Articol
Voucherele de vacanță pot fi acordate, începând din acest an, și pe suport electronic, după ce o modificare a legislației a intrat zilele acestea în vigoare.
„Termenul «voucher de vacanţă» va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic. Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată. Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online”, prevede noua lege.
Potrivit acesteia, angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale sau cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.
La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă.
Legea nr. 87/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum şi pentru modificarea alin. (21) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 11 aprilie 2024 și a intrat în vigoare de la 11 mai 2024.
Cine primește vouchere de vacanță și cât sunt valabile
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, unitățile emitente de vouchere de vacanță, pe suport hârtie și/sau electronic, autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, sunt EDENRED ROMÂNIA SRL – edenred.ro, UP ROMANIA SRL – upromania.ro și PLUXEE ROMÂNIA SRL – pluxee.ro
Orice companie ai cărei angajați lucrează pe baza unui contract individual de muncă poate acorda, în condițiile legii, vouchere de vacanță.
Potrivit Pluxee, „suma alocată unui angajat în vouchere de vacanță poate fi utilizată timp de 1 an de zile de la data încărcării acesteia pe cardul Pluxee Turist. Pentru angajații din instituțiile publice, beneficiul se acordă în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026”.
Pentru instituțiile și autoritățile publice, cardul de vacanță poate fi încărcat cu 1600 de lei/an pentru fiecare angajat, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, conform OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță cu modificările și completările ulterioare.
Pentru instituțiile publice, cardul de vacanță poate fi încărcat cu 1600 lei/an pentru fiecare salariat al cărui venit net lunar nu depășește 8000 lei net.
Și Edenred anunță faptul că tichetele de vacanță pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în rețeaua de unități turistice partenere: hoteluri, pensiuni, baze de tratament balnear și agrement etc și pot fi plătite servicii cum este: cazarea, transport, mesele, servicii de agrement, etc
Up Romania precizează faptul că voucherele de vacanță se emit numai în format electronic pe Cardul Up Vacanta. Compania anunță faptul că acesta poate fi folosit pentru toate tipurile de servicii turistice: cazare, masa, transport, agrement si tratamente balneare, dar pachetul de servicii turistice plătite cu cardul de vacanta include obligatoriu cel puțin o noapte de cazare.