“Se desfiinţează Filarmonica!”, dar rămâne cu 53 de instrumentişti sau cum să faci un fake

Pe reţelele sociale ca şi pe pagina de petiţii a comunităţii “Declic” au apărut o serie de apeluri disperate privind o iminentă desfiinţare a Fliarmonicii de Stat Sibiu, din cauza unei viitoare hotărâri a Consiliului Judeţean Sibiu prin care, de fapt, se restructurează doar câteva posturi (printre care şi) de instrumentişti din componenţa Filarmonicii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

“Salvaţi Filarmonica de Stat Sibiu!”, postări ale influencerilor cultural-politici, articole speciale în presa glossy-culturală, inclusiv petiţia de pe Declic, anunţă ca iminentă neantizarea Filarmonicii de Stat din Sibiu. Adică nu mai concerte, nu mai gale, nu mai festivaluri, Sala Thalia rămânând ca spaţiu de închiriat pentru evenimente gen festivităţi de absolvire ori concerte ale Şcolii Populare de Artă.

Evident că orice meloman real sau doar autoconsiderat ca atare, orice om din “lumea bună” care onorează măcar cu prezenţa fizică un concert al Filarmonicii, chiar şi un monden de meserie care nu ştie de fapt diferenţa dintre Smetana şi Albinoni, va fi revoltat până în adâncuri de un asemenea abuz de autortitate şi de o inevitabilă pierdere pentru cultura Sibiului şi a României. Că uite, Sibiul, fosta capitală culturală, oraşul-festival de pe timpul verii, Heidelberg-ul de pe Cibin, îşi desfiinţează filarmonica, rămânând să-i consoleze pe melomani doar orchestrele de muzică populară, câteva trupe de rock mai vechi sau mai noi şi ceva DJ-i de pe la Focus.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cât de real e acest pericol?

 Un apel pe Declic

Pe pagina comunităţii Declic (o comunitart care se consideră apolitică dar care este, totuşi, ideologică) a apărut o petiţie cu un titlu patetic-panicard: “Opriți desființarea Filarmonicii de Stat Sibiu!”

Semnatarii (4000 şi ceva la momentul accesării) petiției cer retragerea “imediată” a unui proiect de Hotărâre de Consiliu Judeţean prin care se restructurează filarmonica, proiect care printre altele, va desfiinţa câteva posturi de instrumentişti: două de solişti instrumentişti (violoncel şi pian) şi şapte de artişti instrumentişti (flaut, trompetă, fagot, trombon-două posturi, tubă şi harpă).

Aceeaşi petiţie acuză înfiinţarea mai multor posturi “birocratice” ca: şefi de serviciu, şef de ochestră, producător delegat, impresar artistic şi referenţi de specialitate. Este citat/invocat şi scriitorul Radu Vancu redactorul şef al Revistei Transilvania, care “spune limpede” că “Nu așa. Nu în Sibiul cultural.”

Semnatarii petiţiei solicită CJS respingerea proiectului de HCJ, “păstrarea ansamblului permanent al orchestrei”, oprirea “represiunii” asupra liderilor sindicali şi “respectarea culturii ca serviciu public, nu ca model comercial”. Totul se încheie mobilizator şi panicard, cu lozinca “Apărați Filarmonica. Apărați Sibiul. Apărați cultura”.

foto: facebook/SAIFS Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu

Despre ce e vorba în proiectul de hotărâre

Pe pagina web a Consiliului Judeţean Sibiu apare acest proiect de HCJ, numit “Proiect de hotărâre privind reorganizarea Filarmonicii de Stat Sibiu, aprobarea organigramei şi a statului de funcţii”. În referatul de aprobare se precizează că, în conformitate cu HG 156/2024, numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice pe anul 2025 pentru instituţiile şi autorităţile publice, “indiferent de modul de finanţare şi subordonare”, va fi stabilit “astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget”.

Conform documentului, se vor desfiinţa cele nouă posturi de instrumentişti menţionate în petiţie, plus alte nouă posturi vacante artist instrumentist vioară-3, solist instrumentist violă-1, solist instrumentist oboi-1, artist instrumentist clarinet, -1 solist instrumentist corn-1, artist instrumentist debutant tot la corn-1 şi un post de consultant artistic.

Conform noii restructurări, Filarmonica de Stat Sibiu va “arăta” astfel: cinci funcții de conducere (în loc de trei): un manager, doi directori, doi șefi de servicii şi 88 de funcţii de execuţie. Serviciul Artistic, Organizare Spectacole, Relații Publice, Marketing va avea în componență 12 posturi de execuție și un post de conducere.

Filarmonica se defiinţează? Cu 53 de instrumentişti activi?

S-a marşat pe ideea că vor fi concediaţi solişti instrumentişti, deci nu vor mai exista în componenţa orchestrei Filarmonicii Sibiu nici violonişti, nici violişti, nici trompetişti nici interpreţi la fagot sau oboi. Deci fără instrumentişti nu mai există orchestră, fără orchestră nu mai există filarmonică. Numai că instrumentele care “dispar” din componenţa orchestrei sunt doar pianul, tuba şi harpa. Restul există, chiar dacă s-au redus acele posturi. Conform noii organigrame, numărul de instrumentişti ai Filarmonicii de stat Sibiu va fi de 53, astfel: vioară  – 20 de posturi; violă – 7 posturi; violoncel – 6 posturi; contrabas – 4 posturi; flaut – 2 posturi; oboi – 2 posturi; trompetă – 2 posturi; fagot – 2 posturi; clarinet 2 posturi; corn – 2 posturi, trombon – un post şi percuție  – 3 posturi.

Dacă aceasta este componenţa unei filarmonici pe care de dispariţie din motive de concediere de instrumentişti, atunci nu ştim cum arată o orchestră de filarmonică.

În document se mai precizează şi că la ședința Consiliului Administrativ al Filarmonicii de Stat Sibiu a fost invitat și Sindicatul SAIFS, prin reprezentantul său legal, iar documentele privind reorganizarea au fost comunicate în prealabil prin adresă (Nr.522/2025), transmisă via e-mail atât membrilor Consiliului Administrativ al Filarmonicii, cât și sindicatului SAIFS, “prin reprezentantul său legal”

 

 Cât câştigă un instrumentist de la Filarmonică

Pentru buna informare a cititorilor, ne-am interesat şi am aflat cum sunt plătiţi cei de la Filarmonica de Stat Sibiu. Documentul este public şi se găseşte pe pagina web a instituţiei.

Astfel, managerul filarmonicii are un salariu de bază de 14.740 lei, la care se adaugă 850 lei spor pentru condiţii grele de muncă. Un concert maestru primeşte 14.225 de lei cu spor de condiţii grele între 1802 şi 1913 lei. Un dirijor primeşte 13.878 lei la care se adaugă sporul de condiţii grele de 1.506 lei. Un solist instrumentist câştigă între 12.895 şi 14.225 lei, la care se adaugă sporul pentru condiţii grele de muncă între 947 şi 1.406 lei. Artiştii instrumentişti au salarii de bază între  8.111 şi 10.525 la care li se adaugă sporul de condiţii grele de muncă (430-1471 lei) plus indemnizaţia de hrană de 347 lei.

 Morala ar fi că nu se poate desfiinţa o filarmonică ce are 53 de instrumentişti, iar salariile sunt (după umila noastră părere), decente. În mod sigur, Filarmonica de Stat Sibiu va funcţiona în continuare. Toată zvonoteca aceasta privind desfiinţarea ei fiind un fake ca la carte, îmbibat de propagandă de un anumit fel.

Foto: Dumitru CHISELIŢĂ

 Reacţia Filarmonicii la petiţia de pe Declic: “are un caracter mincinos”

 Ca reacţie la petiţia de pe Declic, Filarmonica de Stat Sibiu a transmis, miercuri, poziţia sa oficială. O redăm aici:

“Petiția online cu titlul “Opriți desființarea Filarmonicii de Stat Sibiu!”, inițiată de doamna Oana Silișteanu, are un caracter mincinos. Orice persoană bine intenționată care consultă pe site-ul Consiliului Județean Sibiu proiectul de hotărâre privind reorganizarea Filarmonicii de Stat Sibiu, aprobarea organigramei şi a statului de funcţii, aflat pe ordinea de zi a ședinței din 29 mai, va înțelege că nu este nicidecum vorba despre un proces de desființare a instituției.

Apelul SAIFS care se propagă în mediul online, în aceste zile, cu mesaje patetice precum “Salvați Filarmonica de Stat Sibiu”, reprezintă încă o dezinformare grosolană, menită să manipuleze opinia publică și să pună presiune pe consilierii județeni înaintea votului. Nu în ultimul rând, această campanie încearcă să acopere faptele grave – șantajul, agresivitatea și privarea de libertate – comise recent de către o parte a sindicaliștilor.

Cu atât mai îngrijorător este că, pentru a spori impactul acestei acțiuni sindicale, SAIFS nu are scrupule pentru a folosi inclusiv copiii, petiția fiind distribuită pe grupuri de voluntari FITS și pe grupuri ale elevilor. Acest aspect încalcă legea flagrant și suntem convinși că autoritățile în drept vor lua atitudine. În plus, se ridică problema relevanței acestei petiții, dacă luăm în calcul că un mare număr de semnături aparțin minorilor și au fost obținute în mod ilegal. Solicităm instituțiilor compentente să acționeze pentru siguranța și integritatea morală a minorilor și să ia măsuri pentru sancționarea celor care se fac vinovați de încălcarea drepturilor minorilor.

Datorită sprijinului constant și consistent de care ne bucurăm din partea Consiliului Județean, Filarmonica de Stat Sibiu nu doar că nu se îndreaptă spre desființare, ci se află într-o permanentă evoluție în ultimii cinci ani (…)

Dinamica întregii activități artistice, succesele instituționale, investițiile ample și performanța administrativă stau dovadă faptului că ne dorim cu toții un viitor care să sune bine.

 

O altă petiţie contraatacă

În paralel cu petiţia alarmistă privind desfiinţarea iminentă a filarmonicii, pe Declic a apărut altă petiţie, din cealaltă tabără, intitulată “Susținem Filarmonica Sibiu și conducerea acesteia”

Aici se precizează că cei “70% dintre angajații Filarmonicii Sibiu și membri ai comunității sibiene, melomani” se simt jigniți de “manipularea si agresivitatea cu care se manifestă o parte a salariaților Filarmonicii de Stat Sibiu și de felul în care aceste acțiuni afectează numele instituției și renumele comunității noastre”.

“Respectăm dreptul la liberă exprimare, însă libertatea fiecăruia se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Principiul democrat prin care minoritatea se supune majorității trebuie păstrat și în zona culturală”, se arată în mesajul petiţiei.

Se face referire aici şi la “persoane care consideră ca implicarea profesională ar trebui să însemne mai puțin efort, sau un program de muncă preferențial”. Acestea sunt îndemnate, direct, “să caute un alt colectiv”.

 

 

Autor
28 mai 2025 la 14:21
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Comentarii 1

  1. Eric cel Roșu

    chisel ița cel galbin , dupa ce ai pupat mana baronilor rosii acum ai trecut pe galbin. Esti impartial asa cum e si presa aservita !

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 12 ore
Un mureșean de 49 de ani, dispărut de două luni de acasă, căutat de polițiștii sibieni
Poliţiştii sibieni au fost sesizați, vineri, 13 iunie, de către o femeie cu privire la faptul că numitul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 13 ore
Au fost finalizate lucrările de reabilitare a străzii Gării din Mediaș
Cea mai recent finalizată lucrare din programul de reparații și întreținere străzi al municipalității din Mediaș este cea...
Actualitate
2 min de citit
acum 15 ore
VIDEO: GRINZI DE 40 DE METRI TRANSPORTATE CU ESCORTĂ PE AUTOSTRADĂ. VIADUCTUL DE LA BOIȚA PRINDE CONTUR
Constructorul lotului 2 al autostrăzii Sibiu-Pitești, Asocierea MAPA/ CENGIZ ( Mapa Insaat Ve Ticaret AȘ  Turcia  / Cengiz Insaat Sanayi...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
Sibianca Delia Velculescu, posibil premier tehnocrat al României. L-a avut profesor de fizică la ”Lazăr” pe Klaus Iohannis și a fost șefa misiunii FMI în Grecia afectată de criza financiară
Numele sibiencei Delia Velculescu se numără printre cele vehiculate în discuțiile liderilor PSD, PNL, USR și UDMR ca...
Actualitate
2 min de citit
acum 17 ore
Acum 20 de ani pe vremea asta, în iunie 2005 (I)
Acum 20 de ani pe vremea asta era destul de cald, dar nu chiar ca acum, pentru că...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 17 ore
Weekend “puternic” pentru poliţie: percheziţii la Iaşi, urmărit prins la Porumbacu şi un acuzat de furt prins la Cisnădie
Vineri, polițiștii din Șelimbăr, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, au efectuat două...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 17 ore
S-a dat şi proba specializării la bac. Luni – porba la limba maternă
Vineri s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării, la fizică, chimie, biologie vegetală și animală, anatomie,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 17 ore
ISU Sibiu anunță începerea înscrierilor pentru Facultatea de Pompieri 2025
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu anunță că a început oficial perioada de înscrieri pentru sesiunea de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 18 ore
Prima grindă pe viaductul Boița
La scurt timp după sosirea primei tranșe de grinzi necesare pentru edificarea viaductului de la Boița, structură componentă...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Un fotograf din Sibiu își expune lucările în Turnul Sfatului
Ca în fiecare an, cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cunoscutul fotograf Ștefan Trihenea organizează...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Klaus Iohannis a împlinit 66 de ani. Ce i-au transmis sibienii fostului președinte
Fostul președinte al României, Klaus Iohannis împlinește astăzi 66 de ani. Cu această ocazie reporterii Tribunei au fost...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Stele, vin și plimbări cu mocănița pe timp de noapte, cu plecare din Gara Cornățel
O experiență deosebită îi așteaptă pe sibieni  vineri, 20 iunie, la Gara Cornățel, unde se dă startul unei...
Actualitate
1 min de citit