pericolul din Munții Făgăraș
Chiar dacă are un nume atractiv, specialiștii o descriu ca fiind una dintre speciile de flori invazive întâlnite...
Special
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 zile
Ultimul 1 Mai cu Ceauşescu: nouă tone de carne de mici şi sute de mii de sticle cu băutură pentru sibienii care petreceau în Dumbrava
Comunismul, chiar dacă făcea urât când era vorba de credinţă şi religie, era totuşi o religie şi, ca...
Actualitate
15 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 săptămână
70 de elevi se întrec la Sibiu, la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară
Sibiul găzduiește în perioada 23-27 aprilie 2025, Olimpiada Națională de Industrie Alimentară, pentru clasele XI-XII, o competiție a...
Educație
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 săptămână
„Pumele” urcă pe podiumul Campionatului European de Taekwon-do ITF de la Sarajevo
Competiția europeană se află în plină desfășurare în capitala Bosniei-Herțegovina, iar ziua de 24 aprilie ac, a adus...
Actualitate
1 min de citit