Cete de colindători de pe Valea Hârtibaciului au vestit Naşterea Domnului

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Concursul a fost orga­nizat de Protopo­piatul Agnita în parteneriat cu Asociaţia Valea Hârti­baciului şi cu sprijinul Primăriei şi al Casei de Cultură din Agnita.

Preotul Protopop Andrei Iancu a salutat prezenţa celor şapte cete, care în frunte cu preoţii, au venit din Bârghiş, Bruiu, Chirpăr, Coveş, Hosman, Ighişu Vechi şi Retiş să aducă în Agnita vestea Naşterii Domnului.

Criteriile concursului au fost: autenti­citatea colin­delor, interpretarea lor şi ţinuta colindătorilor, criterii menite să ducă la păs­trarea şi promovarea valorilor spiri­tuale ale poporului român, valori cultivate acolo unde s-a născut veşnicia.

Cu toate emoţiile, mai ales ale celor care participau prima dată la concurs, colin­dătorii au reuşit să transmită spectatorilor frumuseţea serii magice în care păstorii şi magii au văzut şi s-au închinat la pruncul venit să salveze lumea.

În aşteptarea rezulta­telor concursului, spec­tatorii au fost încântaţi ascultând colindele Co­rului de preoţi al Protopo­piatului Agnita, condus de preotul Adrian Toacşe, cu un vast repertoriu de colinde clasice, ale gru­pului vocal al Casei de Cultură „Flori Hârti­bă­cene”, pregătit de profe­soara Doina Părău şi al corului „Sfântu Nicolae” din Agnita, dirijat de profesoara Ioana Varga. De asemenea publicul
i-a aplaudat pe solistele Ioana Bogdan, Sanda Lupşa, Adela Oros, Paula Moldovan şi pe tânărul elev în clasa VI-a Sebas­tian Hoaghea, care i-a încântat cu frumuseţea colindelor şi pricesnelor.

După deliberare, juriul format din preotul Mihai Naicu, profesoara Doina Părău, profesoara Lumi­niţa Feldără, profesorul Dumitru Stângaciu şi inter­pretul de muzică populară Marcel Părău, a stabilit ca locul I să fie acordat colin­dătorilor din Retiş şi Co­veş, locul II celor din Chir­păr, iar locul III celor din Ighişu Vechi. Toate cetele au fost felicitate şi au primit diplome de participare.

Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”, organizat în fiecare an în prima du­minică după Sfântul Ni­colae, şi-a împlinit me­nirea, colindele prezen­tate de concurenţi au do­vedit că zestrea spirituală a satelor de pe Valea Hâr­tibaciului este vie şi tră­ieşte în inimile creştinilor din această zonă.

Felicitări organizatorilor şi mai ales participanţilor!

Autor
13 decembrie 2022 la 21:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Ultimul 1 Mai cu Ceauşescu: nouă tone de carne de mici şi sute de mii de sticle cu băutură pentru sibienii care petreceau în Dumbrava
Comunismul, chiar dacă făcea urât când era vorba de credinţă şi religie, era totuşi o religie şi, ca...
Actualitate
15 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 săptămână
70 de elevi se întrec la Sibiu, la Olimpiada Națională de Industrie Alimentară
Sibiul găzduiește în perioada 23-27 aprilie 2025, Olimpiada Națională de Industrie Alimentară, pentru clasele XI-XII, o competiție a...
Educație
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 săptămână
„Pumele” urcă pe podiumul Campionatului European de Taekwon-do ITF de la Sarajevo
Competiția europeană se află în plină desfășurare în capitala Bosniei-Herțegovina, iar ziua de 24 aprilie ac, a adus...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Greu de uitat: Toboganul “gigant” din parcul de pe actualul bulevard Coposu
A fost odată ca niciodată, pe vremea când nu exista atâta paranoia cu privire la ce face copilul...
Actualitate
5 min de citit