Problemele din sistemul educațional din Sibiu: peste 200 de elevi neșcolarizați, absenteismul, bullying-ul și cyberbullying-ul

Conform Planului Teritorial Comun de acțiune la nivelul județului Sibiu pentru creșterea gradului de siguranță în școli și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, joi a avut loc la Prefectura Sibiu întâlnirea trimestrială a Grupului de lucru pentru siguranța în școli și prevenirea absenteismului și a abandonului școlar.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Au participat reprezentanți ai Prefecturii Sibiu, Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu „G-ral de Brigadă Mihai Rasty”, Consiliului Județean Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu, Centrul de Prevenire, Evaluarea și Consiliere Antidrog, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane/Centrul Regional Alba-Iulia

Cele mai importante aspecte prezentate au fost cele legate de numărul de elevi neșcolarizați în anul  2022-2023. Este vorba de 209 elevi, dintre care 37 elevi în învățământul primar și 95 elevi în învățământul gimnazial și 70 elevi în învățământul profesional și 7 elevi în învățământul liceal. De asemenea, a fost prezentată situația în ceea ce privește fenomenul de absenteism înregistrat la nivelul județului Sibiu, conform datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

S-au luat în discuție numărul de elevi care au fost reintegrați în sistemul de învățământ în anul școlar 2022-2023 (29 de elevi), precum și desfășurarea de acțiuni specifice pentru prevenirea absenteismului și abandonului școlar, precum și menținerea legăturii permanente între Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, directorii unităților de învățământ și autoritățile locale, dar și între părinți și cadrele didactice;

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar au fost desfășurate 274 activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor pe diferite teme: bullying/ cyberbullying, prevenirea traficului de persoane, consumul de droguri, respectarea regimului circulației rutiere, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor.

Măsurile destinate imbunătățirii climatului de siguranță publică continuă în perioada următoare în zona unităților de învățământ prin desfășurarea acțiunilor specifice premergător deschiderii anului școlar 2023-2024 și a desfășurării campaniilor de prevenire a cyberbullingului, a conștientizării riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private în cadrul taberelor școlare organizate pe raza județului.

 

Intervenție timpurie în grădinițe și creșe

 

Totodată, comisar șef de Poliție Anca Sava, din cadrul Centrului Regional Alba Iulia aparținând Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane a anunțat demararea depunerii de proiecte in cadrul Programului Centru pentru infrastructura educațională antepreșcolară  și preșcolară începând cu data de 20 august 2023.

Programul vizează realizarea de intervenții în infrastructura educațională a creșelor și a grădinițelor, pentru creșterea gradului de acces și participare la educația timpurie și are drept obiective principale creșterea capacității infrastructurii din învățământul timpuriu din Regiunea Centru pentru a deservi nevoia de cuprindere în educație a copiilor din comunitățile locale, îmbunătățirea condițiilor de îngrijire și educație din infrastructurile de învățământ timpuriu din Regiunea Centru prin conformarea cu standardele de calitate în vigoare privind accesibilizarea, dotarea și echiparea acestora și îmbunătățirea calității serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural. Un alt obiectiv este îmbunătățirea accesului la învățământul de masă al copiilor cu cerințe educaționale speciale prin acțiuni de integrare și incluziune. (L. B.)

 

03 august 2023 la 12:31

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Cosmin Rus
acum 2 ore
Biciclist rănit în munții Cindrel
Un bărbat de 63 de ani a avut nevoie de ajutorul echipei Salvamont după ce a căzut cu...
Eveniment
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
(ACTUALIZARE) Săptămână perfectă pe ”Municipal”, pentru sibieni! FC Hermannstadt o învinge pe ”Bătrâna Doamnă” cu 3-0
FC Hermannstadt încheie o săptămână perfectă cu o victorie cu UTA. Pe o vreme câinească, jucătorii lui Marius...
Actualitate
6 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Sărbătoritul zilei, Alexandru Luca, și-a făcut cadou un gol: ”Mă bucur că am dat dovadă de atitudine, de caracter”
Venit sub formă de împrumut, în iarnă, de la FC Hermanstadt, mijlocașul Alexandru Luca a înscris primul său...
Actualitate
3 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 6 ore
Accident în Poiana Sibiului. Un copil și o tânără au ajuns la spital
O tânără de 23 de ani și un copil de 10 ani au fost răniți întrun accident rutier...
Eveniment
2 min de citit