Prea mulți „pretenari”, prea mulți „băieți faini”

Acasa >

Articol

Mi s-a părut genială replica lui Gheorghe Dinică din Filantropica: „Ce ţară mică! Câteva mese…”. Genială ca, de altfel, toată prestația lui de actor pe parcursul câtorva decenii. Spiritul de cârciumă e lipit de o bună parte din societatea noastră, ca marca de scrisoare. Nu renunțăm la el în ruptul capului, iar bătutul șmecheresc pe umăr și palmele prietenești date după ceafă sunt emblema abilității de a ieși din orice impas al dezbaterilor încordate. Nu de puține ori am văzut politicieni care se lăudau cu prietenii lor, cu tovarășii lor din partid sau din alte formațiuni politice, relații de buni cumetri, fie și de doctrină, ce ar fi trebuit, pesemne, să ne încălzească, să ne liniștească, să ne umple de optimism. Prieteșugurile lor nu țin însă de foame, de sete, de cald, altora decât celor direct implicați. Ultimul exemplu de prietenie declarată în public îl are în prim plan pe Sorin Grindeanu, care ne-a explicat, pe îndelete, într-un studio de televiziune, cât de bun prieten este cu premierul Ciolacu. Simți deja că inflația o ia la vale și puterea ta de cumpărare se înzdrăvenește, numai ce ai aflat despre armonioasa relație.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am auzit de-a lungul timpului de nenumărate ori vorbindu-se despre X sau Y în cheia „băiatului bun”. Chiar dacă e tămâios, nu știe să facă nimic, îl salvează eticheta de „ficior fain”. Și dacă e „băiat fain”, merită să îl votăm, să îl trimitem în Parlament, unde va dormi patru ani pentru că nu ne va deranja nici cu un sforăit. E cumsecade, e „de ajutor”, e politicos, îți împrumută mașina de tocat carne dacă ai nevoie, așa că toate-s bune și frumoase.

În 34 de ani (ca să nu mai punem la socoteală situația asemănătoare din perioada comunistă), o mulțime de „ficiori faini” au ajuns prin Parlament, în primăriile din toată țara, doar pentru că știau să spună bancuri, să fie simpatici la chefuri, să se bage pe sub pielea multora, să manifeste o docilitate înălțătoare. Nu mai contează că în afară de a fi băiat bun, insul nu a făcut nimic notabil, toată inerția iertându-i-se pentru că – ați ghicit – era un tip „de comitet”. Poate că azi suntem aici și din cauza prea multor prietenii de cartier politic, a armatelor de băieți buni care le-au lăsat spațiu de manevră altor băieți numiți în folclorul media „băieți deștepți”. Când ne place atmosfera de birt, n-avem cum să deschidem ușa salonului de bal. 

 

 

Autor
05 februarie 2024 la 13:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 3 zile
Dezgropați și proptiți în geam
Vi-i mai amintiți pe cei 15 mii de specialiști ai Convenției Democrate, pe care ni-i fluturau pe sub...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Medic? Stetoscop? Bisturiu? Nu, dosar cu șină
Cine crede că dosarul cu șină a dispărut din biroul și din mentalitatea funcționărimii românești, nu a înțeles...
Editorialul zilei
2 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 6 zile
O altfel de bursă, o altfel de prăbușire, aceeași revenire
Sâmbătă, pe când Papa Francisc pleca din această lume, lăsând urii un adversar mai puțin, sub cupola de...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 1 săptămână
Uite, nu-ți iau lanțul de la gât, dar fac bani din telefonul tău vechi
Zilele trecute o voce plină de entuziasm anunța la radio că România ar putea obține două tone de...
Editorialul zilei
3 min de citit