Articol
”Jur credinţă patriei mele România, jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii. Jur să respect legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu“, sunt cuvintele care le-am auzit rostite pe platoul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu de către studenţii anului I de studiu. Este vorba de cei 328 de studenţi (102 fete şi 226 băieţi), şcolarizaţi pentru Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Justiţiei.
O ceremonie plină de emoţii şi semnificaţii
Ceremonialul militar de la AFT a început cu primirea Comandantului Headquarters Multi national Corps Southeast, gl.mr. Dragoş Dumitru Iacob, moment urmat de intervenţia Comandantului/Rectorului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, susţinută în faţa proaspeţilor membrii ai AFT, a invitaţilor, dar şi a unei distinse asistenţe. Domnia sa a reiterat în preajma ,,Zilei Armatei României” importanţa depunerii jurământului de către noul contingent de studenţi precizând: ”Dragi studenţi! Acest jurământ de credinţă faţă de neam şi ţară este un act cu o mare semnificaţie morală prin care vă angajaţi să apăraţi ţara, poporul şi valorile naţionale. Momentele depunerii jurământului militar sunt unice, de care o să vă aduceţi aminte cu plăcere. Fiţi mândri de alegerea voastră, de a vă asuma această mare respondabilitate, de adeziune sacră prin care vă angajaţi cu toată fiinţa voastră să puneţi mai presus de orice naţiunea şi ţara.” a spus rectorul AFT, menţionând că această zi consemnează – în dreptul tinerilor militari – faptul că AFT a decis să investească în ei toată încrederea şi valorile morale care trebuie să le guverneze cariera militară în viitor. Domnia sa aprecia că la finele modulelor parcurse de studenţii din anul I aceştia demonstrează că au puterea şi capacitatea de adaptare la orice provocare profesională. Gl.bg.prof. univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan a ţinut să mulţumească părinţilor pentru susţinerea oferită tinerilor militari, precum şi pentru încrederea pe care o au în capacitatea mediului militar de a-i pregăti acesti tineri în spiritul valorilor militare,anume: Patrie, Onoare, Datorie.”.
Slujba de binecuvântare
şi jurământul militar
Ulterior acestui discurs un sobor de preoţi militari şi civili condus de vicarul-eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă au săvârşit o slujbă de binecuvântare, context în care întreaga asistenţă a rostit ”Tatăl nostru”, rostit ”pentru ţară, naţiune, Armata Română iubitoarea lui Hirstos, pentru Academia Militară şi pentru ca pentru El (Dumnezeu) pentru a rândui zile line cu pace”. După oficierea slujbei de binecuvântare
Garda Drapelului a fost aşezată în faţa formaţiei iar sudenţii militari au rostit jurământul sacru şi solemn faţă de România. Ulterior, în numele celor mai noi membri ai comunităţii academico-militare din Sibiu, studentul soldat Raul Popa a dat citire gândurilor, speranţelor şi certitudinilor pe care le au cadeţii precizând: ”Prin jurământul depus am primit onoarea de a face parte din marea familie a Armatei României. Pentru noi jurământul este o pornire interioară şi irevocabilă. Apreciem efortul cadrelor militare care ne-au instruit şi ne-au pregătit pentru această primă etapă. Dorim să multumim părinţilor care ne sunt mereu aproape în paşii pregătirii militare. Vă asigurăm pe toţi cei prezenţi că vom apăra cu onoare şi demnitate România şi că nu vom încălca acest legământ sacru”.
Comandantul Headquarters Multinational Corps Southeast, gl.mr. Dragoş Dumitru Iacob a devoalat celor prezenţi o interpretare aparte a legământului militar. Domnia sa şi-a început un expozeu în nota sensurilor profunde pe care le are limba română, dincolo de rostirea solemnă a conţinutului jurământului militar, dincolo de cuvintele rânduite în fraze, menţionând următoarele: ”Iată ce cred eu despre conţinutul acestui jurământ: ”Jur credinţă patriei mele România”. Este cea mai puternică parte a jurământului militar, căci este înrădăcinat în istoria noastră milenară, reverberează profund cu tradiţiile, cu naţiunea, cu România. Nu este un angajament contractual, căci noi militarii oferim credinţă necondiţionată patriei. Noi nu cerem ceva în schimb pentru că sentimentele noastre profunde nu sunt tranzacţionale; ”Jur să respect Constituţia României. Legile României şi Regulamentele Militare". Această frază denotă maxima noastră respondabilitate şi răspunerea noastră total asumată. Respectarea Constituţiei României. Legilor României şi Regulamentelor Militare pentru noi nu are un sens declarativ, persuasiv. Pentru noi militarii reprezintă jurământul de a le respecta întocmai, într-un cadru disciplinar asumat explicit/ special; ”Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii”. Fraza aceasta incumbă esenţa vieţii de militar. Tot ce facem pe parcursul carierei noastre are ca scop apărarea ţării”, a spus Comandantul Headquarters Multi national Corps Southeast urându-le tinerilor bun venit în familia MApN, precizându-le în prealabil că acum ” trebuie să ne instruim constant, să fim creativi şi agili mental, riguroşi în analize, perseverenţi în îndeplinirea obiectivelor”, pentru că tot şi toate ” de la întreţinerea sectoarelor până la executarea misiunilor complexe totul are legătură cu raţiunea noastră de a exista de a ne apăra ţara”. Manifestarea a fost încheiată cu intonarea Imnului României, ulterior cu constituirea dispozitivului şi defilarea academiei, în ritmul muzicii militare, cu onor spre distinşii invitaţi, din rândul cărora am remarcat pe şeful Direcţiei Generale Financiar-Contabile, gl.mr. Florin Jianu, gl.mr. Gheorghe Mocanu, şeful Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, gl.bg. Cosmin-Nicolae Popescu-Părpăuţi, şeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Sibiu, autorităţi publice locale, comandanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare şi ordine publică. După ceremonia festivă tinerii militari sibieni au avut posibilitatea de a socializa cu părinţii şi rudele lor.