"Ab Urbe Condita: Istoria Romei în Colecția de Grafică a Muzeului Național Brukenthal", la Muzeul Brukenthal

Acasa >

Articol

Vineri de la ora ora 14, la Palatul Brukenthal din Piața Mare nr.4 va avea loc vernisajul expoziției "Ab Urbe Condita: Istoria Romei în Colecția de Grafică a Muzeului Național Brukenthal", curator Alexandra Postelnicu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

"Această expoziție reprezintă o adevărată călătorie în timp, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi fascinanta istorie a Romei și de a retrăi legendele și misterele Orașului Etern prin intermediul gravurilor din colecția Muzeului Național Brukenthal. În dorința de a aduce un omagiu Romei și de a valorifica pe deplin colecția muzeului, au fost selectate cu această ocazie cele mai frumoase gravuri ale celor mai mari artiști italieni din secolele XVIII și XIX. Printre aceștia se numără nume ilustre precum Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778), Pietro Aquila (1630 – 1692), Carlo Cesio (1622 – 1682), Giovanni Volpato (1735 – 1803), Giacomo Lauro (1550 – 1605) și mulți alții.
Momentele semnificative din istoria Romei, ilustrate în gravuri, au fost organizate în ordine cronologică, începând cu fondarea Romei în 21 aprilie 753 î. Hr, continuând cu epoca monarhică (753 – 509 î. Hr), parcurgând epoca republicană (509 – 27 î. Hr) și perioada imperială timpurie și mijlocie (27 î. Hr – 311 d. Hr), ajungând astfel în antichitatea târzie (312  d. Hr) și încheindu-se cu anul 476 d. Hr, data prăbușirii imperiului roman din occident.

Pentru a îmbogăți ulterior expoziția și pentru a oferi o viziune completă și detaliată a vieții în Roma antică, au fost incluse numeroase piese arheologice păstrate la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, descoperite pe teritoriul României sau provenite din donații, aparținând atât vieții cotidiene, cât și celei militare. Pe lângă acestea, vizitatorii vor putea admira reproduceri în ghips ale celor mai remarcabile statui din arta greco-romană, una dintre primele ediții ale albumului Trofeo o sia Magnifica Colonna Coclide di Marmo, o capodoperă unică în genul său creată de Giovanni Battista Piranesi, precum și o superbă ediție secundă a operei Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman de Edward Gibbon (1737 – 1794), provenită din valoroasa colecție a Bibliotecii Brukenthal", transmit organizatorii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
03 iulie 2024 la 12:59

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Fetiță de 7 ani, lovită de mașină lângă Zoo
Un accident s-a produs marți, în a doua zi de Paști, pe Calea Dumbrăvii, zona Zoo. O fetiță...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Măldărășanu, după remiza cu Farul: ”Aceeași meteahnă a noastră, nu învățăm din greșeli”. Motivul pentru care nu e supărat pe jucătorii săi
Antrenorul echipei sibiene era dezamăgit, la finalul meciului de la Ovidiu, pentru faptul că echipa sa a obținut...
Actualitate
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 1 oră
Sibiul devine capitala baschetului feminin U14!
Imediat după Sărbătorile Pascale, debutează ultima faza a Campionatului Național de Baschet Feminin U14! CSS Sibiu și Federația...
Actualitate
4 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
”Lupul singuratic”, dat jos din trecul cu care se întorcea de pe Litoral de ”naș”, după ce a pedalat peste 550 de kilometri să asiste la meciul cu Farul!
Suporterul sibian care parcurge anual mii de kilometri cu bicicleta pentru a asista la meciurile din deplasare ale...
Actualitate
4 min de citit