De la 8 la 17 este IT-istă, iar în timpul liber coordonează Asociația Camp of Joy, un loc care aduce zâmbete copiilor sinceri și inocenți. Așa am putea-o descrie, pe scurt, pe Raluca Stîngu, cea care a inițiat Camp of Joy — un spațiu în care se planifică activități și tabere pentru copii, în special pentru cei din medii vulnerabile.
Un simplu reportaj difuzat la România, te iubesc! a făcut-o să conștientizeze cât de important este ca cei mai mici dintre sibieni să fie implicați în activități și câtă bucurie îi aduce, ei însăși, bucuria copiilor.
Raluca s-a înscris, în urmă cu aproximativ cinci ani, ca voluntar într-o altă asociație, însă pandemia i-a arătat că poate face și mai mult: să înființeze și să coordoneze propria asociație.
„Am urmărit, în urmă cu aproximativ patru-cinci ani, un reportaj de la România, te iubesc! despre Magicamp. M-a impresionat profund, așa că m-am înscris ca voluntar. Din păcate, a venit pandemia și activitatea s-a oprit temporar. Nu am vrut să mă opresc și eu. Așa că am organizat un eveniment de Crăciun pentru copiii de la Gulliver, oferindu-le cadouri. Vara următoare, am simțit că pot face mai mult. Așa a apărut ideea de a înființa propria mea asociație — și de a le organiza o tabără. Am ales să mă implic în activități cu copiii, mai ales cu cei din medii vulnerabile, pentru că, în primul rând, îmi plac foarte mult copiii. În al doilea rând, simt că prea puțini dintre ei au ocazia să trăiască astfel de experiențe. Sper ca, prin ceea ce facem, să se simtă mai bine integrați, văzuți și apreciați”, ne mărturisește Raluca.
Procesul de înființare a asociației a fost unul foarte simplu. Tânăra a decis, în 2023, la scurt timp după ziua ei, să contacteze o firmă de avocatură care să se ocupe de toate demersurile legale.
Prima tabără a fost dedicată copiilor de la Centrul Gulliver, pe care îi cunoscuse cu ocazia unui eveniment de Crăciun, când le oferise cadouri. I-a ales pentru că simțea deja o legătură cu ei și era convinsă că lucrurile vor merge bine.
Pentru cea de-a doua ediție, alegerea a venit la fel de natural. A aflat despre copiii de la „Șura dă aripi” printr-o postare de pe Facebook, iar după ce a citit mai multe despre activitatea centrului, i-a contactat direct și le-a propus să colaboreze.
Activitățile din tabere sunt planificate de Raluca, care se ocupă atât de organizarea generală, cât și de detalii. Ea invită adesea și persoane din exterior care își doresc să susțină ateliere pentru copii, iar uneori se consultă cu prieteni apropiați pentru sugestii sau idei noi. După ce stabilește cine sunt invitații, construiește programul în funcție de disponibilitatea și propunerile acestora.
„Copiii sunt mereu fericiți. Cei de la Gulliver au mai avut ocazia să meargă și în alte tabere, dar cei de anul acesta nu. Au fost extrem de entuziasmați și bucuroși. Toți s-au comportat foarte bine. Din păcate, în această tabără, trei copii au fost nevoiți să plece acasă: unul și-a luxat mâna în timpul unei jocuri, iar altul avea dureri mari de dinți. Au fost atât de triști că trebuie să se întoarcă acasă, iar mie mi-a părut la fel de rău când i-am văzut așa.
În primul an, am avut sponsorizări din partea unor firme, restaurante și prieteni, însă anul acesta 90% din fonduri au provenit din redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit al prietenilor și cunoștințelor”, adaugă Raluca.
Oamenii pot oricând să o contacteze, fiind o persoană promptă și deschisă la sugestii sau orice alt aspect care ține de organizarea taberelor.
De asemenea, ea spune că cei mici au nevoie de mult mai multe astfel de oportunități pentru a putea evolua. Totuși, este convinsă că le-a plăcut și că au fost cu adevărat recunoscători: „Îmi doresc, în continuare, ca cât mai mulți copilași să poată beneficia de o astfel de experiență. Sunt sigură că mai sunt o mulțime și îmi doresc să îi găsesc, să îi întâlnesc.”