Tribuna
Cum ne-am petrecut, de la Florii la Înviere: săptămâna primelor Paşti 100% libere... (I)
Dumitru CHISELIŢĂ
1557 vizualizari
Cum ne-am petrecut, de la Florii la Înviere: săptămâna primelor Paşti 100% libere... (I)

 

"...Dar voi ce aţi făcut de Sărbători?" O întrebare la care ori răspunzi deranjat că "bine" şi că "aşa ca de obicei", ori spui exact, ca la un raport de activitate, ce ai făcut, cu cine şi cum. Chiar aşa, ce am făcut în săptămâna de la Florii la Paşti? Păi uite ce: am lucrat, profesional sau casnic, am cumpărat, profesional sau aşa, doar amator, am umblat profesional sau casnic, am mâncat progfesional sau casnic, am băut cu bule sau fără, m-am uimit de tâmpeniile de pe net, de la ştiri, de pe reţele, mi-am re-re-reconfirmat că mi s-a luat de războiul ăstora, m-am mirat că altora nu li s-a luat şi că şi-au găsit sensul vieţii în el, ne-am amintit cum era în lockdown, şi mai ales am aşteptat Paştile, ca orice creştin ortodox. Altceva? Altceva vedeţi în cele ce urmează. Important e că acestea au fost primele Paşti 100% libere, după doi ani. Aţi uitat asta, nu?

 

 

Duminică, 17 aprilie, Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim

 

Nu urezi ÎNAINTE de sărbătoarea Paştilor, indiferent dacă sunt ortodoxe sau catolico-protestante, "Hristos A Înviat!". E o chestie de cultură generală religioasă. Nu trebuie să fii teologul lumii ca să înţelegi că Momentul Învierii lui Hristos, este ACEL Moment, iar doar DUPĂ se anunţă că "Hristoa A Înviat". Nu urezi ÎNAINTE aşa ceva. OK, nu e mai odioasă decât porcăria aceea de "Paşte fericit!", deşi încerc să înţeleg de peste un deceniu tot dispreţul din această urare, care-i de fapt un îndemn. Sună imbecil spre idiot, asta o spun eu, o spunem noi, o spun şi alţii, dar se pare că degeaba. "Paşte fericit?" Răspunsul ar fi "Şi tu/voi la fel". În aceeaşi notă.

Dar să vedem şi de noi românii ortodocşi aşa de drept-credincioşi suntem încât numim sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim cu un nume păgânesc: "Floriile". Nume care vine de la sărbătoarea romană (că suntem un popor latin, de la daci, nu?) numită "Floralia", închinată zeiţei florilor şi a vegetaţiei (şi a fertilităţii şi a prostituatelor) numită, evident, Flora.

De Florii, credincioşii vin de la biserici cu multe spre foarte multe ramuri de salcie. De ce vin cu ramuri de salcie? Întrebaţi-i. "Că aşa se face", şi te privesc cam în felul în care ţăranii necolectivizaţi se uitau la activistul de partid care le spunea la conferinţa de la căminul cultural că să nu mai dea slavă lui Dumnezeu, ci tovarăşului Stalin. Bine, aşa se face ce? De ce "aşa se face"? A, că la Ierusalim "Şi cei mai mulţi din mulţime îşi aşterneau hainele în cale, iar alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe cale" (sl. ns.), deci e o reamintire a bucuriei oamenilor la vederea Mântiutorului. Vă asigur, puţini vor spune aceasta. La noi ar putea fi combinată şi cu reminiscenţa de la aceeaşi Floralia, unde romanii îşi împodobeau casele cu crengi şi flori. Pentru că nu-i aşa că puneţi "salcă" peste tot în casă? Ba da. Ei urmează să vă decideţi de unde aveţi "aşa trăbă" ăla. De la creştini sau de la romani?

 

Pe când lumea era normală, vremea era la fel. Ţin minte Florii cu vreme excelentă de primăvară, nu ca acum, cu vreme excelentă pentru un final de noiembrie sau început de decembrie. Paradoxal (sau nu), vremea funcţionează de o vreme aşa: primăvară până sîmbăta spre seară, când brusc şi de nicăieri apar nişte nori reci, urâţi, cu o ploaie rece şi urâtă şi un vânt ca un curent de aer venit din frigider, cu toate calităţile unui vânt venit din frigider. Rece şi urât la rândul lui. Duminica e mai frig cu minimum 10 grade faţă de ziua precedentă, apoi, luni-marţi-miercuri se chinuie să vină primăvara, treptat. Imteresantă vreme, te face să devii tot mai conspiraţionist, că alte explicaţii credibile nu mai sunt. Sau nu le mai crezi.

Apropo de Florii, avem aici o mostră despre ce înseamnă să te prostească Sistemul. Iisus cel întâmpinat cu bucurie de oamenii simpli la intrarea în Ierusalim, a ajuns Iisus cel urât de (aproximativ) aceiaşi, cu puţină "grijă" din partea elitei fariseilor care a ştiut ce şi cum să răspândească şi să le bage în cap. Dar, ca întotdeauna, o manipulare nu este niciodată perfectă şi se poate întoarce împotriva manipulatorilor.

Apropo de manipulare, ia să vedem ce titluri am avut în zi de sărbătoare, când, teoretic, lumea trebuia să fie bucuroasă şi atât. Evident că războiul ucraino-rus sau invers ne este băgat cu linguroiul ăla mare, asta ca să nu fim atenţi, de exemplu, că se scumpesc toate încontinuu şi că cine ştie ce ni se mai coace la umbra foarte avantajosului (pentru unii) conflict cu morţi, distrugeri, refugiaţi... Afli că Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea Mariupolului. Că ruşii au dat cu rachete în Kiev şi au bombardat Harkovul. Uite un lucru bun. Nu nu bombardamentele, ci faptul că ai noştri au renunţat la denumrile originale ucrainene de dragul de a se da culţi internaţional în gură şi tastatură. Kyiv, Harkyv, Mikolayiv, scuze e ca şi când ai spune Sâghii sau Cimişoara, sau London sau chiar Maskva, doar de dragul originalităţii.

În paralel, Papa, de Paştile catolice, îndeamnă la pace, parcă "espré" ca să facă spume super-războinicii noştri de fotoliu, pentru care orice îndemn la pace înseamnă, în capul ăla al lor sovietic, o dovadă de putinism. "Să fie o decizie pentru pace. Să fie un sfârşit al încordării muşchilor în timp ce oamenii suferă", a spus el, Papa. Noa, bociotaţi-l pe Papă, sau să băgăm nişte editoriale din acelea mânioase despre cum suveranul pontif face jocul putiniştilor lui Putin îndemnând la "Ruskii mir".

Afli şi chestii amuzante intern, cum o primărie USR a contractat servicii de consultanță de la o firmă tot de USR, fiind vorba de bani din PNRR. Şi da, e vorba de Bucureşti, Sectorul 2. Trecem peste jalea faptului că Jador manelistul nu a putut cânta pe scena Operei din Timişoara dar că opera din Timişoara a găzduit un spectacol de "bănăţăne" care, credeţi ori nu oricât şi-ar da silinţa, nu mai e de originalitatea perioadei de aur a lui Luca Novac, Dumitru Constantin, Ana Pacatiuş sau Achim Nica. Asta ca să nu zic că s-au manelizat.

"...Iar multimile care mergeau inainte-I si cele ce veneau dupa El strigau, zicând: "Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine intru numele Domnului!". După câteva zile strigau "Răstigneşte-l!"

 

  

Săptămâna mare (luni- miercuri)

 

Fac şi eu, ca tot omul curios, o vizită în Târgul de Paşti din Piaţa Mare. Nu că aş fi un fan sălbatic al acestor manifestări comerciale, ci doar aşa, în compensaţie pentru gardurile care astă iarnă inu te lăsau, scanatorii aceia de "ausweis" de la intrare de ziceai că-s rupţi dintr-un film SF post-apocaliptic, cozile acelea la arătat cerificatul verde coborâte parcă dintr-o caricatură "conspiraţionistă" şi alte falii ale normalităţii. Unii s-au plâns că e "sărăcuţ" anul acesta în Piaţa Mare. Eu zic că e mai respirabil, că nu e obligatoriu să ai căsuţele-chioşcuri una într-alta, ca blocurile de vizavi de Shopping City sau ca pensionarii în autobuz, la oră de vârf. Plus că, ori mi s-a părut, ori aşa e, nu mai faci faţa AIA când te uiţi la preţurile afişate în zona "de beut şi de mâncare". Adică te costă ceva mai omeneşte, chiar dacă ele sunt, na, normale pentru centrul oraşului. Înghesuială nu era că am fost pe ziuă. Seara am dat o geană pe webcamuri şi era cam la tot fel. Poate de Paşti va fi ceva mai mult popor. Poate ajung. Poate nu.

 

Chiar dacă e vorba de necazul omului, nu mă pot abţine să nu mă amuz: Raed Arafat are Covid. OK, nu a făcut ca mai toată lumea, atunci când era cazul şi ati fi fost impactul publicitar mai mare, ci acum, când reacţia generală la "a făcut covid" e similară cu aceea la "a sughiţat după ce a băut bere rece", prin zona lui "aşa, şi?". Numai că faza şoşocară şi daco-liberă e că Arafat nu a fost genul de om care să fie clasificat ca nesupus al pandemiei, ci dimpotrivă. S-a supervaccinat. A purtat super-măşti (vezi colecţia de poze mai vechi de pe pagina Guvernului). Deci, conform teoriilor promovate chiar de el şi cei din sistemul său, ar fi trebuit să NU. Dar asta este. O fi fost vreun covid mai prostalău, care nu a cunoscut cine ce e şi la cine se dă. Şi nu a ştiut că nu e voie să te dai la vaccinaţi şi verde-certificaţi.

Apropo de zona medicală, îl mai ştiţi pe doctorul Ciomu? Ştiţi, cel care a făcut, cum să zic, "tzak" şi a amputat un anume organ neamputabil? Ei bine, a murit. Dumnezeu să-l odihnească.

A murit şi imaginea României la un târg de turism de pe la New York. Ce am oferit noi celor interesaţi să facă trevăl in Rumeiniă? O cortină cu nişte poze listate pe coli A4 şi o masă cu o faţă de masă pe care erau alte poze listate pe coli A4. Artizanii genialului ansamblu de prezentare au fost Biroul de Promovare Comercială și Economică (a României, da) de la New York și evident Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

 

Ministerul caută să se scoată, pardon, să explice de ce a ieşit prost treaba, dând vina pe organizator, "Travel and Adventure Show" care a oferit spaţiul standard la un preţ superb: 7.990 dolari. Şi tot ministerul dă vina pe expozanţi, că ei cică-s de vină. Eu zic că de vină sunt astrele. Sau Putin, na. Ce pot spune e că eu le aranjam să listeze măcar pe A3 pozele alea "turistice, poate aşa erau mai puţin penibile. Să ne gândim că oamenii aceia care au conceput şi pus în practică gluma aceea proastă de stand, sunt plătiţi pentru aşa ceva. Şi că nu sunt singurii plătiţi pentru chestii aiurea, ci e plină ţara de oameni nepotriviţi în locuri nepotrivite pentru că pile, partid, doar nu ai angaja pe unul bun, să strice rânduiala pe acolo. Apropo, una dintre poze a fost luată aşa, la oha, fără acordul autorului.O spune chiar autorul fotografiei, Daliana Păcurariu. Adică, vorba aia, oficial... Ideea e câţi bani s-or fi alocat de fapt în povestea asta?

Un prieten, pe reţele: "Dar marii politicieni europeni, care i-au pupat mâinile lui Putin în toți acești ani, zic și ei, măcar din vârful buzelor, un "Am fost un dobitoc/dobitoacă"? Nu zic, că acum îşi rup tricoul de revoltă şi fac pelerinaje la Kiev.

 

Ruşii acuză că ucrainienii o vor pune de un "false-flag" şi îşi vor bombarda, de Învierea Domnului, propriile biserici, ca să dea vina şi să facă pe victimele. Ucrainienii spun pe invers, că ruşii le vor bombarda bisericile de Paşti. Până una alta, ucrainienii nu vor avea parte de Marea Sărbătoare a Creştinilor, decât dacă s-au refugiat la noi, pentru că la ei s-au anulat slujbele de Înviere, din motivul halucinant că restricţii de noapte. Ca la noi în timpul Dictaturii Covidiene. Uite că avem elevi silitori, care învaţă. A, Maia Sandu, preşedintele Moldovei a semnat decretul de interzicere a folosirii literelor "V" şi "Z". Sunt curios cum sună decretul, pe bune că îl voi căuta.

 

Joia Mare, când vopsim ouăle

 

Ştim că în Joia de dinaintea Paştilor, se vopsesc ouăle roşii, în diverse culori. Roşu, verde, galben, combinate, cu frunze, încondeiate, cu vopsea din comerţ sau vegetală (cojile de ceapă) şi că ele, ouăle roşii indiferent de culoare, sfârşesc parţial în stomac, parţial şi partea cea mai muncită, chiar ele, cojile, la gunoi. Bun, e o tradiţie acceptată. Se spune că Maica Domnului a venit să îşi plângă Fiul răstignit pe Cruce, a aşezat un coş cu ouă la picioarele crucii iar ele s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Deci culoarea ouălor roşii este ROŞIE şi atât, oricât ar încerca gospodinele mai vechi sau mai noi, mai "industriale" sau mai "handmade", să bage alte culori.

Am spus că e o tradiţie acceptată faţă de alte tradiţii populare pe care acum le citeşti peste tot pe paginile de media care, conform cerinţei "să băgăm şi noi ceva cu obiceiuri" scot de la naftalina istoriei toate aberaţiile care nu au vreo legătură cu creştinismul ci mai degrabă cu filmele horror. Se spune că cele mai tari horroruri sunt cele asiatice. Probabil spre sigur, nu au citit "tradiţiile" româneşti: în Muntenia "tradiţia spune" că în joia Mare morții se întorc la fostele loc case unde stau până la în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor. Atunci viii dau de pomană morţilor colaci şi oale, iar aceştia se întorc pe cealaltă lume fiecare cu colacul şi oala lui. Ei? Poate aţi uitat, noi suntem poporul acela născut creştin...

 

Aflu o veste care te face să te prăbuşeşti de deprimare: Marea Britanie interzice caviarul rusesc, în lupta ei contra lui Putin. Efectiv se va muri de foame la YuKei, ce să zic. Dacă ne gândim că ei au şi poze cu Churchill făcând semnul acela în formă de literă putinistă. Ştiţi care, " ' i for 'ictory".

Ruşii zic că au luat Mariupol, ucrainienii zic că nu. Centrul bătăliei este o fabrică numită Azovstal, care e suspect de apărată şi de atacată în contextul în care oraşul e praf. În Kârgâstan este (şi acolo), interzisă afişarea literei latine "Zî". Asta e tare. Ruşii care scriu slavoneşte folosesc o literă latinească, iar ucrainienii care scriu şi ei tot slavoneşte cer ca litera Z latinească să nu fie folosită de către cei care scriu cu litere latine. Că la ei, "Z" este aşa: "3". OK, să nu nu mai folosească nici ei cifra 3.

Aş zice că e un banc prost, dar e o ştire serioasă: ministrul Agriculturii de la noi s-a întâlnit cu Sadhguru. Toate pelerinajele la Kiev şi toare ascultările de Zelenskii pe ecran lat şi plat au pălit la faza asta.

Cine e Sadhguru? Este, spune ProTV,"este cel mai urmărit maestru-yoghin din lume, cu 2,2 miliarde de vizualizări pe reţelele de socializare, doar în ultimul an". Ca ce s-a întâlnit cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu? Ca guru? Ca promotor al energiei solare? Oficial, ministrul Chesnoiu i-a spus gurului de succes pe reţele că "România se implică activ în efortul global de protejare a resurselor naturale, domeniu care trebuie să preocupe în egală măsură toate statele lumii", ceea ce este uimitor, în sensul că limbajul de lemn n-a muritu, nici măcar n-o adormitu. Şi a mai discutat sunt curios însă cum s evor pune în practică "creşterea schimburilor comerciale dintre România şi India, intensificarea prezenţei produselor româneşti pe piaţa indiană şi încurajarea investiţiilor în România" atâta vreme cât super-înţeleptul Jaggi Vasudev aka. Sadhguru nu e oficial guvernamental indian. Apropo de politică, conform unui sondaj, preferinţele românilor sondaţi sunt aşa PSD - 36%, PNL - 19%, AUR - 14%, USR - 11%. Marea bătălie este între USR şi AUR, oricum. E şi pitorească.

La finalul zilei, după activitatea de vopsit ouă, citesc cu cu uimire în presa concurentă că Piața Rahova, e "aproape goală înainte de Paști". Este uluitor şi revoltător totodată. Adicăcum, ai o piaţă care nu e nici Cibin nici Biomarkt nici tradiţional-volantă, e la o aruncătură de bâţ pentru oricine, de la orice colţ al Sibiului, care-şi duce copilul la superşcoala de pe Iorga, şi ea-piaţa nu chiar plină e ci mai rău, "aproape goală"? Acum, în plin sezon de banane, kiwiuri, fructupasiunii, verze de China, ciuperci japoneze la borcan başca ridichi şi salată? Măcar ketchup să găseşti. Sau chipsuri.

Să revenim. Tu cititor fidel care zici că presa nu minte şi care te iei în gură cu toţi pe reţea că nu e cum au citit şi ştiu ei ci cum ţi-a arătat masmedia că e adevărat, zici aşa: aici nu e de mers că e aproape gol. Problema este că eu trec zilnic pe acolo, iar pieţarii mei mi se plâng că dimptrivă, ei sunt destui şi că clientela e aproape goală ca prezenţă în sector.  OK, a fost ceva mai pustiu la Rahova, dar din alte motive: s-a reparat una-alta pe acolo, pe la acoperiş, sau mai vopsit chestii, activitatea a fost redusă, deci DE AIA. Unde nu se lucra, erau comercianţi, producători, oameni care să-ţi dea legume la preţuri decente şi culmea, la fel de mici la la Cibin, unde merg hipodromenii de o frumoasă vârstă deşi au piaţa sub nas la doi paşi. Probabil colega jurnalist o fi fost noaptea sau duminica seara. Pentru conformitatea mea, am făcut şi ceva poze cu prietenii mei pieţarii la muncă, asta aşa, ca să vedeţi cât de pustiu e pe acolo.

 

(va urma)







comentarii
1 comentarii

Incercati sa nu mai înghiți știrile de-a gata. Ganditi singuri chiar daca se supără "prietenii" de moment. Judecând prin prisma bunului simț rezolvam multe dileme. Încercați să fiți liberi. Astăzi este gratis.
30.04.2022 09:59
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA