Cadre didactice de la instituții de învățământ din Țara Oltului, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, dar și alți invitați, au participat, joia trecută, la Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie și Științe Socio – Umane „Țara Oltului”, găzduit de Centrul de Documentare și Informare din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.
Temele principale ale întâlnirii au fost: comemorarea a 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în perioada 5 martie 1918 – 23 octombrie 1918 și diseminarea resurselor Alianței Internaționale pentru Comemorarea Holocaustului (IHRA) și Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (UNESCO – ODIHR) pentru predarea Holocaustului în instituțiile de învățământ.
Cercul Pedagogic a fost deschis de directorul instituției de învățământ gazdă, prof. Marcel Luca, care a rostit un cuvânt de bun venit celor prezenți și a invitat la studierea istoriei, ca o premisă esențială în înțelegerea evenimentelor societății contemporane.
Prima comunicare din program a aparținut protopopului ortodox al Avrigului, pr. dr. Vasile Gafton, care a vorbit audienței despre legătura dintre Alexandru Marghiloman și Avrig, subliniind că acesta a absolvit cursurile Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, unde s-au pus bazele învățământului în limba română sub conducerea lui Gheorghe Lazăr.
Activitatea lui Alexandru Marghiloman a fost prezentată, în date succinte, și de elevii liceului gazdă, Raluca Vlasie, Denisa Ungureanu și Eduard Pătrașcu, printr-un proiect vizual realizat cu ajutorul aplicației Power Point.
Pe parcursul întâlnirii, prof. Petre Din a expus aspecte interesante referitoare la imaginea primului ministru al României, Alexandru Marghiloman, în mentalul colectiv românesc, evidențiind dificultățile politice ale momentului istoric respectiv, asumarea responsabilității semnării Tratatului de Pace de la Buftea – București, din 7 mai 1918, dar și aportul liderului conservator în salvarea dinastiei, a armatei și realizarea Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.
În încheierea activității, prof. Petre Din, în calitate de reprezentant al gazdei întâlnirii, a mulțumit pentru prezență tuturor colegilor profesori și celorlalți participanți, celor doi directori ai instituției gazdă, prof. Marcel Luca și Ioan Paraschiv, prof. inspector de istorie și științe socio – umane, Daniela Mate, și inspectorului școlar general, prof. Marius Novac, pentru sprijinul acordat în desfășurarea activităților Cercului Pedagogic „Țara Oltului”.
În cursul anului școlar 2024 – 2025, la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig s-au desfășurat și alte activități ale Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie și Științe Socio – Umane „Țara Oltului”, dintre care amintim sesiunea cu tema „200 de ani de la moartea lui Avram Iancu. *Craiul Munților* între realitate și legendă” (21 noiembrie 2024) și Sesiunea Interjudețeană de Comunicări Științifice „240 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan” (22 februarie 2025).
Aiureli, pierdere de vreme!