Sibiu: Ora Pământului sărbătorită la Muzeul de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal

Sâmbătă, 23 martie, seara, peste 400 de copii din corurile și ansamblurile Cantus Mundi din județul Sibiu sau reunit pentru a marca Ora Pământului 2024 în curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger a Muzeului Național Brukenthal, de pe Strada Mitropoliei nr. 2.
La ora 20:30, aparatele electrice au fost deconectate, lumina a fost stinsă, iar copiii alături de coordonatorii, părinții și prietenii lor au cântat timp de o oră pentru sănătatea pământului și a mediului, precum și împotriva risipei care afectează planeta.
Repertoriul recitalurilor copiilor face parte din broșura Ora Pământului 2024, editată special pentru eveniment, ca în fiecare an, de profesioniștii Corului Madrigal și Cantus Mundi.
Alexandru Constantin Chituţă a declarat: "Evenimentul de la Sibiu face parte din manifestarea Ora Pământului împreună cu Cantus Mundi, aflată la a opta ediție. Peste 10.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi vor marca simultan Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, pentru a transmite un mesaj de solidaritate și armonie cu Pământul. Ora Pământului împreună cu Cantus Mundi este organizată în an aniversar, la zece ani de la oficializarea Programului Național Cantus Mundi la nivel guvernamental. Copiii și coordonatorii lor vor desfășura concomitent activități muzicale în 77 de localități din România și Republica Moldova. 
S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din 32 de județe, București și Moldova de peste Prut: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și raionul Fălești, Republica Moldova. Doresc să mulțumesc Corului Național Madrigal Marin Constantin și domnului manager Emil Pantelimon pentru colaborare și prietenie. Muzeul Național Brukenthal are o colaborare extraordinară cu Corul Madrigal iar în cursul acestui an vom avea și alte surprize.  Totodată mulțumesc copiilor, părinților și profesorilor!"
Organizatori: Programul Național Cantus Mundi,  Muzeul Național Brukenthal, Opera Comică pentru Copii
***
Ora Pământului, manifestare cunoscută la nivel mondial ca Earth Hour, este un eveniment marca WWF, organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia în capitala Sydney, pe 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie. Ediția a 18-a a Orei Pământului are loc sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 20:30.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. 
Cantus Mundi are misiunea să promoveze cântului coral și educația prin muzică pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.
Programul, care reunește în prezent 2.020 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Cunoscută astăzi drept Casa Altemberger din Sibiu, după numele primului său proprietar, clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948).
Cele zece unităţi arhitectonice, la care se adaugă turnul de apărare, structurează împreună unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de Sud Est; cea mai veche parte o constituie turnul-locuinţă, construcţia acestuia fiind iniţiată la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Din anul 2018, în curtea interioară a clădirii se află o serie de busturi din bronz reprezentând personalități marcante ale istoriei naționale, în celebrarea Centenarului Marii Uniri.
În curtea a doua, cunoscută sub numele de Grădina Martirilor, se află lucrări de sculptură figurativă, precum cele patru console ale loggiei reprezentând portretele în piatră ale unor bărbaţi, elegant şi minuţios executate, decorând un spaţiu cu elemente de influenţă renascentistă.
sursa: Muzeul Național Brukenthal 
Foto: Daniel Farcașiu

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată
24 martie 2024 la 11:34
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 1 oră
Sibiu găzduiește din nou magia muzicii la Festivalul Internațional „Hermannstadtfest”, ediția a XIII-a
Sibiul devine și în acest an un punct fierbinte pe harta muzicii internaționale, găzduind cea de-a XIII-a ediție...
Cultură
3 min de citit
acum 14 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar   1 16.06.2025 NOUL, Localitate principala 09:00 –...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 14 ore
Interul, noua campioană județeană, și FC Avrig se întâlnesc în finala Cupei României. Sâmbătă, intrare GRATUITĂ pe ”Municipal”
După ce au cucerit titlul de campioni județeni, câștigându-și dreptul de a participa la barajul pentru promovarea în...
Eveniment
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Premieră la Cristian: puii de barză albă vor fi inelați direct la cuib
Asociația Prietenii Berzelor a obținut prima derogare oficială din România pentru inelarea puilor de barză albă (Ciconia ciconia)...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost finalizat cu trei luni înainte de termen
Lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Pitești a fost finalizat miercuri, cu un avans de aproximativ trei luni față de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Polițiștii caută o minoră din Agnita care a plecat de acasă
Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 14 ani, care a plecat de acasă fără a se...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Zboruri de pregătire deasupra Sibiului
Reprezentanții AIS informează sibienii că joi  în intervalul 14:00 - 17:30, și vineri, între orele 12:00 - 15:30,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 20 ore
Foto/ Video O carte în versuri pentru nepoata sa: Ioan Motronea și darul pentru Anastasia
Cartea „Anastasia” este un cadou pe care profesorul de muzică Ioan Motronea l-a creat cu drag pentru nepoata...
Actualitate
2 min de citit
acum 20 ore
Un adolescent este suspect pentru săvârșirea unui omor în Alțîna
Un minor cu vârsta mai mică de 14 ani a devenit suspect pentru un omor săvârșit în urmă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 20 ore
FOTO/VIDEO Ritm de manele la „Urgență”: absolvenții Facultății de Medicină au sărbătorit cu baloane și coronițe din flori
Joi dimineață, zeci de absolvenți mediciniști au cântat în fața Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Liceenii de la Pedagogic prezintă un spectacol pe scena Teatrului GONG
Marți, 17 iunie, începând cu ora 17, scena Teatrului pentru Copii și Tineret GONG Sibiu va aparține tinerilor...
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 zi
Urs (și) la Topârcea! Locuitorii, avertizați cu mesaj Ro-Alert!
După ce, în urmă cu două zile, a fost semnalată prezența unui urs la Racovița, acum slt. Andreea...
Actualitate
1 min de citit