Raluca Stîngu: IT-istă ziua, inițiatoare de zâmbete pentru copiii vulnerabili în timpul liber

De la 8 la 17 este IT-istă, iar în timpul liber coordonează Asociația Camp of Joy, un loc care aduce zâmbete copiilor sinceri și inocenți. Așa am putea-o descrie, pe scurt, pe Raluca Stîngu, cea care a inițiat Camp of Joy — un spațiu în care se planifică activități și tabere pentru copii, în special pentru cei din medii vulnerabile.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Un simplu reportaj difuzat la România, te iubesc! a făcut-o să conștientizeze cât de important este ca cei mai mici dintre sibieni să fie implicați în activități și câtă bucurie îi aduce, ei însăși, bucuria copiilor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Raluca s-a înscris, în urmă cu aproximativ cinci ani, ca voluntar într-o altă asociație, însă pandemia i-a arătat că poate face și mai mult: să înființeze și să coordoneze propria asociație.

„Am urmărit, în urmă cu aproximativ patru-cinci ani, un reportaj de la România, te iubesc! despre Magicamp. M-a impresionat profund, așa că m-am înscris ca voluntar. Din păcate, a venit pandemia și activitatea s-a oprit temporar. Nu am vrut să mă opresc și eu. Așa că am organizat un eveniment de Crăciun pentru copiii de la Gulliver, oferindu-le cadouri. Vara următoare, am simțit că pot face mai mult. Așa a apărut ideea de a înființa propria mea asociație — și de a le organiza o tabără. Am ales să mă implic în activități cu copiii, mai ales cu cei din medii vulnerabile, pentru că, în primul rând, îmi plac foarte mult copiii. În al doilea rând, simt că prea puțini dintre ei au ocazia să trăiască astfel de experiențe. Sper ca, prin ceea ce facem, să se simtă mai bine integrați, văzuți și apreciați”, ne mărturisește Raluca.

Procesul de înființare a asociației a fost unul foarte simplu. Tânăra a decis, în 2023, la scurt timp după ziua ei, să contacteze o firmă de avocatură care să se ocupe de toate demersurile legale.

Prima tabără a fost dedicată copiilor de la Centrul Gulliver, pe care îi cunoscuse cu ocazia unui eveniment de Crăciun, când le oferise cadouri. I-a ales pentru că simțea deja o legătură cu ei și era convinsă că lucrurile vor merge bine.

Pentru cea de-a doua ediție, alegerea a venit la fel de natural. A aflat despre copiii de la „Șura dă aripi” printr-o postare de pe Facebook, iar după ce a citit mai multe despre activitatea centrului, i-a contactat direct și le-a propus să colaboreze.

Activitățile din tabere sunt planificate de Raluca, care se ocupă atât de organizarea generală, cât și de detalii. Ea invită adesea și persoane din exterior care își doresc să susțină ateliere pentru copii, iar uneori se consultă cu prieteni apropiați pentru sugestii sau idei noi. După ce stabilește cine sunt invitații, construiește programul în funcție de disponibilitatea și propunerile acestora.

„Copiii sunt mereu fericiți. Cei de la Gulliver au mai avut ocazia să meargă și în alte tabere, dar cei de anul acesta nu. Au fost extrem de entuziasmați și bucuroși. Toți s-au comportat foarte bine. Din păcate, în această tabără, trei copii au fost nevoiți să plece acasă: unul și-a luxat mâna în timpul unei jocuri, iar altul avea dureri mari de dinți. Au fost atât de triști că trebuie să se întoarcă acasă, iar mie mi-a părut la fel de rău când i-am văzut așa.

În primul an, am avut sponsorizări din partea unor firme, restaurante și prieteni, însă anul acesta 90% din fonduri au provenit din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit al prietenilor și cunoștințelor”, adaugă Raluca.

Oamenii pot oricând să o contacteze, fiind o persoană promptă și deschisă la sugestii sau orice alt aspect care ține de organizarea taberelor.

De asemenea, ea spune că cei mici au nevoie de mult mai multe astfel de oportunități pentru a putea evolua. Totuși, este convinsă că le-a plăcut și că au fost cu adevărat recunoscători: „Îmi doresc, în continuare, ca cât mai mulți copilași să poată beneficia de o astfel de experiență. Sunt sigură că mai sunt o mulțime și îmi doresc să îi găsesc, să îi întâlnesc.”

Autor
04 iulie 2025 la 09:26
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 zile
Florin Bustan, sibianul care a transformat pasiunea pentru ciuperci într-o expoziție unică: „Le știu după miros, de când eram copil”
Florin Bustan și-a descoperit pasiunea pentru ciuperci de când era copil, în pădurile unde mergea cu tatăl său....
Actualitate
3 min de citit
acum 6 zile
SIBIUL PE HARTA ATENTATELOR CU BOMBĂ. EXPLOZIBILUL ASCUNS ÎN TOALETĂ, CARE A DISTRUS UN RESTAURANT
Două afaceri din Sibiul anului 1996 păreau să nu aibă loc una de cealaltă – așa se explică...
Actualitate
6 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 săptămână
Cum stă Sibiul la capitolul toalete publice. De la “istorice”, la cabine temporare
Sibienii şi turiștii sunt în perioada aceasta, atraşi şi mai mult de zona Centrului. Pentru că e vară,...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 săptămână
Baschet și atmosferă de festival, la Streetball. „Burtoșii” și nu numai, pe terenul „Elemer Tordai”
Turneul de baschet 3×3 Sibiu Streetball a revenit la finalul acestei săptămâni cu ediția a 13-a. Evenimentul a...
Reportaje
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 săptămâni
Belvedere sau cum a îmbătrânit rapid cel mai tânăr parc din Sibiu
Dacă te uiţi acum la parcul "Belvedere", ai în faţă două aspecte, ambele triste. Primul e că cel...
Actualitate
6 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 2 săptămâni
Bogdan Sărătean și experiențele de pe patru continente: „A fost riscant că am plecat în Africa, dar m-a chemat fetița mea, care încă nu se născuse”
Am trecut pragul Grădinii BIS înainte de deschidere și am stat de vorbă cu Bogdan Sărătean, omul din...
Reportaje
9 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 săptămâni
Dacă te plimbi pe Doamna Stanca, vei realiza că e poate cea mai urâtă stradă din Sibiu şi împrejurimi.
Aţi fost prin Arhitecţilor? Aţi fost, poate chiar staţi pe acolo. Aţi văzut ce arhitecturi anapoda sunt pe...
Reportaje
10 min de citit
acum 1 lună
Premieră în Sibiu: cuptoare solare, după tehnologie aerospațială
Cei veniți să se bucure de „Noaptea Muzeelor” în Pădurea Dumbrava, la „Astra”, au avut ocazia să vadă...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 lună
Cum a fost „Noaptea Muzeelor” la AFT
Am participat la ”Noaptea Muzeelor” organizată de AFT, dorind a lua pulsul interesului și încrederii în Armată. „Cum...
Educație
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 lună
Ei sunt cei mai rapizi poștași din județul Sibiu: Adriana și Tiberiu au obținut rezultate inedite la Marșul Factorilor Poștali
Meseria de poștaș este una dintre cele mai vechi și importante, menținând de-a lungul timpului legătura dintre oameni....
Reportaje
5 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 lună
Prin boscheți sau pe asfalt? Cum ajungem din cartierul Magnolia în centrul orașului
Calea Șurii Mici este deja recunoscută drept viitorul pol de dezvoltare al Sibiului. Da, va dura câțiva ani...
Reportaje
5 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 luni
Un alt loc liniştit al Sibiului: pista de biciclete de pe Cibin sau despre cum nu le avem cu transportul “alternativ” prin oraş
La câtă gălăgie s-a făcut şi se face pe tema transportului aşa-zis "verde" în Sibiu, ar trebui ca...
Actualitate
7 min de citit