Vernisajul expoziției ȘURA MICĂ 100% – Fiecare artist a fost întâi un amator? – Arta nu are reguli și nu are limite!

Marți, 27 februarie – în Centrul Cultural TRIBUNA – a avut loc vernisajul expoziției de sculptură și pictură „Șura Mică 100%”, a artiștilor amatori Ovidiu Topârcean și Ioan Brădeanu. Practic, expoziția Petru Borteș este în continuare vizitabilă, fiind organizată în parteneriat cu Arhivele Naționale Sibiu și putând fi cercetată pe holul de acces al Centrului; exponatele celor doi artiști sunt aranjate în spațiul Sălii de Conferințe „Ioan Slavici”, putând fi admirate cu ocazia diverselor manifestări publice sau particulare. În prezența conducerii primăriei comunei Șura Mică – onorând manifestarea primarul Valentin Ristea și viceprimarul Sorin Pleșca – și a invitaților – majoritatea șureni, dar și vechi tribuniști sau cititori ai cotidianului Tribuna – deschiderea oficială a făcut-o directorul general al cotidianului Tribuna, Mircea Bițu. După o scurtă prezentare a activității celui mai nou Centru Cultural sibian, domnia sa a precizat că cunoaște foarte bine comuna Șura Mică, fiind ocner după mamă (n.r. Ocna Sibiului) și având legături afective cu mulți șureni; cunoscând majoritatea realizărilor din ultimii ani, directorul Mircea Bițu a promis că singurul cotidian sibian va fi prezent mai des în această comună, pentru a scrie despre tot ceea ce se întâmplă nou în Șura Mică.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Discursul primarului Valentin Ristea, a reprezentat punctul de interes al întregului vernisaj, consemnându-l ca atare: « (…) Vă mărturisesc că sunt onorat să particip la acest vernisaj, în Centrul Cultural TRIBUNA, care găzduiește expoziția de pictură și sculptură a doi artiști șureni, care fac care cinste comunei Șura Mică și oferă posibilitatea tuturor sibienilor să descopere un COLȚ DE RAI din universul rural sibian. În primul rând, doresc să-i mulțumesc domnului director Mircea Bițu! Mulțumesc întregii conduceri a cotidianului TRIBUNA pentru inițiativă și faptul că de 140 de ani, continuă truda înaintașilor și promovează educația și cultura prin diverse mijloace, ideea de a organiza expoziții și manifestări în vechea sală de protocol a redacției, fiind un exemplu demn de urmat pentru întreaga presă din România. În al doilea rând, țin să-i felicit pe cei doi consăteni ai noștri – domnii Ovidiu Topârcean și Ioan Brădeanu – pentru faptul că au transformat o pasiune, un hobby, într-o adevărată artă, care chiar dacă mulți vor afirma că este de amatori, pentru noi, șurenii, ei au demonstrat că ARTA NU ARE REGULI ȘI NU ARE LIMITE! Prin toate lucrările lor – doar o mică parte fiind expuse -, ei demonstrează că sunt adevărați maeștrii ai artei populare sibiene, certificând încă odată că sufletul satului nu a pierit și cugetarea filozofului Lucian Blaga „veșnicia s-a născut la sat” (!) nu a fost întâmplătoare! În comuna Șura Mică, toți consătenii îi cunosc și se mândresc cu ei, iar la sărbătorirea a 700 de ani de la atestarea documentară (anul trecut), toți invitații și vizitatorii (și nu au fost puțini!) au putut admira operele lor în Școala Gimnazială Șura Mică. Ca simplu cetățean al comunei mi-aș dori să văd o școală de arte plastice în Șura Mică, tinerele generații putând învăța de la cei doi artiști: dragostea față de natură și față de peisajul cultural al satelor noastre. În calitate de primar, am demarat deja proiecte care să promoveze patrimoniul cultural și natural al comunei Șura Mică, în cadrul acestora un loc distinct ocupând și cei doi artiști: Ovidiu Topârcean și Ioan Brădeanu!

Îi felicit și le doresc multă sănătate și putere de muncă pentru ca fiecare să continue lungul drum al desăvârșirii operei personale și a ne dărui noi creații cu care să ne încânte ochii și să ne bucure sufletul! Îi invit pe toți sibienii să viziteze comuna Șura Mică și să descopere atelierele de creație a celor doi artiști șureni, dar și ce i-a inspirat în fiecare operă care au creat-o. Nu exagerez, dar vă recomand să petreceți un sejur în Șura Mică și să descoperiți atât atracțiile turistice de patrimoniu cât și modul de viață al locuitorilor! La urma urmei, ce comună din România se poate lăuda cu doi artiști plastici, acum în epoca în care sunt abandonate – fără discernământ – meșteșuguri și ocupații tradiționale? Domnilor – Ovidiu Topârcean și Ioan Brădeanu -, vă mulțumesc personal pentru inițiativa acestei expoziții, pe care am susținut-o din primul moment – atât eu cât și dl viceprimar, Sorin Pleșca – și sper să vă bucurați de o largă recunoaștere publică, pentru întreaga activitate pe acest teren atât de efemer, al artei!».

Dar, cine sunt cei doi artiști amatori?

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Sculptorul Ovidiu Topârcean s-a născut în 26 noiembrie 1959 (Sibiu), dar singur recunoaște că de la străbunici, tot neamu´ s-a născut în Șura Mică; tatăl Nicolae, a fost fierar betonist şi mama Rafila (născută Frăţilă, din Alămor).

A absolvit liceul auto Braşov, activitatea profesională fiind în domeniul service auto! Este căsătorit cu Marinela (născută Bratu, din Poplaca) împreună având o fată Anca, doctor stomatolog stabilită în Mediaş (căsătorită Haşegan) care i-a dăruit trei nepoate. Ovidiu Topârcean este relativ cunoscut cititorilor Tribunei, în 2004, prezentându-și pasiunea pentru artă în lucrarea „Dă-mi ce-ți dau iubirea” (editată de Casa de Presă și Editură Tribuna). În atelierul său din Șura Mică, strada „Între Români” (nr. 34) mai are câteva exemplare din această lucrare în care recunoaște că « … Tot ce ştiu în această pasiune, am învăţat de la moşu! (…) Nu aveam decât o daltă dintr-o pilă de la moşu şi un topor (ca scule), dar aveam în minte şi în sufletul meu vedenia a ceea ce trebuia să reprezinte şi să spună această sculptură!». Împărtășind multe din marile cugetări ale înțelepților lumii – prin care «Artistul trebuie să aibă uneltele nu în mâini, ci în ochi!» (Michelangelo) sau «Fiecare artist a fost întâi un amator!» (Ralph Waldo Emerson) -, domnul Ovidiu Topârcean („Ovidel” cum îl alintă prietenii) a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în acest demers, dorindu-și simplu: „Să ne poarte Dumnezeu de grije să mai putem să mai sculptăm și să mai pictăm și Dvs. să mai vedeți și să mai fiți alături de noi. Vă mulțumesc!”. Ce mulțumire sufletească poate fi mai mare, când știe că multe din sculpturile sale sunt răspândite în toată Europa?

Pictorul amator Ioan Brădeanu s-a născut la 3 februarie 1952 (în Şura Mică), urmând şcoala primară în comună, liceul în Ocna Sibiului, absolvind şcoala profesională (mecanic auto) şi Şcoala Populară de Artă Sibiu, clasa prof. Imre Gyenge (1939-1986). Încă de mic a îndrăgit desenul şi pictura, acestea fiind pasiunile vieţii personale, profesional activând în întreprinderile jud. Sibiu: IPAS, Emailul Roşu Mediaş (pictor), Petrom.

Și la acest vernisaj și în orice discuție, domnia sa mulţumește soţiei Maria (n. Luminia, în 1953) şi celor doi fii: Alin şi Florin, care i-au înţeles pasiunea şi l-au sprijinit; numai așa a reușit să expună lucrări în multe expoziţii personale şi de grup în Sibiu şi Mediaş, fiind membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori Sibiu. Mai există această asociație care sprijinea artiștii amatori din mediul rural? Adept al celebrei cugetări „Arta nu e niciodată terminată, doar abandonată!”, Ioan Brădeanu invită pe toți cei care doresc să-i cunoască atelierul și toate operele, în gospodăria sa din Șura Mică, str. Principală nr. 87 (nr. vechi) și 138 (nr. nou), lângă vechea moară a comunei!

Puțin cunoscuți de mediul artistic sibian, expoziția «ȘURA MICĂ 100%» oferă posibilitatea tuturor celor interesați să admire operele celor doi artiști plastici șureni, în perioada 27 februarie – 26 aprilie 2024 sau cu programare telefonică. Descoperiţi creațiile și atelierele celor doi artiști, vrednici ambasadori ai unei comune romantice, prea puțin cunoscută și promovată de mediul turistic sibian! Marius HALMAGHI

 

27 februarie 2024 la 13:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 zi
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit