Un deca de bulibășeală: nu ne omoară, dar nici bine nu ne face

Acasa >

Articol

Sistemul românesc de învățământ pare să fie blestemat cu statutul de cobai. Nenumărații miniștri care au încercat să-și bage mâinile în acest sector, precum mecanicul de ocazie ce n-are habar de configurația motorului dar își dă cu presupusul, au reușit să-l bulibășească, împingându-l, încet, încet, spre marginea prăpastiei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ultimul experiment eșuat îi aparține fostului ministru Ligia Deca, aceasta având năstrușnica idee de a organiza probele de competențe în luna ianuarie, dintr-un motiv absolut rizibil: vara e prea cald. Adică, dați elevi dumneavoastră examenele astea, oricum inutile, în toiul iernii, scăpând astfel de broboanele de sudoare de pe frunte, o coproducție a emoțiilor și a temperaturilor de vară premature. În rest, celelalte probe, scrise și orale, se pot desfășura în arșița zilelor de iunie.

Adică, nu am rezolvat mare lucru, dar am plătit vama tradiționalei bulibășeli românești. De ce? Pentru că organizarea competențelor în timpul anului a generat un program dat peste cap atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, bașca problemele de logistică. Poate că ar fi fost mult mai simplu să se monteze câte un aparat de aer condiționat în sălile de clasă unde aveau să se desfășoare probele, fără a fi nevoie ca ele să fie mutate în ianuarie. Dar, deh, trebuia să rămână și doamna Ligia Deca, oarecum, în istoria învățământului românesc eșuat. Pe bună dreptate se vorbește despre posibilitatea de a reveni la vechiul calendar al Bacalaureatului, unde nu există diferențe de câteva luni între probe.

Cu alte cuvinte, sistemul de învățământ a intrat încă o dată în pielea cobaiului, a bolborosit năuc, doar pentru că rodul imaginației unora nu trece mereu și prin filtrul rațiunii. Interminabila bâjbâială a celor ce și-au dat cu părerea, în ultimii 30 de ani, despre ce și cum trebuie făcut în învățământul românesc, a dus la vicierea actului educațional, la imaginea de sac peticit a unui sistem ce scârțâie tot mai mult și tot mai des, un sistem -altfel- vital pentru societate.

La kilogramele de măsuri contraproductive se adaugă acest deca de amatorism cu efecte nu neapărat catastrofale, însă deranjante. Principiul analizei ce precede trecerea la acțiune a fost de multe ori ignorat în Educație, iar efectele grabei și încăpățânării de a pune în practică idei neinspirate sunt decontate la nivelul pregătirii tot mai slabe a absolvenților instituțiilor de învățământ românesc. 

Autor
27 ianuarie 2025 la 14:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 1 zi
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit